MENU

Van der Steen flasht aan vooravond EK moeilijkste drytoolroute ooit

In aanloop naar het Europees kampioenschap IJsklimmen aankomend weekend heeft Nederlands IJsklimteam atleet Marianne van der Steen de moeilijkste drytoolroute ooit geflasht.

Tussen de UIAA ijsklimworldcup in het Zwitserse Saas Fee en het EK in het Italiaanse Rabenstein komend weekend, flashte Marianne tijdens een trainingssessie de route Kamasutra (D13+) in Bus del Quai, Iseo, Italië. Ze is daarmee de eerste klimmer ter wereld (mannen of vrouwen) die een drytoolroute van deze moeilijkheidsgraad weet te flashen.

Foto: Marco Servalli

Bus del Quai is een 100% drytool gebied en er is geen ijs nodig om de routes hier te kunnen klimmen. Routes in zulke gebieden kunnen daarom het gehele jaar door geklommen worden. Ze dienen niet alleen als training voor mixed routes maar zijn ook een doel op zich. Marianne had voorafgaand aan haar beklimming Angelika Rainer (eerstbeklimster van de route in 2014 en drievoudig wereldkampioene ijsklimmen) de route zien klimmen en kreeg tijdens het klimmen tips van Angelika mee. Volledig onverwacht lukte het Marianne door de crux te klimmen en de route vervolgens solide uit te klimmen.

//

How to kill a Nomic iceaxe/aka Kamasutra D13+ flash!Iseo, Italy just days after the Worldcup in Saas Fee.Before the...

Geplaatst door Marianne van der Steen op dinsdag 26 januari 2016

Europees kampioenschap

Op het EK IJsklimmen wordt Nederland vertegenwoordigd door drie ijsklimmers: Marianne van der Steen, Dennis van Hoek en Ferdinand Schulte. Zaterdag 30 en zondag 31 januari is de Eisturm in Rabenstein de arena waar ijsklimmers uit heel Europa met elkaar de strijd aangaan om de Europese titels Lead en Speed. De 31-jarige Marianne van der Steen uit Heerjansdam klimt op zaterdag 30 januari in de dames kwalificatieronde Lead die om 09.15 uur van start gaat. Lead is de discipline van het ijsklimmen die draait om het zo hoog mogelijk klimmen in een zeer moeilijke ijsklimroute, waarbij lenigheid, kracht en inzicht van een deelnemer belangrijk zijn. Dennis van Hoek (28), ook uit Heerjansdam, klimt op de zelfde tijd zijn kwalificatie bij de heren. Ferdinand Schulte (38) uit Amersfoort start eveneens 9:15 uur.

Finaleplaatsen

De ijsklimmers gaan voor een plaats in de halve finale. Voor Marianne van der Steen is een finaleplaats zeker haalbaar in de discipline Lead, ook gezien haar geweldige drytoolprestatie van afgelopen week. Dennis van Hoek is gespecialiseerd in Speed, maar klom bij de World Cup in Saas Fee (SUI) vorige week zijn beste leadwedstrijd ooit met een 9e plek in een deelnemersveld van 61 ijsklimmers. Dennis boekte in 2013 in Saas Fee een historische Speed overwinning. Deze spectaculaire ijsklimdiscipline wordt zolang de sport bestaat door Rusland gedomineerd. De Speedkwalificaties en –finales zijn voor dames en heren op zaterdag vanaf 16:30 uur. Ferdinand is oud-Nederlands kampioen Boulderen (sportklimmen) en nam in 2006 en 2011 deel aan World Cups Ice Climbing. Dit jaar sluit hij bij het Nederlands Team aan voor het EK.