MENU

Het weer en (lawine)condities in de bergen

Wie het weer leert inschatten heeft meer plezier in de bergen.

Het weer speelt op bergtochten een belangrijke rol, zowel wat het plezier als wat de veiligheid betreft. Als je het weer goed kan inschatten en de voortekenen van een weersomslag kan herkennen dan kun je meer van je dag genieten én je gaat veiliger op pad. Hetzelfde gaat op voor het lawinebericht. Je kunt pas veilig off-piste als je de actuele sneeuwcondities en het lawinebericht op de juiste manier kunt interpreteren.

Alpenweerbericht en lawineberichten

Eén van de beste bronnen voor informatie over het weer in de bergen is het 'Bergwetter' van de Duitse Alpenvereniging. Je ziet hier in één oogopslag wat de weersverwachting in de gehele Alpen is en de verwachte neerslaghoeveelheid en/of sneeuwval. De weersverwachting wordt iedere ochtend om 08:00 uur geactualiseerd. De lokale weersverwachting voor 140 steden wordt tweemaal dagelijks geactualiseerd, om 04:00 uur en 14:00 uur.

Naast het dagelijkse weerbericht geeft de Alpenverein ook wekelijks op de donderdag voorafgaand aan het weekend het 'Bergbericht' uit, met tips welke bergsportactiviteiten je in het weekend zou kunnen doen en waar.

De officiele Europese lawineberichten zijn te vinden op de site van het EAWS, European Avalanche Warning Services. Door op landen of regio's in de kaartweergave te klikken kom je bij de specifieke lawineberichten uit.

DAV dagelijks weerberichtDAV weekend voorspellingEAWS lawineberichten

Vergroot je kennis met de NKBV

Bij de NKBV kan je op verschillende manieren kennis opdoen over het weer in de bergen, onder meer door middel van workshops, een webinar en een brochure.

Kenniscentrum

Meteoroloog Nander Wever legt uit hoe je onweer in de bergen kunt zien aankomen, en wat je moet doen mocht je onverhoop toch in een onweersbui terecht komen.

Onweer herkennen en vermijdenOmgaan met onweer

Workshops

Wil je nog meer weten over het weer? Dan kun je bijvoorbeeld een NKBV workshop over 'Weerkunde in de bergen' volgen. Wil je meer weten over lawines en hoe je het lawinebericht moet interpreteren? Volg dan de workshop 'Lawinekunde'. Ga voor meer informatie naar Bergsportreizen.nl.