MENU

Nikki van Bergen stopt met wedstrijdklimmen

Nederlands Team klimster Nikki van Bergen heeft bekendgemaakt dat ze stopt met internationaal wedstrijdklimmen. De atlete richt zich na een sportklimcarrière van zo'n 15 jaar op routebouwen, buiten klimmen en onderzoek.

Carrière

Nikki begon haar klimcarrière bij de jeugd in 2007. Ze behaalde meerdere finales in de nationale jeugdcompetitie, werd maar liefst 8 keer Nederlands kampioen Lead en 2 keer Nederlands kampioen boulder. Als lid van het Nederlands Team Sportklimmen klom ze op World Cups vaak tot halve finales en top-10 plaatsen. 2013 was een topjaar, waarin ze 6e werd op de World Cup in Wujiang (CHN). Het volgende hoogtepunt was in 2015, toen ze 9e werd op het Europees Kampioenschap in Chamonix.

Helaas werd Nikki vanaf 2016 door meerdere blessures geteisterd. Op een afgescheurde ACL, MCL en meniscus volgde een operatie in 2017 en een lange revalidatieperiode. Toch kwam ze terug om nog één keer keihard te trainen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De beslissing om te stoppen valt voor Nikki nu toch eerder. Op 12 en 13 juli klimt ze haar laatste internationale wedstrijd. Nikki blikt terug op haar carrière en beslissing:

Buiten

"Een paar jaar geleden kocht mijn vriend een bus, waar we een paar maanden mee van klimgebied naar klimgebied trokken. Onder aan de rots begon ik me voor het eerst de vraag te stellen: waarom klim ik eigenlijk wedstrijden? Buiten, daar voel ik me toch eigenlijk echt het fijnst? Toch gaven wedstrijden me een enorme motivatie om voor te trainen, een groter doel om naar toe te werken. De afgelopen jaren kwam deze vraag regelmatig terug: wil ik dit nog wel? Ik kon dit altijd met ‘ja’ blijven beantwoorden, maar dat werd wel steeds moeilijker.

Ik begon steeds meer te verlangen naar buitenklimmen en met de groeiende professionalisering van de sport ging dit tegelijkertijd steeds meer bijten met het wedstrijdklimmen. Dat plus een verder groeiende interesse op andere vlakken, zoals het bouwen van routes/boulders, het geven van training en het doen van onderzoek binnen de klimsport, maakte het steeds moeilijker om de focus volledig op de wedstrijden te houden. Na de revalidatie van mijn knie was kwalificatie voor de Olympische Spelen een mooi doel om nog één keer voor te knallen. Het was erg motiverend om daar voor te werken, maar tijdens de boulder World Cups werd wel duidelijk dat ik te ver was weggezakt in deze discipline om all-round mee te kunnen komen. Daarom dus de beslissing om nog één Lead World Cup mee te klimmen, op 12-13 juli in Chamonix, als mooie afsluiter van een fantastische tijd.

Rollercoaster

Ik kijk met heel veel plezier en ook wel een beetje trots terug op mijn sportklimcarrière. Topsport is een rollercoaster met veel ups en downs, waarin je jezelf heel vaak tegenkomt. Gelukkig vergeet je de moeilijke momenten. Wat ik eraan over hou zijn mooie herinneringen aan de vele geweldige wedstrijden die ik mee heb mogen klimmen (het rugnummer van mijn 6e plek op een Lead Worldcup staat ingelijst als aandenken in de kast) en een aantal mooie levenslessen, die nog vaak van pas zullen komen.

En nu?

Nu ga ik eerst heel veel buiten klimmen! In de rots heb ik nog een hoop ambities. Verder heb ik eerst even wat tijd voor mezelf nodig, dus ik denk veel kopjes koffie in de zon en lange klim of bouw sessies in de klimhal als de rots niet binnen handbereik is.

De enorme kick die het geeft als je die ene zeldzame keer op het cruciale moment, na zo ontzettend veel uren training, boven je zelf uit weet te stijgen. Dat ga ik missen aan de wedstrijdsport. Je voelt je dan echt onoverwinnelijk. Dit is echt een magisch gevoel wat ik nog nooit in iets anders ervaren heb.

Bedankt

Ik wil alle mensen bedanken die mij onderweg omhoog geholpen hebben. Met in het bijzonder mijn ouders en mijn vriend, die er altijd voor me zijn. Mijn eerste trainer, Arlo van Geest, die mij verder liet kijken dan Nederland. Ulf Lennertz, voor zijn coaching en gezelligheid op de Worldcup trips de hele wereld over. Het huidige begeleidingsteam voor de goede ondersteuning. Mijn sponsors, La Sportiva, Mammut en Mountain Network, zonder hun was dit niet mogelijk geweest. En last but not least, de NKBV, voor alle ondersteuning in de vorm van uitzendingen, faciliteiten, trainingen etc."

Kennis delen

Nikki van Bergen komt volgende week nog een laatste keer in actie tijdens het World Cup seizoen. Toch hopen we haar nog vaak tegen te komen in de hal, in de rotsen, als routebouwer en als fanatieke buitenklimmer. We vinden het geweldig dat Nikki er na haar lange carrière voor kiest om met jonge klimmers te gaan werken en haar kennis en ervaringen te delen. Nikki, bedankt voor je jarenlange inzet als topatleet bij het Nederlands Team en heel veel succes in je onderzoekscarrière en in boulderhal de Campus als trainster en bouwer.