MENU

Expedities

Zonder nieuwe routes, nieuwe gebieden, nieuwe concepten kan de klimsport zich niet ontwikkelen. Wanneer alpinisten nieuwe routes openen op verre, onherbergzame locaties noemen we dat een expeditie.

Avontuur in de bergen

Ondanks de moderne techniek en middelen zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden voor nieuwe ontdekkingen. Een expeditie is een ontdekkingsreis naar vaak onbekende, afgelegen berggebieden. Dat betekent vaak een zeer inspannende, logistiek ingewikkelde reis van meerdere dagen. De lengte van expedities is vaak afhankelijk van hoe lang de reis naar het daadwerkelijke expeditiedoel duurt, hoe lang het duurt voordat expeditieleden geacclimatiseerd zijn, hoe het weer, de condities en de omstandigheden zijn. Doorgaans zijn er bij expedities vele factoren die het slagen ervan kunnen beïnvloeden. Het inspelen op al die factoren maakt dat de uitkomst van een expeditie zich niet laat voorspellen.

Tot de jaren 80 van de vorige eeuw was het doel van expeditieklimmen vaak om een nieuwe top of route te beklimmen. De deelnemers waren altijd zelfstandige alpinisten. Sinds de jaren 80 worden steeds vaker commerciële expedities georganiseerd. Deze expedities gaan doorgaans naar toppen en over routes die al eerder beklommen zijn en de deelnemers hoeven niet meer ervaren volledig zelfstandig opererende alpinisten te zijn. De deelnemers betalen een kostendekkende fee en is er in de regel voor de organisator van de expeditie een winstmarge.

NKBV ondersteunt expeditieklimmen

De NKBV ondersteunt bij expedities, (hoog)alpiene beklimmingen, en avontuurlijke multi-pitch routes in rots en ijs. Deze ondersteuning wordt onder meer verleend door informatie-verstrekking, kennisdeling, ondersteuning in de kosten van een expeditie, meetings en uitleen van expeditie-materialen. De leden van de Commissie Expedities en Alpiene Topsport (CEAT) adviseren daarbij. Ga je op expeditie of ander bergsportavontuur en kun je daar wel wat financiële ondersteuning voor gebruiken? Misschien kun je gebruik maken van de legaatfondsen van de NKBV. Daarnaast heeft de NKBV een uitgebreide expeditieverzekering.

CEAT legaatfondsen expeditieverzekering

Expeditie Academie

De NKBV Expeditie Academie leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Tien deelnemers halen alles uit hun passie en verleggen hun grenzen. Volg de Expeditie Academie via social media en blogs tijdens dit twee jaar durende traject. Met als kroon op de opleiding: een expeditie naar een aansprekend bergsportdoel.

Expeditie academie

Roeland van Oss op Manaslu

Ethiek en nieuwswaardigheid

Elke expeditie is anders. Hoe kun je bergsportprestaties met elkaar vergelijken die heel verschillend zijn? In het verleden leidde de jaarlijkse Piolet d'Or verkiezing, voor 'beste' bergsportprestatie van het jaar, daarom steevast tot veel discussie. Wat ook speelt is dat iemand die een grensverleggende prestatie heeft verricht tot voor kort alleen op zijn of haar woord moest worden geloofd. Nog steeds zijn er geen regels in de bergsport, maar speelt ethiek een grote rol. Lees meer over ethiek in de bergsport en over wanneer een expeditie nieuwswaardig is.

ethiek in de bergsport nieuwswaardigheid

Voorbereid op expeditie

Om voorbereid op expeditie te gaan, heb je in elk geval een bak ervaring nodig op alpien gebied. Maak alvast kennis met verschillende klimstijlen en klimculturen in andere landen door mee te gaan op internationale klimmeets. Informeer daarnaast bij de NKBV of je materiaal kunt lenen voor je expeditie uit het materiaaldepot.

klimmeets materiaaldepot

Expedities en gezondheid

Het maken van een expeditie is niet alleen een mentale uitdaging, het vraag fysiek ook vaak veel van je lichaam. Doordat je je in afgelegen gebieden begeeft is (hulp) niet altijd snel beschikbaar. Het is belangrijk dat je een basiskennis hebt van Eerste Hulp bij Bergsport Ongevallen en natuurlijk dat je een goede verzekering hebt voor als opsporing en/of repatriëring noodzakelijk is. Wat moet er in je EHBO set als je de bergen in gaat of op expeditie? De medische commissie stelt je een basisset en een uitgebreide set voor. Zorg verder dat je heel erg fit bent. Rik van Odenhoven, voormalig lid van de Expeditie Academie en aankomend berggids schreef hier al een uitgebreide blog over.

EHBO-set expeditiefit

Meer over alpinisme