MENU

Drytoolen: wintersporten zonder sneeuw en ijs

Wintersporten in Nederland? Drytoolen is een typische wintersport waarbij je geen sneeuw en ijs nodig hebt. Handig voor in de zachte Nederlandse winters, waarin it steeds net oan giet....

Aparte tak van klimsport

Drytoolen? Dat is het beklimmen van routes waar geen ijs in zit, maar wel met ijsbijlen en stijgijzers. Oorspronkelijk werd dit tijdens het ijsklimmen gedaan om bij vrijhangende ijspegels te komen, maar inmiddels is er een tak van de klimsport ontstaan waarbij het klimmen van atletische routes met ijsbijlen en stijgijzers een doel op zich is.

Dytoolen in Bergschenhoek

In Nederland kun je op twee plekken drytoolen. In Bergschenhoek ligt de iconische Monte Cervino. Een op de Zwitserse Matterhorn lijkende hoge rotswand waar speciale drytoolroutes in zijn geschroefd voor echte Nederlandse ijsklimuitdagingen. Neem je ijsbijlen mee, je stijgijzers mag je thuis laten. Bij Monte Cervino drytool je op klimschoenen.

reserveren

Drytoolen in Utrecht

In de achtertuin van het universiteitssportcentrum Olympos ligt klimwand Kalymnos. In de winter wordt deze wand voor een deel omgebouwd tot drytoolwand, waarop je je kunt uitleven met ijsbijlen en stijgijzers.

reserveren

Workshop

Drytoolen doe je niet zonder voorbereiding. Voor de geoefende drytoolers en ijsklimmers bieden de twee buitenwanden uitkomst als buitensportlocaties tijdens de lockdown. Beginners zullen moeten wachten tot het mogelijk is om begeleid of tijdens een cursus de wand op te gaan, want met die puntige gear moet je natuurlijk wel weten wat je doet.

Bergsportreizen organiseert jaarlijks drytoolworkshops voor beginners, voor wie een winter zonder sport geen winter is.

Let op: op het moment organiseert Bergsportreizen in verband met coronamaatregelen geen workshops.

Drytoolworkshop

In deze 2½ uur durende workshop van Bergsportreizen leer je de mogelijkheden van je ijsbijlen kennen, specifieke drytooltechnieken en hoe je op een veilige manier drytoolroutes klimt. De routes zijn met speciaal hiervoor ontworpen drytoolgrepen gebouwd.

Lees meer

Koning en Koningin

Bij zowel Monte Cervino als Kalymnos heb je grote kans Dennis van Hoek en Marianne van der Steen tegen het lijf te lopen. Het Nederlandse ijsklim- en drytoolduo gebruikt beide wanden als trainingsfaciliteit. Dennis en Marianne leggen je in Hoogtelijn 5-2020 de ins en outs uit van het ijsklimmen, en daarmee ook van het drytoolen.

lees Hoogtelijn