MENU

Start jouw carrière als expeditieklimmer

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière als zelfstandig alpinist? De Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die indrukwekkende routes en eerstbeklimmingen doen in onbekend terrein. Klinkt dit als iets voor jou? De inschrijving voor de NKBV Expeditie Academie is geopend!

Expeditie Academie IV

Afgelopen september sloot Expeditie Academie III hun traject af met een fantastische eindexpeditie in Kirgizië. Tijd voor de volgende lichting, tijd voor Expeditie Academie IV. Ben jij een ambitieuze alpinist en droom je ervan om samen met een hecht team aansprekende beklimmingen te maken en uiteindelijk op expeditie te gaan? Meld je dan aan voor Expeditie Academie IV.

Alles uit je passie halen en je grenzen verleggen, dat is wat je doet bij de Expeditie Academie. In ruim twee jaar word je samen met een gemengd team opgeleid tot allround alpinist. Samen met je teamgenoten leer je hoe je een expeditie opzet. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek naar de geschikte bergen, de benodigde materialen en de logistiek die je samen met een lokaal reisbureau organiseert. Met als kroon op je opleiding: een spectaculaire eindexpeditie.

"Tijdens dit traject heb ik geleerd om kansen te pakken als deze zich voordoen en er vol voor te gaan. Het moment dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen en een blik naar je klimmaat voldoende is om keuzes te maken, daar doe je het voor. Doordat wij een geweldige teamspirit hadden konden we echt op onze top presteren. En met dat duwtje in de rug van onze coaches en gids kijk ik terug op een aantal beklimmingen die ik nooit ga vergeten." - Expeditie Academie III atleet, Regien Winnubst

Na afloop van de Expeditie Academie ben je in staat om zelfstandig een nieuwe expeditie te organiseren. De Expeditie Academie streeft na dat je na het traject zelfstandig blijft expeditieklimmen.

Wij zoeken jou!

 • Je bent een gedreven jonge alpinist van tussen de 22 en 32 jaar.
 • Je hebt een J3- of C3-cursus met succes afgerond of zelfstandig vergelijkbare ervaring opgedaan.
 • Je bent een teamplayer.
 • Je wilt je voor 100 procent inzetten bij alle activiteiten.
 • Het is een pré als je actief bent op social media en goed kan schrijven of fotograferen.

Een hoog klimniveau is niet vereist, maar je moet wel fanatiek zijn. Zelfstandige ervaring in alpinisme en rotsklimmen is wel belangrijk. Tijdens de selectieprocedure kijken we naar je tochtenlijst en ervaring, maar je motivatie is één van de belangrijkste selectiecriteria. Zelfs als je niet volledig aan de eisen voldoet, aarzel niet om je aan te melden, want motivatie en instelling zijn minstens zo belangrijk.

Direct inschrijven

Het leertraject

De focus van het leertraject ligt op de vele facetten die je tot een goede, veilige en solide alpinist maken. In het begin van het traject besteden we aandacht aan klassiek alpinisme. Daarna bouwen we verder uit. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

 • Rotsklimmen op eigen zekeringen.
 • Snel en efficient multi-pitch klimmen.
 • Mixed- en ijsklimmen.
 • Klassiek alpinisme.
 • EHBBO/bergredding.
 • Lawinekunde.
 • Expeditieplanning.
 • Samenwerken.

Omdat de NKBV het alpinisme in Nederland wil stimuleren worden diverse (social) mediakanalen ingezet om het expeditieteam te volgen. Jij deelt hier jouw ervaringen en avonturen.

Eindexpeditie

Als afsluiting van het opleidingsprogramma organiseer je een expeditie naar een avontuurlijk doel in één van de zogenaamde Greater Ranges. Denk hierbij aan een bestemming in de Himalaya, de Pamir, de Andes, Groenland of Alaska. Dit einddoel is afhankelijk van jullie eigen vaardigheden en wensen als team.

Veiligheid en begeleiding

In het programma staat veiligheid voorop. Alle stages worden begeleid door experts en professionele Nederlandse bergsporters. De gekozen doelen zijn realistisch en risicomanagement staat voorop bij het bepalen van de doelen van de groep. Ervaren alpinisten Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher begeleiden de Expeditie Academie als coaches, aangevuld met berggids Boris Textor en Eveline van Tuinen als teambuildingscoach en vertrouwenspersoon.

