MENU

Update Expeditie Academie

Je hebt er in Hoogtelijn 2015-1 al over kunnen lezen: het expeditiedoel van de Expeditie Academie is bekend. De Expeditie Academie gaat verder in een iets andere samenstelling dan ze begonnen is en jij kunt de mannen en vrouw van de Academie ontmoeten op de Bergsportdag.

In september gaat de Expeditie Academie naar India voor de beklimming van de Gangsthang in Thirot Valley in de Indiase Himachal Pradesh. Dit onder alpinisten vrij onbekende dal werd een paar jaar geleden bezocht door een team onder leiding van de Schotse berggids Martin Moran. Zij beklommen toen met succes de 6162 meter hoge Gangsthang. In de vallei zijn genoeg opties voor de Expeditie Academie, waaronder de genoemde Gangsthang met de nog onbeklommen noordwestgraat en noordwand, en de onbeklommen Ninghar Choti (6094 meter). Daarnaast zijn er talrijke onbeklommen granieten torens en de al eerder beklommen Thirot Shivling (5324 meter) waar nog verschillende lijnen op te openen zijn. Tijdens de expeditie zal afhankelijk van de weersomstandigheden en de condities besloten worden welke routes beklommen gaan worden.


De Gangsthang (links) en de Thirot Shivling (rechts). Foto: Martin Moran.

Jan-Thijs Menger zich teruggetrokken uit de Expeditie Academie. Gedurende het traject kwam hij tot het inzicht dat zijn ambities meer bij het rotsklimmen liggen dan bij sneeuw-, ijs- en mixed routes. Wouter de Vries en Teun van Dijk besloten afgelopen maand om ook te stoppen met de Expeditie Academie. Het bleek voor hen beiden niet mogelijk de reis te combineren met hun werk.

Uitbreiding
Het team is daarom uitgebreid met een viertal nieuwe leden. Martijn Seuren had in oktober tijdens de trainingsstage in Chamonix een route met het team meegeklommen. Omdat het samen klimmen zo goed beviel, vroegen de leden van de Expeditie Academie hem bij het team. Martijn, die sinds enkele jaren in Bern woont, is een van Nederlands meest ervaren alpiene klimmers en heeft bijna alle vierduizenders van de Alpen beklommen.

Lezing
Jurgen Mesman, een allround klimmer en voormalig lid van het Nederlands ijsklimteam is het tweede nieuwe lid. Jurgen woont ook al enige tijd in Zwitserland waar hij al zijn bergsportpassies kan uitleven. Tot slot zijn Dennis van Hoek en Marianne van der Steen, beide lid van het Nederlands ijsklimteam, toegetreden tot deze lichting van de Expeditie Academie. Beiden hebben vorig jaar al een trip naar Alaska ondernomen, maar een reis naar de Himalaya zal ook voor hen een nieuwe ervaring zijn. Deze laatste twee vertellen op de Bergsportdag over hun geplande avonturen. Kom naar de lezingen van de CEAT in de Purple room tussen 10:00 uur en 12:15 uur en kom alles te weten over de Expeditie Academie.