MENU

Terugblik op 2 jaar NKBV Expeditie Academie

Een overzicht van alle expedities en reizen dat het NKBV Expeditie Academie team heeft gemaakt van 2016 t/m 2018.

Het NKBV Expeditie Team bestond voor 2016-2018 uit deelnemers Jorian Bakker uit Amsterdam, Line van den Berg uit Grenoble, Noël Diepens uit Wageningen, Wout Martens uit Linden, Rik van Odenhoven uit Heijningen en Mats Wentholt uit Rotterdam. Zij zijn de afgelopen twee jaar begeleidt door NKBV alpien instructeur Court Haegens, NKBV Alpien Instructeur Bas Visscher, NKBV Instructeur Trad en Multi-pitch klimmer Niek de Jonge, medewerker NKBV Harald Swen, UIAGM-berggidsen Roeland van Oss, Jelle Staleman, Martijn Schell en Boris Textor in België, de Alpen en uiteindelijk Kirgizië.

2016

In het eerste jaar gingen de deelnemers naar Chamonix voor een vrijblijvende kennismakingsweek. In de maand augustus werd de voorselectie bekendgemaakt en gingen de deelnemers begin september op sectieweekend naar Durnal en Sy in België. Een maand later volgende een selectieweek in Orco, Italië.

2017

Dit jaar staan er vele trainingsweekenden op het programma, waaronder ijsklimmen voor de teamleden die nog weinig ervaring hadden met ijsklimmen. Verder was de NKBV Expeditie Academie op klimweekend in Ettringen

2018: op expeditie

In het laatste jaar gaat het team op alpien- en ijsklimtrainingsweek in Chamonix en volgt een klimweekend in Ettringen/Freyr. Hierna stapte ze op 27 augustus op het vliegtuig richting Kirgizië waar ze onbeklommen toppen en nieuwe lijnen op al geklommen bergen wilden openen. En dat is gelukt! Er zijn vijf eerstbeklimmingen gedaan van tot dusver onbeklommen toppen. Daarnaast openden de teamleden zeven nieuwe routes op al eerder beklommen bergtoppen.

Resultaten:

  • Eerstbeklimming van twee bergen van 4803 en 4874 meter hoog door Wout, Line en Court. De bergen werden achter elkaar beklommen via de verbindingsgraat tussen beide bergen. 
  • Eerstbeklimming van een circa 4600 meter hoge berg door Noël, Jorian, Rik en Boris. De berg is gedoopt tot 'Surok' (Marmot).
  • Nieuwe route op Pik Sutherland door Jorian en Noël.
  • Nieuwe 800 meter lange route, de Navat-spur (D) op de NO-pijler van Pik Buddyness door Mats, Rik, Jorian en Boris.  
  • Court en Noël openden twee nieuwe rotsroutes (Raga, 140 meter, 6a en Scratching the Nose, 200 meter, 6a) op Eagle View, een berg van circa 3600 meter hoog.
  • Nieuwe route, de Dutch Direct (TD+) op de noordwand van Peak Alexandra (5290 meter) door Wout en Line.
  • Eerstbeklimming van een 5014 meter hoge top via de noordoostwand (D-) door Noël, Rik, Wout, Court en Boris. 
  • Eerstbeklimming van een 4852 meter hoge berg (Peak Snowleopard gedoopt) door Mats, Noël en Boris via de westwand en noordgraat (circa AD).
  • Nieuwe route op Peak Currahee door Jorian en Line via de directe noordwand.
  • Nieuwe route op de noordwand van Pik Emma door Mats en Court via een 500 meter lange route met een moeilijkheid van ongeveer D+.