MENU

Selectie NL Team Sportklimmen 2020 bekend

De seniorenselectie voor 2020 van het Nederlands Team Sportklimmen is bekend! Deze acht toppers vertegenwoordigen Nederland in 2020 tijdens internationale wedstrijden.

Met een aantal flinke wijzigingen in het Nederlands Team, start de NKBV fris aan een nieuw sportklimjaar. Zo zijn enkele seniorenklimmers terug van weggeweest en is het totaal aantal klimmers uitgebreid.

Senioren Boulder

Heren

Dames

Elko Schellingerhout Vera Zijlstra
Don van Laere Tiba Vroom
Tim Reuser Pleun Frank

Senioren Lead

Heren

Dames

Tim Reuser Lynn van der Meer
Mark Brand

Het seniorenteam is uitgebreid van zes naar acht klimmers, met de ambitie halve finales te klimmen op World Cup niveau. Waar leadklimster Nikki van Bergen eerder dit jaar afscheid nam van Oranje, stopt ook boulderaar Julia Meijer met klimmen op topniveau. Het boulderteam wordt versterkt met Tiba Vroom, die twee jaar geleden nog in Jong Oranje klom en Pleun Frank die dit jaar door het NK Boulder te winnen een plek heeft veroverd in de seniorenselectie. Binnen de jeugdselectie is zij volgend jaar eerste jaar junior. Trainer en oud-Nederlands Team klimmer Elko Schellingerhout maakt het team bij de heren compleet. Het leadteam blijft op het vertrek van Nikki na onveranderd.

Selectie op basis van internationale prestaties

De selectie van het Nederlands Team Sportklimmen vindt voornamelijk plaats op basis van internationale prestaties. Daarnaast vraagt de overstap van jeugd naar senioren enige tijd van aanpassing. Bij deze groep (Don van Laere, Mark Brand, Tiba Vroom en Lynn van der Meer) wordt soepeler naar prestaties gekeken dan bij senioren die opnieuw worden geselecteerd. De bondscoaches geven per selectieklimmer kort aan welke internationale prestaties doorslaggevend zijn geweest voor de selectie van 2020:

Boulderselectie

  • Elko: Won het NK Boulder 2019. Daarnaast behaalde hij een 33e plek tijdens de World Cup in Meiringen (SUI) afgelopen jaar
  • Don: Afgelopen seizoen heeft Don bij de eerste World Cup een blessure aan zijn ringbandje opgelopen. Inmiddels is hij klaar om volgend jaar op niveau mee te klimmen. Don is geselecteerd op basis van een goede lijn in zijn resultaten van jeugd naar senioren. Zijn beste resultaat internationaal in 2019 was een 41e plek op het EK in Zakopane (POL)
  • Tim: Miste op een haar na de finale op de World Cup in München (GER) en werd 7e. Daarnaast werd Tim 12e op de World Cup in Meiringen (SUI) en 21e op de World Cup in Moskou (RUS)
  • Vera: Internationaal is Vera de best presterende klimster, om die reden is ze ook opnieuw geselecteerd om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. Haar beste resultaat op internationaal niveau in 2019 was een 27e plek op de World Cup in Vail (USA)
  • Tiba: Laat zien stappen te maken waardoor er vertrouwen is dat ze deze lijn van ontwikkeling komend jaar doorzet. Haar beste resultaat internationaal in 2019 is een 53e plek op de World Cup in Moskou (RUS)
  • Pleun: Won het NK Boulder 2019. Was vorig jaar nog niet te zijn in het seniorencircuit. Daar gaat komend seizoen verandering in komen. Haar beste resultaat internationaal in 2019 is een 6e plaats op de EYCB in Soure (POR)

Leadselectie

  • Tim: Werd 11e op het WK Sportklimmen in Hachioji, Japan
  • Lynn: Won het Petzl NK Lead 2019. Ze werd 30e in op de World Cup in Villars en 30e op de World Cup in Briançon. Daarnaast ging ze op het EK in Edinburgh als 6e door naar de halve finale. Ze laat daarmee zien mooie stappen te maken op internationaal niveau
  • Mark: Won het Petzl NK Lead 2019. Laat op internationaal niveau goede progressie zien. Zijn beste resultaat internationaal 2019 is een 39e plek op de World Cup in Kranj (SLO)

Meetmomenten

Jaarlijks wordt de nationale selectie van het sportklimmen uitgezonden naar internationale wedstrijden. In 2020 zijn er enkele momenten waarop klimmers die niet horen bij het Nederlands Team Sportklimmen, maar die wel het internationale niveau naderen, startbewijzen kunnen verdienen. Die vinden in 2020 plaats op 18 januari en 22 februari tijdens de nationale bouldercompetitie.

Meer over MEETMOMENTEN

Over enkele weken worden ook de selecties van Jong Oranje en het Nederlands Team Paraklimmen bekendgemaakt.