MENU

Start jouw carrière als expeditieklimmer

De Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Iets voor jou? De inschrijving voor de NKBV Expeditie Academie is geopend!

Alles uit je passie halen en je grenzen verleggen, dat is wat je doet bij de Expeditie Academie. In ruim twee jaar word je opgeleid tot allround alpinist. Met als kroon op je opleiding: een expeditie naar een aansprekend doel.

Wij zoeken jou!

 • Je bent een gedreven jonge alpinist van tussen de 18 en 30 jaar
 • Je hebt een J3- of C3-cursus met succes afgerond of zelfstandig vergelijkbare ervaring
 • Je bent een teamplayer
 • Je wil je voor 100 procent inzetten bij alle activiteiten
 • Als je actief bent op social media, goed kan schrijven of fotograferen is dat een pré

Je hoeft niet per sé een superhoog klimniveau te hebben, maar je moet wel fanatiek zijn. Je motivatie is voor ons één van de belangrijkste selectiecriteria. Voldoe je niet precies aan de gestelde voorwaarden, meld je dan toch aan. Een goede motivatie en instelling zijn namelijk net zo belangrijk.

Direct inschrijven

Het leertraject

De focus van het leertraject ligt op de vele dingen die je tot een goede, veilige en solide alpinist maken. In het begin van het traject besteden we aandacht aan klassiek alpinisme. Daarna bouwen we verder uit. Het volgende komt onder andere aan bod:

 • Rotsklimmen op eigen zekeringen
 • Snel en efficient multi-pitch klimmen
 • Mixed- en ijsklimmen
 • Klassiek alpinisme.
 • EHBBO/bergredding
 • Lawinekunde
 • Expeditieplanning

Omdat de NKBV het alpinisme in Nederland wil stimuleren worden diverse (social) media ingezet om het expeditieteam te volgen. Jij maakt dat mogelijk door je ervaringen en avonturen te delen. Hierin helpen we je op weg met (social) mediatraining en video-editing. 

Eindexpeditie

Als afsluiting van het opleidingsprogramma organiseer je een expeditie naar een avontuurlijk doel in één van de zogenaamde Greater Ranges. Denk hierbij aan een bestemming in de Himalaya, de Pamir, de Andes, Groenland of Alaska. Dit einddoel is afhankelijk van jullie eigen vaardigheden en wensen als team.

Veiligheid en begeleiding

In het programma staat veiligheid voorop. Alle stages worden begeleid door experts en professionele Nederlandse bergsporters. De gekozen doelen zijn realistisch en een risicomanagement staat voorop bij het bepalen van de doelen van de groep. Topalpinisten Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher begeleiden de Expeditie Academie, aangevuld met berggidsen Boris Textor en Jelle Staleman.

Een opleiding tot zelfstandig expeditie-alpinist gaat verder dan alleen technische vaardigheden of het hebben van een goede conditie. Goed en efficiënt kunnen plannen en het kunnen werken in een team is noodzakelijk om een expeditie tot een succes te maken. Ondanks dat je goed begeleid wordt, vragen we veel initiatief van jou als deelnemer. Dat betekent dat je naast de 'vaste verplichte data' initiatief neemt en tijd steekt in dingen als uitzoekwerk en training. Samen met je persoonlijk begeleider/coach werk je aan je persoonlijke ontwikkeldoelen.

Planning traject

Het programma hieronder omvat in hoofdlijnen de inhoud van de Expeditie Academie. Het definitieve programma zal in onderling overleg worden opgesteld.

Programma 2019

Selectie, kennismaking en basic skills.

15 maart Inschrijving open
15 april Inschrijving gesloten
30 april Bekendmaking voorselectie obv CV en motivatie
10-12 mei Selectieweekend Ettringen 
7-13 juli Definitieve selectie in hoogalpien terrein
14-20 juli Klimmen bij CEAT week 
September (Social) mediatraining + video-editing
19-29 oktober Trad klimmen in Annot (of vergelijkbare bestemming)
Winter 2019/2020 Leermomenten in NL over theorie, waaronder lawinekunde
Doorlopend Opdrachten/bijeenkomsten tbv teamvorming

Programma 2020

Je perfectioneert je alpiene skills en maakt meters. De focus ligt op teamvorming.

Optioneel Waterval/ijsklimmen
Voorjaar Alpiene stage, 2 weken alpien ijs, EHBBO en bergredding
Medio voorjaar Opstellen shortlist met expeditiedoelen
Zomer Stage van 2 weken; alpien klimmen + CEAT-week
Najaar Beslismoment voor doel en datum eindexpeditie
Najaar Alpiene stage
Najaar Klimweekend Ettringen/Freyr of vergelijkbaar
Winter 2020/2021 Trainingsstage waterval/ijsklimmen
Winter 2020/2021 Leermomenten in NL over theorie, waaronder expeditieplanning
Doorlopend Opdrachten/bijeenkomsten tbv teamvorming

Programma 2021

Dit jaar staat in het teken van de eind-expeditie.

Voorjaar Alpiene stage
Voorjaar Klimweekend Ettringen/Freyr of vergelijkbaar
Zomer Alpien klimmen ter voorbereiding op eindexpeditie
September Eindexpeditie van 5 weken naar Himalaya/Alaska/Patagonië/etc
Na september 2021 Afsluitende lezingen op Bergsportdag 2022, lokaal in het land en evt. hulp en ondersteuning nieuwe lichting Expeditie Academie

Kosten

De NKBV en partners RAB, Petzl en Zwitserland ondersteunen het programma. Er blijft voor jou nog een eigen bijdrage over van € 1.500 in 2019, € 2.000 in 2020 en € 2.500 in 2021. De begeleiding tijdens de opleidings weekends-, weken en expeditie, de EHBBO-opleiding, en de complete eind-expeditie van ruim een maand is inbegrepen. Reis- en verblijfskosten bij de activiteiten in Nederland en Europa komen hier nog bij.

In samenwerking met onze partners RAB en Petzl krijg je een kledingpakket dat na de expeditie van jou is. De klimuitrusting heb je in bruikleen. De NKBV stelt tenten en specifieke expeditie-materialen ter beschikking.

Selectieprocedure

Na de eerste selectieronde op basis van CV en motivatie volgt een selectieweekend in Ettringen. Hier testen we maximaal 15 potentiële deelnemers. In twee intensieve dagen staan onder andere een klimtest, oriëntatieloop/conditietest, kennisquiz, samenwerkingsopdracht en een feedbacksessie op het programma. Aan het eind van het weekend vindt een verdere selectie plaats en wordt duidelijk wie door kan gaan naar de zomerse selectie in de Alpen!

Je kunt je inschrijven tot 15 april. Bij twijfel, aanmelden!

Inschrijven