MENU

Oranje in 2020

De selectie van het Nederlands Team Sportklimmen 2020 is bekend. Vierentwintig atleten vertegenwoordigen Nederland dit jaar tijdens internationale wedstrijden.

Presentatie op 18 januari

Het Nederlands Team Sportklimmen wordt op 18 januari gepresenteerd na de finale van Boulder 2. Maak kennis met de klimmers en blijf na de wedstrijd even hangen of kom langs bij Boulderhal Sterk in Utrecht rond 17:30 uur.

teampresentatie

Tiba Vroom (Foto: Sytse van Slooten)

Selectie Senioren

Eerder al werd de selectie van de senioren bekendgemaakt. Na het NK Speed en de selectieperiode voor Jong Oranje en het parateam is nu de complete selectie rond. Wat opvalt is dat bij de eerder aangekondigde selectie Vera Zijlstra nog deel uitmaakte van het team. Onlangs kondigde de klimster aan dat ze stopt met deelname aan internationale wedstrijden, en dus met het Nederlands Team. Hierover binnenkort meer. Dit zijn de Oranjeklimmers in 2020.

Heren Dames
Tim Reuser Boulder, Lead Tiba Vroom Boulder
Don van Laere Boulder Pleun Frank Boulder
Elko Schellingerhout Boulder Lynn van der Meer Lead
Mark Brand Lead Elbrich Schoorstra Speed
Jules Kluwer Speed

Selectie Jong Oranje

Bij de selectie van Jong Oranje wordt gekeken naar de potentie om op termijn te gaan presteren als seniorenklimmer. Naast hun klimniveau, wat overeenkomt met het 'indicatieniveau nationale selectie' zijn, zijn de Jong Oranje klimmers zeer gedreven om iedere training en iedere wedstrijd te leren en van hun ervaringen te groeien als sporter. Onderstaande groep is nu al aangemerkt als talentvolle sporters. Ze steken veel tijd in hun ontwikkeling om hun eigen doelen te bereiken. Hoewel in het begin voornamelijk naar hun ontwikkeling wordt gekeken, zijn prestaties belangrijker naarmate de klimmers ouder worden.

Mischa Radt (Foto: Floor Fortunati)

interview met Mischa Radt interview met Lisa Klem interview met Pleun Frank

Heren Dames
Jens de Louw Junioren Pleun Frank Junioren
Leto Cavé Junioren Anya van Essen Jeugd A
Mischa Radt Junioren Lisa Klem Jeugd A
Hidde Bakker Junioren Sabina van Essen Jeugd B
Iwan Pasveer Jeugd A Noor Witte Jeugd B
Paul Brand Jeugd A

Paul Brand (foto: Sytse van Slooten)

Paraklimmen

Heren Dames
Michael Hendriks Renske Nugter
Jamie Barendrecht Eva Mol
Joy Rubingh

Parateam (Foto: Lotte de Man)

2019 was een bijzonder jaar

Uitzonderlijke prestaties tekenden klimjaar 2019. Tim Reuser eindigde tijdens Boulder World Cups in Meiringen (12e) en München (7e) en het WK Lead (11e) in Japan bij de beste 10%, 6% en 11% van de wereld. Hoewel deze cijfers zijn olympische aspiraties kracht bij leken te zetten, telde zijn WK-uitslag helaas niet mee voor kwalificatie en miste Tim het olympisch kwalificatietoernooi in Toulouse. De atleet heeft keihard gewerkt maar had uiteindelijk te weinig tijd om aansluiting te vinden. Evengoed onderschrijven deze resultaten zijn selectie voor zowel het lead- als boulderteam in 2020.

interview met Tim reuser interview met Lynn van der Meer

Ook Lynn van der Meer gooide hoge ogen in de leaddiscipline door zich als 6e te kwalificeren voor de halve finale van het Europees Kampioenschap in Edinburgh. Een uitzonderlijke prestatie voor een klimster van haar leeftijd die veel belooft voor de toekomst. Finales waren er tot slot voor Pleun Frank, Leto Cavé en nieuwkomer Sabina van Essen tijdens Europese Jeugdcups.

