MENU

Open NK Paraklimmen groot succes

Afgelopen weekend vond voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse klimsport een Open NK Paraklimmen plaats. Uit 12 verschillende landen kwamen ruim 50 deelnemers naar IVY Climbing in Sittard dat op zaterdagochtend- en middag 9 november volledig was ingericht voor sporters met een fysieke beperking.

Open NK Paraklimmen 2019

Bekijk een foto-impressie

Zo hadden locale en internationale routebouwers lijnen in de wand geschroefd die volledig waren afgestemd op de specifieke beperkingen van de sporters. Slechtziende en blinde klimmers kregen routes voor hun kiezen met felgekleurde grepen zonder al teveel dynamische passen. Ze werden door hun klimpartners omhooggecoacht via een oortje onder complete stilte in de hal. Wanneer een van de twee klimmers uit de wand viel, was het heel lastig niet te applaudiseren voor hun doorzettingsvermogen, de andere klimmer was immers nog zeer geconcentreerd bezig.

Muziek aan

Na de klimmers met een visuele beperking werd de volumeknop van de muziek vol aangedraait en waren de andere acht categorieën aan de beurt. Een bont gezelschap van klimmers uit heel Europa en zelfs een Amerikaan gingen met elkaar de strijd aan onder luid gejoel van coaches en familieleden. Wanneer ze de route topten of zich gewonnen gaven aan de zwaartekracht, steeg er opnieuw een luid applaus op uit de zaal terwijl ze zich terug lieten zakken tot op de grond. Gauw terug in de rolstoel, een gewone schoen aan of lekker uitrusten op de bank.

Bekijk de volledige uitslag

Nederlanders

Onder het klimgeweld uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië bevonden zich tien Nederlandse klimmers die hun medeklimmers aanmoedigden en omhelsden na het uiterste te hebben gegeven in hun pogingen de routes te trotseren. Mees Vooijs en Jamie Barendrecht gooiden de hoogste ogen en wonnen het zilver in hun categorie. Joy Rubingh, Rik Sollie en Jamel van Dam werden derde en Eva Mol, Renske Nugter, Baruch Barendregt, Michael Hendriks, Fedde Benedictus werden respectievelijk vierde, vierde, vijfde, vijfde en negende.

Paraklimmen in Nederland

Het paraklimmen in Nederland zit in de lift. Het succes van afgelopen weekend onderschrijft dat dit ook het geval is voor het paraklimmen internationaal. Door het jaar heen organiseert de NKBV open trainingen voor paraklimmers van alle niveaus door heel Nederland. Houd de website in de gaten voor opdates hierover.

meer over paraklimmen