MENU

Op kamers in de klimhal

Lynn van der Meer heeft het perfecte klimmersappartement; ze woont boven Mountain Network in Amsterdam. Om te klimmen hoeft ze niet eens naar buiten. Een interview met Nederlands Team klimmer Lynn van der Meer.

Ze kan via de fitnessruimte zo de hal in. Die opent pas om 13.00 uur, maar Lynn heeft de sleutel, dus kan trainen wanneer ze wil. En dat scheelt heel veel tijd.

Door Floor Fortunati

Lynn is geboren in Roosendaal en heeft daar tot vorig jaar bij haar ouders gewoond. Ze begon met klimmen toen ze een jaar of negen was en had geluk dat er hele goede trainers in de klimhal in Roosendaal waren. Ze trainde onder andere bij Elko Schellingerhout, die dit jaar Nederlands Kampioen boulderen is geworden. Toen hij en een andere trainer vertrokken en vervangen werden door CIOS studenten, viel er voor Lynn weinig meer te leren. Ze ging in Tilburg klimmen en mocht uiteindelijk met Jong Oranje meetrainen.

NK Lead

“In 2015 begon ik goed te worden en deed ik ook voor het eerst mee aan het NK lead. Ik werd derde wat echt superonverwacht was. Ik was toen zo blij!” Ze trainde toen net bij het Nederlands Team en deed ook mee aan internationale wedstrijden. “ Die gingen zo slecht. Volgens mij ben ik laatste geworden bij de eerste wedstrijd. Als ik terugkijk was het een leuke trip, maar ik ben blij dat ik nu een stuk beter klim.” Haar droom is om een keer in de finale van de World Cup te staan. “Dat zou echt fantastisch zijn, maar daar heb ik nog wel een tjidje voor nodig. De leadtop is nu zo jong. Veel meiden zijn nog maar zeventien en zijn nu enorm aan het pieken. Ik hoop dat ik dat over een paar jaar kan doen, maar denk wel dat het er in zit.”

Finale

Dit jaar wil ze in ieder geval de halve finale van een internationale wedstrijd halen. Dat is tot nu toe niet gelukt en ze denkt dat dat vooral komt omdat ze niet zo goed is in veel moeilijke passen achter elkaar, een rust en weer veel moeilijke passen. Zo worden veel wedstrijdroutes gebouwd. “Ik ben vooral goed in lang doorklimmen, maar explosieve passen trekken me echt leeg. Dit train ik veel op de trainingswand, want zulke routes worden in de hal niet gebouwd.” Ze wil ook mentaal nog sterker worden. “Het maakt zoveel uit hoe je in je vel zit. Als ik denk: Ik kan het gewoon, dit komt goed, klim ik zoveel beter dan als ik dat niet denk. Vroeger was ik hier niet zo goed in, maar na oefeningen van de sportpscyholoog kan ik mezelf veel beter herpakken als er even iets niet goed gaat.”

Speed

Lynn traint vijf dagen per week en op haar rustdagen doet ze krachttrainingen. “Met die krachttrainingen ben ik dit jaar begonnen en ik merk nu al verschil. Ik klim een stuk beter dan vorig jaar. Ik ben voor de tweede keer Nederlands Kampioen lead geworden, werd derde bij het NK boulderen en ik ben zelfs Nederlands Kampioen speedklimmen!” Eigenlijk wilde ze helemaal niet meedoen aan het NK speed. “Ik train ook helemaal niet om te kunnen speedklimmen. Af en toe doe ik dat voor de lol nog even na een training, maar verder niet. Ik werd toch overgehaald om mee te doen en toen won ik ook nog. Met niet eens zo’n goede tijd, maar speedklimmen in Nederland is nog maar heel klein. Er zijn heel weinig mensen die dat echt trainen.”

Sponsors

Lynn heeft dit jaar drie internationale wedstrijden geklommen. Dat kost zo’n 500 euro per wedstrijd en is inclusief reis en verblijf. Ze krijgt de mogelijkheid om deel te nemen aan drie internationale wedstrijden, die de NKBV betaald. “Er zijn er vijf. De overige twee betaal ik van prijzengeld dat ik in vorige wedstrijden heb gewonnen.” Dat is niet veel. Zo kreeg ze bijvoorbeeld 150 euro voor haar derde plek op het NK boulderen en 300 euro voor de eerste plek op het NK lead. “Je wordt niet rijk van klimmen in Nederland, maar ik heb naast mijn studie en al het trainen echt geen tijd om ook nog te werken. Gelukkig heb ik hele lieve ouders die eigenlijk mijn sponsors zijn. Zolang het goed gaat op school en met het klimmen mag ik ze alles vragen. Ik ben daar heel blij mee, maar vind het ook wel eens lastig om steeds mijn hand op te moeten houden. Volgende week bijvoorbeeld ga ik op vakantie, dat hebben zij betaald.”

Deze klimvakantie is samen met medeklimmer en vriendje Nigel Armino en teamgenoot Mischa Radt. “Nigel zat eerst ook in het team, maar hij is gestopt en nu vooral buiten aan het klimmen. We gaan naar Rodellar, een klimgebied in Spanje en ik hoop dat ik daar mijn eerste 8b+ kan klimmen. Ik heb er heel veel zin in.”

Balans

Veel klimmers gaan het rustiger aan doen zodra ze beginnen met studeren. Een nieuwe studie, andere stad, en ook nog fulltime trainen is meestal lastig te combineren. Maar Lynn denkt er niet over om te stoppen. Ze vindt het veel te leuk en doordat ze boven de klimhal woont, heeft ze zelfs af en toe tijd om af te spreken met studiegenoten. Ze studeert voeding en dietetiek en begint in september aan haar tweede jaar. “In het begin was ik wel aan het stressen voor tentamenweken. Je weet natuurlijk niet wat je kan verwachten en alles is nieuw. Ik was vaak bang dat ik niet genoeg geleerd had, maar ik heb gewoon al mijn vakken gehaald.” Gelukkig, want Lynn zal niet zo snel wedstrijden opzij zetten voor haar studie. “Ik probeer geen lessen en colleges te missen omdat ik merk dat ik het fijn vind als iemand het me uitlegt. Dat scheelt ook heel veel studeertijd, die ik weer aan klimmen kan besteden. Studeren is belangrijk, maar klimmen ook en ik vind dat ik momenteel een hele goede balans heb gevonden.”

Volg Lynn en het Nederlands Team Sportklimmen via #dutchclimbingteam op Facebook of Instagram.