MENU

Tomas van Lieshout tiende Nederlandse berggids

Nederland heeft er een nieuwe UIAGM berggids bij. Tomas van Lieshout was kortstondig deelnemer aan de tweede lichting van de Expeditie Academie, maar besloot zich tussentijds volledig op de gidsenopleiding te richten. En met succes. Sinds deze zomer voegt hij zich bij het illustere rijtje van Nederlandse berggidsen.

Skiën ligt de berggids uit Nuenen het best. Door zijn werk als skileraar had hij dat onderdeel van de gidsenopleiding al snel onder de knie. Hoewel het ski-examen van de opleiding als het moeilijkste onderdeel wordt gezien, was dit voor Tomas geen probleem. Een groter probleem was het coronavirus en de maatregelen in Duitsland, waar Tomas zijn opleiding volgde aan de universiteit van München. Doordat praktijkexamens vanaf maart verboden waren, leek dit jaar nog slagen een illusie.

Examenwindow

Toch kwam er na versoepeling van de maatregelen aan het begin van de zomer een window waarin meerdere examens konden worden afgetikt. Het rotsklimmen in de Dolomieten, een examen dat 5-6 dagen duurt, was Tomas' laatste horde om zich vervolgens UIAGM berggids te noemen.

Dat een Nederlander berggids wordt is bijzonder. Voornamelijk omdat de opleiding zwaar is en de eisen streng; "Zo moet je tijdens het hoogtourexamen dat soms wel 12 uur duurt alles goed doen. Zet je 1 cam verkeerd, dan is het exit en mag je opnieuw examen doen een jaar later, maximaal 3 keer", aldus Tomas. "Dat die opleiding zo streng is, is natuurlijk logisch. Als gids ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn gasten en daarom moet ik mezelf en de groep uit alle situaties kunnen redden, ongeacht condities en materiaal".

Grote glimlach

Tomas' stijl kenmerkt zich door zijn engelengeduld en zijn gewoonte alles in overleg te doen met zijn gasten. Hij vindt het belangrijk om iedere reis, cursus of tocht aan te passen aan de behoeften en wensen van zijn gasten, zodat er altijd een goede balans is tussen avontuur, uitdaging en ontwikkeling.

Ben je onderweg in de Alpen en kom je een Nederlandse gids tegen met een constante brede glimlach op zijn gezicht? Grote kans dat dat Tomas is.

Lees meer volg Tomas