MENU

Hoe plan je een expeditie?

Hou jij ook van avontuur en ontdekking en lijkt het je geweldig om op expeditie te gaan naar een ruig en onbekend gebied maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan hebben wij, als aankomende expeditieklimmers, een stappenplan voor jou.

Tekst: Claartje Meijs.

1. De ploeg samenstellen

Een sterk team is de kern van een succesvolle expeditie. Ons team is gekozen via selectie en niet samengesteld door onszelf, maar onze coaches hebben goed gekeken naar wie echt bij elkaar past. Voor hen was motivatie essentieel, en bijna net zo belangrijk was de diversiteit in het team. Mensen die elkaar aanvullen, zowel in klimtechnische vaardigheden als op organisatorisch vlak, in risico-inschatting, in rust bewaren of juist in energie brengen maken een team sterker.

Het is ook belangrijk dat de ideeën over het type expeditie op één lijn liggen. Als de één droomt van een ski-expeditie in Alaska en de ander juist nieuwe spleetklimroutes in Kirgizië wil verkennen, wordt het lastig om tot een gezamenlijk plan te komen. In ons team verschilden de concrete voorkeuren soms ook (sneeuwroutes versus rotsroutes) maar we deelden dezelfde droom: onbeklommen bergen beklimmen. Uiteindelijk vonden we een dal waar ieders hart sneller van ging kloppen.

Foto 1: ons ‘superdiverse’ team… ;) Niet op de foto: Karlijn, Laura, coach Court, berggids Boris, en coach Eveline.

2. Een doel kiezen

Deze stap vraagt veel tijd want je gaat het internet afspeuren naar relevante informatie. Over regio’s waar de bergen nog grotendeels onbeklommen zijn is natuurlijk simpelweg minder informatie beschikbaar. Een goed startpunt is de American Alpine Journal. Hier ga je op zoek naar foto’s en verhalen die jou het ‘wauw’ gevoel geven en die klinken als jouw perfecte expeditie. Als je eenmaal een regio op het oog hebt, ga je systematisch uitzoeken wie er eerder is geweest, welke routes zijn gedaan en of er problemen waren, zoals slechte rotskwaliteit, gevaarlijke gletsjerspleten, politiek onrustige situaties of veel slecht weer.

In ons uitzoekproces waren twee bronnen essentieel: Sakomoto, een Japanse wandelaar die kaarten tekende van afgelegen dalen en die onder klimmers bekend staat om de ‘Sakomoto-kaarten’, en Matija Jošt-Matic, een expeditieklimmer die veel in Zanskar heeft geklommen en gefotografeerd. Dankzij hem beschikken we nu over een gedetailleerde fotomap van 500 beelden die ons hielpen bij de oriëntatie.

Foto 2: Kaartje van meneer Sakamoto (Bron: www.aack.info)

3. Logistiek en budget

Bij een klimexpeditie komt meer kijken dan bij een wandeltocht, zowel qua logistiek als kosten. Hoe meer exploratie, hoe minder je op bestaande infrastructuur kunt vertrouwen, en hoe belangrijker lokale hulp wordt. Een trekking agent kan helpen met transport, het regelen van ezels of dragers voor het dragen van materiaal, en helpen met het regelen van vergunningen en bureaucratie.

Wat een trekking agent kost, hangt sterk af van het land en het serviceniveau. Voor ons was het belangrijk dat het een lokale agent is en dat hij zijn medewerkers eerlijk betaalt. Zo steunen we niet alleen onszelf maar ook de lokale economie en dat gaf de doorslag in onze keuze.

