MENU

Alpinist Martijn Seuren omgekomen op Arêtes de Rochefort

Woensdagochtend 22 juli is alpinist en Expeditie-Academielid Martijn Seuren omgekomen bij een val in het Mont Blanc massief. Martijn was die dag gelijktijdig (maar zelfstandig) met de Zwitser Ueli Steck onderweg, toen hij een val van 300 meter maakte.

Zijn lichaam werd geborgen in een gletsjerspleet aan de Italiaanse zijde van de graat. Inmiddels is na vele reacties een condoleanceregister geopend.4000'ers
Seuren was al enige jaren bezig om alle 82 4000-ders van de Alpen te beklimmen. Hij kon bij wat zijn laatste 4000-ders zouden moeten worden op 22 juli aansluiten bij Ueli Steck. Deze zou deze dag voor zijn 4000-meter-project (alle vierduizenders van de Alpen in één zomer op eigen kracht beklimmen) de Dent du Geant, de Arêtes de Rochefort en de Grandes Jorasses gaan beklimmen.

Zowel Seuren als Steck waren in de vroege ochtend van 22 juli zelfstandig onderweg op de Arêtes de Rochefort naar de Grandes Jorasses. Steck had eerst de Dent du Geant beklommen terwijl Martijn direct de Arêtes de Rochefort op was gegaan. Niemand heeft Martijn zien vallen. Toen Steck niemand voor zich op de graat zag heeft hij alarm geslagen. Steck zette hierop zijn project tijdelijk stop, maar besloot later om er toch mee door te gaan.

Het is een groot verlies voor de Nederlandse klim- en bergsport. Martijn Seuren, die sinds enkele jaren in Bern woonde, leefde voor de bergen en werd als tweede Nederlander toegelaten tot de Zwitserse berggidsenopleiding. In een interview met Hoogtelijn, het bergsportmagazine van de NKBV, zei hij de afsluitende profetische woorden: “Eigenlijk ga ik er vanuit dat ik in de bergen om het leven kom. Ik hoop het natuurlijk niet. Ik wil heel oud worden en als het even kan, wil ik tot op hoge leeftijd blijven klimmen. Maar als het toch gebeurt, dan heb ik in elk geval mijn passie gevolgd.”

Lees in Hoogtelijn 3-2015 (vanaf blz. 40) het achtergrondinterview terug:

Expeditie Academie
Seuren was sinds begin 2015 lid van de Expeditie Academie. Hij had in oktober tijdens de trainingsstage in Chamonix een route met het team meegeklommen. Omdat het samen klimmen zo goed beviel, werd hij bij de Expeditie Academie gevraagd. Hij zou in het najaar mee gaan op expeditie naar de Gangsthang in de Indiase Thirot Valley.


Expeditie Academie met Martijn Seuren (onderste rij rechts), Foto: Menno Boermans

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Robin Baks, directeur, via robin.baks@nkbv.nl