Samenwerken & initiatief nemen

Een opleiding tot zelfstandig expeditie-alpinist gaat verder dan alleen technische vaardigheden of het hebben van een goede conditie. Goed en efficiënt kunnen plannen en het kunnen werken in een team is noodzakelijk om een expeditie tot een succes te maken. Ondanks dat je goed begeleid wordt, vragen we veel initiatief van jou als deelnemer. Dat betekent dat je naast de 'vaste verplichte data' initiatief neemt en tijd steekt in zaken als uitzoekwerk en training. Samen met je persoonlijk begeleider/coach werk je aan je persoonlijke ontwikkeldoelen.

Planning traject

Het programma hieronder omvat in hoofdlijnen de inhoud van de Expeditie Academie. Aanwezigheid bij activiteiten is uiterst belangrijk voor de consistentie van het traject en het teamgevoel. Het definitieve programma zal in onderling overleg worden opgesteld.

Programma 2023

2023 staat in het teken van selectie, kennismaking en het verbeteren van de alpiene basisvaardigheden.

13 februari Inschrijving open
02 april Inschrijving gesloten
21 april Bekendmaking voorselectie obv CV en motivatie
05-07 mei Selectieweekend
08-15 juli Selectieweek zomer
02-03 september Opstartweekend
07-15 oktober Trainingsweek: Trad klimmen

Programma 2024

In 2024 perfectioneer je jouw alpiene vaardigheden en maak je meters. De focus ligt in dit jaar op heel veel klimmen in verschillende disciplines. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan teamvorming. Het volledige programma van 2024 wordt op een later moment bekend gemaakt. Houdt rekening met 5 verplichte opleidingsweken, eens in de twee weken is er een teamvergadering en er worden een aantal teamweekenden georganiseerd. Daarnaast ben je naast je fysieke training ook een paar uur per week bezig met organisatie en teamzaken.

Programma 2025

2025 staat in het teken van de eindexpeditie. Het volledige programma voor 2025 wordt op een later moment bekend gemaakt. Houdt rekening met 1 á 2 opleidingsweken in de Alpen en vijf weken voor de eindexpeditie. In dit jaar ben je ook fysiek aan het trainen en heb je teamvergaderingen, teamweekenden en ben je actief bezig met organisatie en teamzaken.

Kosten

De NKBV en partners Rab, Petzl, Julbo en Zwitserland ondersteunen het programma. Er blijft voor jou nog een eigen bijdrage over van € 1.500 in 2023, € 2.000 in 2024 en € 2.500 in 2025.

De begeleiding tijdens de opleidingsweekenden en -weken en de expeditie, de EHBBO-opleiding en de complete eindexpeditie van ruim een maand is inbegrepen. Reis- en verblijfskosten bij de activiteiten in Nederland en Europa komen hier nog bij.

"Als toekomstige atleet van de Expeditie Academie IV, raad ik aan om ongeveer €400 apart te zetten voor de eigen bijdrage per klimweek, inclusief reiskosten. Verder is er een investering nodig in eigen materiaal tussen de €1000 en €2000. Ik heb onder andere een bivakslaapzak, slaapmat, ijsboren, camera en basecamptent aangeschaft, maar als je deze spullen al hebt, bespaar je op de kosten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het aantal vrije dagen die nodig zijn om deel te nemen aan het traject, wat onbetaald verlof kan betekenen met impact op je maandsalaris." - Expeditie Academie III atleet, Regien Winnubst

In samenwerking met onze partners Rab en Julbo krijg je een kledingpakket en zonnenbril dat na de expeditie van jou is. Ook krijg je klimuitrusting van onze partner Petzl in bruikleen. De NKBV stelt tenten en specifieke expeditiematerialen ter beschikking.

Selectieprocedure

Na de eerste selectieronde op basis van CV en motivatie, volgt een selectieweekend in Ettringen. Hier testen we maximaal 20 potentiële dames en heren. In twee intensieve dagen staan onder andere een klimtest, oriëntatieloop/conditietest, samenwerkingsopdracht en een feedbacksessie op het programma. Aan het eind van het weekend vindt een verdere selectie plaats en wordt duidelijk wie door kan gaan naar de zomerse selectie in de Alpen!

Je kunt je inschrijven tot 2 april. Bij twijfel, aanmelden!

Inschrijven

Terug naar overzicht