MENU

Spleetklimmen

Na de selectieweek in Orco was ik heilig overtuigd: ik had mijn nieuwe passie gevonden. Spleetklimmen.

En dan met name die ongemakkelijke, spannende off-widths. Spleten waarbij je zoveel mogelijk van je lichaam naar binnen probeert te wurmen, en dan probeert omhoog te komen. Chicken wings (nee, niet die van de KFC, maar een heuze spleetklim-techniek) werden mijn nieuwe beste vriend.

Dus besloten Mats en ik het weekend na Orco de spleten maar eens dichter bij huis te zoeken. En zo vertrokken we op een koude vrijdag in november naar Ettringen. Bij gebrek aan cam 6, werd het jammen geblazen. Perfect hands werden perfect en ook de andere handverklemmingen werden ge-finetuned. En ondertussen lekker veel meters maken op eigen gear! Top!

Maar de winter naderde en opeens was drytoolen helemaal mijn ding. En ijsklimmen. Want oh, wat is dat vet! Intussen kwam er met het slopen van de trainingswand in Utrecht definitief een einde aan het seizoen, en zo vertrokken Mats en ik weer trouw naar Ettringen. Om onze porselein-geworden handen weer te laten wennen aan de ruwe rots.

Dat ging snel! We jamden de ene na de andere route en waar Laura Stern in november nog onwennig had gevoeld, cruisden we er nu met gemak doorheen. Dat smaakte naar meer!

En naar wat! We kwamen Wouter de Vries tegen die een cam 5 en 6 uit zijn rugzak toverde en ons meenam naar een hele vette off-width: Shrek. Het mocht dan wel als 6je in de topo staan (Duitse 6..), een struggle was het wel. Na één keer te hebben geoefend op toprope (en erachter te zijn gekomen dat je altijd lange mouwen én sokken aan moet doen in een off-width – en nee, dit was niet de eerste keer dat ik dat vergat), was het tijd om de ballen te verzamelen en aan de scherpe kant van het touw in te binden. Met succes!

Met beurse handen (en kniën, schouders, armen, enkels..) aten we pizza bij ons kampvuurtje. Heerlijk zouden we slapen, dat was zeker! En dit was pas dag 1… Dag 2 besloten we dan ook tactisch om wat meer de vingercracks op te zoeken. Een hele andere stijl van klimmen, maar minstens net zo vet!

Ik weet het zeker: spleetklimmen is f*&#(* cool! Maar over twee weken, als we met de Expeditie Academie in Chamonix zijn, is mixed klimmen vast mijn ding. Of gully’s. Of mooie rotsgraten. Of wat dan ook, als het maar klimmen is!

Mats, wanneer gaan we weer?

Terug naar overzicht