MENU

Extra donatie van 60K aan hutten in de Alpen

De hutten in de Alpen gaan weer open, maar hebben het zwaar. Daarom heeft de Stichting Hutten Ondersteunings Fonds (HOF) van de NKBV, een financiële bijdrage van € 60.000 toegezegd aan de Alpenverenigingen DAV, ÖAV, SAC en FFCAM.

Elk jaar ondersteunt de HOF hutten in de Alpen met € 25.000 om een bijdrage te leveren aan verduurzaming en het nodige onderhoud. De Coronacrisis heeft echter een behoorlijke impact op de hutten. Zo is een groot deel van de inkomsten uit het winterseizoen weggevallen en hebben de hutten kosten gemaakt om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Daarom heeft de HOF besloten de bijdrage ter ondersteuning dit jaar te verhogen. Een leuk weetje is dat de Oostenrijkse Alpenvereniging heeft toegezegd de bijdrage te gebruiken om de voormalig Nederlandse berghut Wangenitzseehütte te verduurzamen.

Nederlandse Berghut

Toen de NBV en de KNAV in 1998 fuseerden, was de NBV eigenaar van de Wangenitzseehut. De hut is nog jaren eigendom van de NKBV geweest. Helaas bracht de exploitatie van een berghut vanuit Nederland veel werk met zich mee en vond de NKBV in 2009 in de Oostenrijkste Alpenvereniging een nieuwe eigenaar van de hut.

Wangenitzseehütte

De Wangenitzseehut ligt in de Schobergruppe en heeft een prachtig uitzicht over het meer.

Over de HOF

In 1977 richtte de NKBV een stichting op om verbouwingen van berghutten in de Alpen te ondersteunen. Het Hutten Ondersteunings Fonds, ook wel HOF genaamd, beheert schenkingen van NKBV-leden om deze in te zetten bij initiatieven om de infrastructuur van berghutten in de Alpen te verbeteren. Alpenhutten kunnen financiering aanvragen bij de stichting HOF voor de verbetering en ontwikkeling van hun accommodaties.

HOF en het Gegenrecht Fonds

De stichting HOF staat los van het Gegenrecht Fonds, waaraan de NKBV en haar leden jaarlijks een financiële bijdrage van €400.000 leveren. Anders dan bij het Gegenrecht Fonds, waar automatisch een deel van het NKBV-lidmaatschapsgeld naartoe gaat, schenken donateurs via de stichting HOF specifiek geld voor de ondersteuning van hutten.

Over de HOF OP HUTTENTOCHT in coronatijd Gegenrecht Fonds