MENU

Voor het eerst buiten klimmen

Zwetend hang je in de hal. Je hebt de hele winter en het voorjaar getraind en de routes ken je inmiddels allemaal uit je hoofd. Met het mooie weer ben je liever buiten. Dat kan!

Dichtbij Nederland zijn er tientallen klimgebieden waar op je op elk niveau kunt buitenklimmen. Klimmen en zekeren in de zon, met de ruisende bomen en de adembenemende natuur om je heen.

Vergeleken met binnen klimmen heb je extra kennis en technieken nodig. Zo hangen er geen setjes in de rots, zul je altijd moeten voorklimmen en heb je buiten meer aan techniek en inzicht dan aan kracht en uithoudingsvermogen. In de hal loopt de route in een relatief vloeiende lijn, terwijl buiten de rots bepaalt hoe vloeiend de route is. Er komt natuurlijk geen routebouwer aan te pas. En wat dacht je van die eerste paar meters waarin je extra goed moet opletten dat je goed terecht komt als je uit de route valt. Buiten ben je zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en materiaal.

Een goede eerste stap voordat je zelfstandig naar buiten gaat, is het volgen van een cursus outdoor voorklimmen.

CURSUsSen

Oefenen in Nederland

Binnenklimmers zijn goed in binnenklimmen en hebben veel kracht. Buiten moet je meer zoeken naar de grepen en treden, maar buiten is ook meer te vinden. Train daarom vlak voor je naar buiten gaat vooral op continuïteit en ga in de route op zoek naar rustpunten, microgreepjes, en trucs die het klimmen van de route makkelijker maken.

Om voor je trip naar de rotsgebieden in het buitenland eerst nog wat te oefenen, kun je in Nederland terecht bij een van de buitenmuren. Zo kun je goed testen of jij en je klimpartner voldoende materiaal hebben en of alles goed gaat:

Buiten klimmen in Nederland buiten klimmen bij de hal

De eerste keer in de rots

Begin buiten in overzichtelijke sportklim/bouldergebieden waar de bodem vlak is en de routes overzichtelijk. Zulke gebieden vind je vlak bij Nederland, bijvoorbeeld in Le Paradou, Durnal en Pont à Lesse in België en diverse gebieden in het Duitse Sauerland. Daarnaast zijn er veel gebieden rond de Middellandse Zee en in de Alpen specifiek voor beginnende buitenklimmers ingericht. Een goed voorbeeld is Climbers Paradise, een project van de VVV in Tirol waarbij men diverse klimgebieden in Tirol goed heeft ingericht en onder de aandacht brengt.

WAAR EN WANNEER NAAR BUITEN

En dan hang je voor het eerst in de rots! Setjes om je gordel, zoekend naar de volgende haak. Ga vooral op zoek naar rustpunten en probeer die ook goed te benutten door je hartslag en ademhaling naar beneden te brengen.

Veel plezier!

10 TIPS BUITEN KLIMMEN MATERIAAL EN PAKLIJST

Terug naar overzicht