Foto 3: het lokale reddingsteam, Zanskar Rescue Team, opgeleid door de Oostenrijkse bergredding en tevens deel van het team van onze trekking agent (bron: https://zanskarhealth.com)

4. Financiering aanvragen

Expedities zijn duur en veel van ons zouden ze niet kunnen betalen zonder steun van verschillende fondsen. Er zijn fondsen voor studenten, zoals het Otto-fonds, voor vrouwelijke klimmers, zoals het Line van den Berg-fonds, en bredere fondsen via de NKBV. Ons advies is: schrijf je in bij ieder fonds waarvoor je voldoet aan de voorwaarden. Eén toekenning kan al een wereld van verschil maken.
Daarnaast kun je bedrijven benaderen voor sponsoring. Als jij iets kunt bieden zoals zichtbaarheid via lezingen, social media, blogs of kwaliteitsfoto’s, dan kun je vragen of ze korting geven op materiaal of je willen ondersteunen met spullen in ruil voor promotie.

5. Materiaal verzamelen

Naast je standaard klimuitrusting heb je op een expeditie vaak extra’s nodig omdat je ver weg bent van stroom en bereik en omdat het extreem koud kan zijn. Denk aan een InReach of satelliettelefoon, zonnepaneel, goed kompas, verrekijker, warme slaapzak, donsjas, warme schoenen of elektrische sokken. Zulke spullen zijn minder makkelijk tweedehands te vinden, maar misschien kun je ze wel lenen van anderen.

Wij hebben in ieder geval uitgebreid de Phantom Techs ijsklimschoenen van Scarpa en de Positron donsjas van Rab getest. Die houden ons heerlijk warm, ook bij relatief koude condities, en gaan dus sowieso mee naar India. Onze bergen gaan wel ‘maar’ tot 6000 meter en liggen in een gebied met een relatief warm klimaat. Als we op expeditie naar nog koudere of hogere gebieden zouden gaan, zouden we nog warmere schoenen nodig hebben zoals de Phantom 6000.

Foto 4 en 5: de warme Phantom techs van Scarpa en de warme donsjassen van Rab in actie.

6. Vluchten boeken

Dit is een spannend moment; nu wordt het echt! Boek je vlucht direct bij de airline en vermijd goedkope boekingssites. Meestal neem je twee tassen mee (2 x 23 kg), dus een goed inzicht in bagagekosten per maatschappij is essentieel. Soms lijkt een ticket duurder maar blijkt de bagagevergoeding vele malen goedkoper uit te vallen.

7. Trainen

Hoe je training eruit ziet hangt erg af van de aard van je expeditie maar grote kans dat je héél veel moet lopen met zware rugzakken. Dus zorg ervoor dat je sterke wandelbenen hebt! Onze teamgenoot Joris Timmermans heeft de beruchte ‘Timmermans-training’: met een zware rugzak de Nedereindse berg (60 hoogtemeters) op en af tot je 1000 hoogtemeters hebt gemaakt.
Daarnaast klimmen we routes die een expeditiekarakter hebben: lang, uitdagend, met routevinding, wisselende rotskwaliteit en soms zelfs een bivak ergens in de route.
Wat we ook erg handig vonden, is het oefenen met EHBO, of in ons geval EHBBO (Eerste Hulp Bij Berg Ongevallen). Je bent ten slotte veel meer op jezelf aangewezen dan in de Alpen, dus het is goed om een dag te trainen onder begeleiding van een expeditiearts.

Foto 6: oefenen met EHBBO onder begeleiding van een expeditiearts. Onze coach Court speelt slachtoffer.

8. De expeditie zelf

Hier kunnen we nog weinig uit eigen ervaring delen want behalve teamgenoot Alex (en natuurlijk de coaches) is nog niemand van ons team op expeditie geweest. Maar ons belangrijkste advies van de coaches: niets verloopt volgens plan en teleurstellingen horen erbij. Blijf flexibel, focus op het proces in plaats van op het eindresultaat en geniet van elk moment. Wij kunnen in elk geval bijna niet wachten. Nog maar 30 nachtjes slapen!

Foto 7: oefenen met bivakkeren tijdens de zomer trainingsstage in de route op de Aiguilles Chamonix Traverse, een tweedaagse overschrijding met een bivak op de Aiguille Fou.

De expeditie academie wordt gesteund door Scarpa, Rab, Mountain Network, en Buitensportvoeding.nl

Alles over de Expeditie Academie

Terug naar overzicht