MENU

Internationale klimmeetings

Internationale klim-Meets zijn een goede manier om kennis te maken met de klimstijl en klimcultuur in andere landen.

Meets worden jaarlijks, tweejaarlijks of erratisch door nationale klimfederaties georganiseerd. Voor sommige meets kun je jezelf inschrijven (bijv. de UIAA jeugdmeets en de AAC meet). Voor andere meets moet je via de nationale klimbond/vereniging inschrijven. In Nederland is dat dus de NKBV. Afhankelijk van de populariteit van de meet mogen meestal één of twee leden uitgezonden worden. Vaak worden er logischerwijs minimale eisen aan je klimniveau en je ervaring gesteld.

Jeugdige klimmers/jongeren krijgen van de NKBV (bij gelijke ervaring) de voorkeur boven oudere leden. Er kan besloten worden een deel van de kosten voor deelname te vergoeden. Ook hier geldt voor jeugd/jongeren een voorkeursbehandeling. Wil je meedoen met een meet waarvan de inschrijving via de NKBV verloopt? Wacht niet te lang en schrijf je zo snel mogelijk in. Hoe? Kijk bij de specifieke meet of je aan de deelname-eisen voldoet, vul het eventuele inschrijfformulier van de organisatie in en stuur vervolgens een mail naar ceat@nkbv.nl!

Meets

  • De laatste Winter Meet waar het Schotse mixed klimmen centraal stond werd in 2020 door Mountaineering Scotland georganiseerd. Tom Philips kon namens Nederland naar deze Meet. Hoe hij de Meet ervoer kun je onder de actiefoto van Tom in Minus One Gully lezen. De volgende Meet zal in 2022 zijn. Er is normaliter hoogstens plek voor 1 Nederlandse deelnemer. Inschrijving en uitzending verlopen op verzoek van Mountaineering Schotland uitsluitend via de NKBV. De deelname-eisen zijn als volgt: "To take part in this event climbers need to have experience of climbing routes in winter conditions (using ice axes and crampons) using leader placed protection." De NKBV hanteert iets striktere eisen. We willen dat je een ervaren ijsklimmer bent en over een redelijk klimniveau (solide 6a) in zelf af te zekeren multipitch routes beschikt. Je kan je alleen aanmelden wanneer je ouder dan 18 bent. Uit alle aanmeldingen zal op basis van criteria zoals leeftijd, ervaring, geslacht, ontwikkelpotentie een kandidaat worden gekozen door de CEAT. De NKBV vergoed de kosten van de Meet, maar reiskosten en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. Mail je motivatie+klimCV tussen 1 oktober 2021 en uiterlijk 12 november 2021 naar ceat@nkbv.nl. Lees hier het informatieblad over de Meet van 2020. Te zijner tijd zal er ook een infoblad voor de Meet in 2022 verschijnen.

Tom Phillips geniet tijdens de Winter Meet 2020 in Minus One Gully. Lees zijn verslag hieronder:

VERSLAG WINTER MEET '20

  • BMC Summer Meet 2021. Trad klimmen leren van de besten? Meldt je te zijner tijd (eind 2020, meer info zal aan het eind van het jaar volgen) aan voor de BMC International Summer Climbing Meet 2021. Deze tweejaarlijkse meet vind afwisselend in Wales en Cornwall plaats. In 2019 vond de meet van 12-19 mei plaats in Ynys Ettws, Llanberis Pass, North Wales. Er is toen één Nederlander naar de meet toe gegaan. Het idee van deze meet is dat je 7 dagen met een groep internationale klimmers en lokale hosts rond Ynys Ettws op pad gaat. Je wordt volledig verzorgd (3 maaltijden/dag) en wordt je 6 klimdagen begeleid door lokale hosts, die zonder uitzondering ervaren en vaak ook bekende Britse klimmers zijn. Je gaat met hen telkens een dag of twee op pad, waarna je weer aan een ander gekoppeld wordt. ’s Avonds zijn er presentaties van lokale of Britse klimhelden. De Meet wordt met een feest afgesloten. Er is bij een dergelijke Meet in ieder geval plek voor één Nederlander. Bij weinig (internationale) belangstelling is er wellicht plek voor twee Nederlanders; één man en één vrouw. Heel waarschijnlijk is dat echter niet. Inschrijving en uitzending verlopen op verzoek van de BMC uitsluitend via de NKBV. Je kan je alleen aanmelden wanneer je ouder dan 18 bent, een ervaren&zelfstandige trad klimmer, en minimaal 6b trad klimt. Uit alle aanmeldingen zal op basis van criteria zoals leeftijd, ervaring, geslacht, ontwikkelpotentie een kandidaat worden gekozen door de CEAT. De NKBV vergoed de kosten van de Meet, maar reiskosten en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening.

  • De NKBV/CEAT organiseert jaarlijks een eigen nationale Meet waar alpiene klimmers en multi-pitch rotsklimmers elkaar kunnen ontmoeten. Deze Meets zijn in het verleden georganiseerd in de Dolomieten, het Val Veny, de regio rond Innertkirchen en het Val dell'Orco. Volg de Facebook-pagina van de CEAT om op de hoogte te blijven.

Facebook CEAT

  • De Pinnacle Club/BMC organiseerde de Womens International Climbers Meet van 12-19 juni 2016 in Llanberis, Wales. Er was plek voor één klimmer uit Nederland. De deelname-eisen: ervaring hebben in het klimmen op eigen protectie. Wanneer de volgende Meet is, is onbekend.
  • De International Trad Climbing Meeting in Orco (CAI, Italie). Een tweejaarlijkse Meet die in september plaats vindt. De laatste was in 2014. In 2016 vindt er helaas geen Meet plaats. Info over de Meet van 2014 kun je vinden op tradclimbing.it. Een verslag van de Nederlandse deelnemers in 2014 lees je hier. Je komt voor deze Meet in aanmerking als je relaxt 6b trad klimt. Je kan je alleen aanmelden via de nationale klimvereniging/bond; de NKBV.
  • Chamonix-Mountain-Festival (organisatoren o.a.: UCPA, Alpine Club). Jaarlijks evenement. Datum 2019 is nog niet bekend.
  • UIAA Global Youth Summit series. De UIAA kenmerkt jaarlijks enkele internationale Meets als 'International Youth Meet'. Er zijn jaarlijks een aantal van dit soort Meets gepland. Alle details en data over de Global Youth Summit series vind je op de site van de UIAA. "This year promises to be another exciting chapter for the popular of UIAA youth events where young mountaineers from around the world come together to climb, promote peace and cooperation between countries and work on the protection of the environment."
  • De American Alpine Club organiseert jaarlijks de International Climbers’ Meet in Yosemite. Vanuit de hele wereld komen klimmers bijeen om elkaar, de Amerikaanse klimcultuur en het graniet van The Valley te leren kennen. In principe is iedereen welkom, maar het wordt aangeraden voldoende ervaring met trad en muiltipitch klimmen mee te brengen: "Experience with placement and removal of protection, multi-pitch rope management, at least two years of technical rock climbing, and the ability to follow sustained 5-8 granite is mandatory." Je kunt je op individuele basis voor de Meet aanmelden - inschrijvingen hoeven niet via de nationale bond/vereniging te verlopen. Info over de Meet vind je op de site van de American Alpine Club.