MENU

Eerste successen Expeditie Academie III in Kirgizië

Na een inspannende reis van enkele dagen heeft de Expeditie Academie hun basiskamp in de Min Teke-vallei in Kirgizië bereikt. Trappelend van ongeduld zijn ze na een verkenningstocht direct op pad gegaan. En met succes!

De verborgen berg

Het eerste team, bestaande uit Regien Winnubst, Dennis Hendrikx, Anniek Verschuur, Noor van der Veen en Bas Visscher, had een verborgen berg op het oog. In twee touwgroepen gingen ze van start en openden direct 2 twee nieuwe routes in de noord- en oostwand van deze nog onbeklommen en verborgen top (ca. 5170m). Maar liefst 27 uur zijn ze onderweg geweest. De condities waren wegens hard blank ijs en onsamenhangende poedersneeuw niet bepaald makkelijk. Met hun doorzettingsvermogen bereikte het team bij het allerlaatste licht van de dag de top van de wand op ca. 4950m hoogte. Doordat ze geen bivakuitrusting hadden meegenomen konden ze helaas niet via de graat naar de top van de berg doorklimmen. Dus zat er niets anders op dan afdalen in de nacht.

  • Noor, Regien en Bas klommen de route ‘Diagonale du Fou’, 1000hm TD- AI3, M4 in het oostcouloir.
  • Anniek en Dennis klommen de variant ‘Directe du Fou’ met de eerste 400m door een ijslijn in de noordwand, 1000hm TD+ AI5 M4.

Grote kalkwand

Michiel Telkamp en Jeffrey Meesters (team 2) zagen juist veel mogelijkheden in de grote rotsmassieven rondom het basiskamp. De twee fanatieke klimmers openden na verkenning een 700 meter lange rotsroute (6b) door de kalkwand van een nabijgelegen berg. De beklimming werd door hen binnen een dag voltooid.

Meerdaags avontuur

Martin Platteschor, Robert Löwensteyn, Sjoerd Boersma en Court Haegens (team 3) planden een meerdaags avontuur over drie onbeklommen toppen. Vier dagen lang waren zij onderweg en bivakkeerden daarbij op 4660m hoogte. Op de tweede dag volbrachten zij de eerstbeklimming van een 4830m hoge berg zonder naam, die zij Borbordyk Zoky (Kirgizisch voor Centrale Piek) doopten. De dag erna beklommen zij een steile ijswand op een nog onbeklommen berg van 5149m hoogte, die de naam Ak Too (Witte Berg) kreeg. Een derde poging op een ca. 5380m hoge piramideberg werd halverwege gestaakt.

Blessure

Het team van de Expeditie Academie wordt begeleid door professionele en ervaren coaches. Terwijl ze op weg waren naar het basiskamp is een van de coaches helaas vervelend ten val gekomen. Hij probeerde in het basiskamp te herstellen, maar bleef dermate veel klachten houden dat coach en berggids Boris Textor de expeditie helaas moest verlaten. Na zorgvuldig overleg tussen de NKBV, de coaches en het team zien alle partijen het voortzetten van de expeditie met vertrouwen tegemoet. Waar nodig zullen de doelen en plannen van de expeditie aangepast worden aan de nieuwe samenstelling van het team.

Ben je benieuwd naar wat ze nog meer gaan beleven? Volg ze op de sociale media of houd de Expeditie Academie pagina in de gaten.

Expeditie Academie

Terug naar overzicht