De Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Alles uit je passie halen en je grenzen verleggen, dat is wat je doet bij de Expeditie Academie. In ruim twee jaar word je opgeleid tot allround alpinist. Met als kroon op de opleiding: een expeditie naar een aansprekend doel.
De derde lichting van de Expeditie Academie is in 2019 van start gegaan. De volgende toelatingseisen waren van toepassing bij de selectie van de deelnemers.
Je hoeft niet per sé een superhoog klimniveau te hebben, maar je moet wel fanatiek zijn. Je motivatie is voor ons één van de belangrijkste selectiecriteria. Voldoe je niet precies aan de gestelde voorwaarden, meld je dan toch aan. Een goede motivatie en instelling zijn namelijk net zo belangrijk.
De focus van het leertraject ligt op de vele dingen die de deelnemers tot goede, veilige en solide alpinisten maken. In het begin van het traject besteden we aandacht aan klassiek alpinisme. Daarna bouwen we verder uit. Het volgende komt onder andere aan bod:
Als afsluiting van het opleidingsprogramma organiseert het team een expeditie naar een avontuurlijk doel in één van de zogenaamde Greater Ranges. Denk hierbij aan een bestemming in de Himalaya, de Pamir, de Andes, Groenland of Alaska. Dit einddoel is afhankelijk van de eigen vaardigheden en wensen als team.
In het programma staat veiligheid voorop. Alle stages worden begeleid door experts en professionele Nederlandse bergsporters. De gekozen doelen zijn realistisch en een risicomanagement staat voorop bij het bepalen van de doelen van de groep. Topalpinisten Court Haegens, Niek de Jonge en Bas Visscher begeleiden de Expeditie Academie, aangevuld met berggidsen Boris Textor en Jelle Staleman.
Een opleiding tot zelfstandig expeditie-alpinist gaat verder dan alleen technische vaardigheden of het hebben van een goede conditie. Goed en efficiënt kunnen plannen en het kunnen werken in een team is noodzakelijk om een expeditie tot een succes te maken. Ondanks dat er goede begeleiding is, wordt veel initiatief gevraagd van de deelnemers.
2019 | Selectie, kennismaking en werken aan basic skills |
2020 | Alpiene skills perfectioneren, meters maken, teamvorming |
2022 | Eindexpeditie |