MENU

Line van den Berg drytoolt meerdere D11's

Vorig jaar was ze er al dichtbij toen de lockdown in Frankrijk werd afgekondigd, maar inmiddels is het haar gelukt. Line van den Berg, oud Expeditie Academie deelnemer heeft meerdere D11's gedrytoold. Daarmee is ze de tweede Nederlandse die dit hoge niveau heeft behaald.

Line van den Berg in drytoolgebied Usine, om de hoek van haar woonplaats Grenoble in Frankrijk. Met de avondklok die al om 18:00 in gaat, is nacht-drytoolen een goede optie om te trainen. Daarna slaapt ze in haar busje om in de ochtend weer fris en fruitig aan het werk te gaan. Op de foto klimt Line in 'Sélection N 2' (D8).

Waar-is-het-open-en-waar-mogen-we-heen

Rondom de coronabeperkingen in Frankrijk werd trainen voor Line een kwestie van 'waar-is-het-open-en-waar-mogen-we-heen?'. Ze besloot dat in plaats van zich hierdoor te laten stressen, haar mind-set te veranderen en zich te concentreren op plezier hebben in het trainen. Hierdoor ervaarde ze minder druk vanuit haar eigen sportdoelen en kon ze vrij klimmen. Met resultaat: de D11's op haar to-do-list, de moeilijkste drytoolroutes die ze ooit geklommen heeft, voelden uiteindelijk niet eens meer zo moeilijk.

  • DTS 2011, D11
  • L'USINE, D11

Volg Line op Instagram

Kamasutra

Nederlands drytool- en ijsklimkampioen Marianne van der Steen is de enige Nederlanse vrouw die ook dit niveau van drytoolen heeft behaald. Marianne flashte de extreem moeilijke D13+ drytoolroute Kamasutra in 2016.

meer over drytoolen