Lynn van der Meer (Foto: Tim van der Linden)

Eerste NK Paraklimmen

In 2019 werd voor het eerst een Open NK Paraklimmen georganiseerd, waar we onder andere de Nederlandse selectie in actie zagen. Uit 12 verschillende landen kwamen ruim 50 deelnemers naar IVY Climbing in Sittard dat op zaterdagochtend- en middag 9 november volledig was ingericht voor sporters met een fysieke beperking.

Afscheid en welkom

2019 was ook het jaar waarin we afscheid namen van Nikki van Bergen, die dit jaar haar rentree maakt als assistent coach voor Jong Oranje. Naast Nikki klommen ook Vera Zijlstra, Julia Meijer, Ysa Rakestraw, Nikola Byelov, Ynze Visser en Edith Savenije voorlopig voor het laatst in de Oranje teamkleding. Nieuw in de selectie zijn jeugdklimmers Sabina van Essen, Noor Witte en Anya van Essen, senioren Tiba Vroom en Elbrich Schoorstra en paraklimmers Michael Hendriks, Jamie Barendrecht, Eva Mol en Joy Rubingh.

Plannen voor 2020

Het Nederlands team sportklimmen is al druk bezig met de voorbereidingen voor het internationale seizoen 2020. Nieuw is de samenwerking met Mara Goedegebuure (mentale ontwikkeling team) en Amarins Bottema (krachttraining voor het team). Als genoemd wordt Nikki van Bergen assistent coach voor Jong Oranje en bestaat het begeleidingsteam in 2020 uit de volgende trainers/coaches.

Aukje van Weert Bondscoach
Michiel Nieuwenhuijsen Bondscoach
Mathieu Ceron Bondscoach en fysiotherapeut
Berber Brouns Bondscoach Paraklimmen
Elko Schellingerhout Assistent trainer coach
Nikki van Bergen Assistent trainer coach
Amarins Bottema Krachttrainer
Mara Goedegebuure Mentale ontwikkelingscoach
Rik van der Kolk Sportarts
Rogier Wouters Hoofd Sport NKBV

Internationale wedstrijden

De boulder- en leadselectie wordt dit jaar uitgezonden naar meerdere World Cups en European Cups in Europa. Tim Reuser reist daarnaast af naar de World Cup in Salt Lake City in juni. De jeugdselectie gaat naar meerdere European Youth Cups Boulder en Lead. Het Europees en Wereld Jeugdkampioenschap vindt plaats in Rusland. Naast jeugdwedstrijden pakken meerdere jonge, ambitieuze klimmers ook enkele senioren wedstrijden mee om ervaring op te doen.

Nieuw zijn dus de European Cups, waarmee er meer mogelijkheden zijn om in Europa wedstrijden te klimmen.

Tim Reuser (Foto: Zout Fotografie)

Meetmomenten

Naast de Nederlandse senioren selectie kunnen ook andere klimmers met internationaal niveau ook deelnemen aan internationale evenementen. Hiervoor zijn zowel voor boulder als voor lead meetmomenten ingericht.

Puurs

De European Youth Cup Lead in Puurs is aangemerkt als 'EYC in Nederland'. Dat maakt het mogelijk voor jonge Nederlandse klimmers buiten de selectie om internationaal te klimmen. De wedstrijdresultaten bij Jeugd Lead 1 en Jeugd Lead 2 zijn hierbij meetmomenten om te kijken welke klimmers hiervoor in aanmerkingen komen. Zie hiervoor ook het uitzend- en selectiebeleid. Bij de bekendmaking van de wedstrijdkalender voor Lead volgt ook meer details over Puurs.

Ook 2020 belooft dus een bijzonder jaar te worden voor de klimmende topsporters in Nederland. Hoewel de Olympische Spelen in Japan geen onderdeel uitmaken van het internationaal jaar, staan er mooie wedstrijden op het programma en kijken we vol enthousiasme uit naar de prestaties en ontwikkelingen van komend jaar. Volg het Nederlands team via #dutchclimbingteam

Instagram Facebook