MENU

Klimgebieden in de buurt van Nederland

Weet jij waar je dicht bij Nederland het beste kunt buitenklimmen? In dit artikel nemen wij je middels video's mee langs de bekende en minder bekende klimgebieden.

1. Maizeret

De Carrière de Maizeret bevindt zich in de gemeente Andenne en ligt in de buurt van Namen. Deze voormalige steengroeve is op het noordoosten gelegen wat een zeldzaamheid is onder de Belgische klimgebieden. Maizeret is daardoor perfect voor de zomerse dagen wanneer alle andere gebieden in België te warm zijn om aangenaam te klimmen.

Meer over Maizeret

2. Roche à Frêne

De Roche à Frêne is een in een rustige vallei gelegen rots van conglomeraat-gesteente een paar kilometer ten oosten van Bomal.

Meer over Roche à Frêne

3. Freyr

Freyr is veruit het grootste en mooiste klimgebied van België. De imposante kalk- en dolomietrotsen torenen tot maar liefst honderd meter boven de Maas en het Chateau de Freyr uit. De vele honderden routes in het klimgebied bieden voor ieder wat wils. Freyr is echter geen makkelijk klimgebied. De routes zijn stevig gewaardeerd en er moet vaak dwingend tussen de haken geklommen worden.

Meer over Freyr

4. Mozet

Mozet is een recente toevoeging aan de klimjaarkaart-regeling. En wat voor één! De Rochers des Demoiselles zoals de rotsen ook wel bekend staan zijn prachtig gelegen op een zuidhelling boven het rustige rivierdal van de Samson, een zijrivier van de Maas.

Meer over Mozet

5. Plain des Fosses

Op een steenworp afstand van Freyr en Pont-à-Lesse ligt in het bos langs de Lesse een groepje rotsen verscholen. De Rocher des Copères, de Rocher de la Nausée, de Rocher de la Batte, Rocher du Canal, la Place Ronde en le Jardin Secret vormen samen het klimgebied 'Plain des Fosses'.

Meer over Plain des Fosses

6. Dave

Het klimgebied Dave, eigenlijk les Rochers du Néviaux geheten, is een van de klassieke Belgische klimgebieden. Al sinds de jaren '30 is dit klimmassief met z'n typerende 'gatenkaas'-rots erg populair. Dave is met name een geliefd doel om multi-pitch routes in steile rots met goede grepen te klimmen. In het centrale massief zijn daarnaast indrukwekkende steile routes van één lengte te vinden.

Meer over Dave

7. Burnot

De Rocher des Béguines (Burnot) is gelegen in een rustig zijdal van de Maas, op ruim 10 km ten zuiden van Namen. Er zijn een twintigtal routes van maximaal 20 meter hoog die ongeveer verticaal zijn.

Meer over Burnot

8. Durnal

De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve in een klein dal ten westen van Spontin. Het is een van de populairste klimgebieden van België vanwege de vele makkelijke routes die perfect geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.

Meer over Durnal

9. Sy

De rotsen van Sy waren vroeger voor Nederlanders de plek bij uitstek om de eerste stappen in de rots zetten. Een lange sluiting deed het gebied in de vergetelheid raken. Een forse facelift in de laatste jaren heeft van Sy weer een interessant en prachtig in een rustig deel van de Ourthe-vallei gelegen klimgebied gemaakt.

Meer over Sy

10. Tilff

De Rochers de Sainte-Anne vormen een groot en aantrekkelijk klimgebied langs de Ourthe bij Tilff. Kenmerkend voor het gebied zijn de indrukwekkend gladde platen die mooi, ruw en ietwat spannend klimmen bieden. In het gebied zijn echter ook steilere routes en enkele moeilijke projecten vinden.

Meer over Tilff

11. Esneux

Het Dalle de Four à Chaux is één van de mooiste en vreemd genoeg ook een van de minst bekende klimgebieden langs de Ourthe. Dankzij de ligging van de indrukwekkende, meer dan 50 meter hoge donkergrijze plaat vol op het zuiden is Esneux, zoals het gebied naar het naastgelegen plaatsje ook wel genoemd wordt, een ideaal wintergebied. Ongeveer de helft van de veertig routes is recent ingericht waardoor de routes nog verre van glad geklommen zijn.

Meer over Esneux

12. Dalle d'Engis

Het Dalle d'Engis / Tour en Bêche is een recent ingericht klimgebied in een oude steengroeve aan de rand van het stadje Engis op loopafstand van het bekende klimgebied Les Awirs. Je vindt er een 25-tal niet al te moeilijke routes op een hellende plaat. De op het zuiden gelegen wand droogt snel na regen. Je kunt een bezoek aan dit klimgebied goed combineren met het grotere klimgebied Les Awirs dat op hemelsbreed 1 km afstand ligt.

Meer over Dalle d'Engis

13. Beez

Beez is een van de bekendste Belgische klimgebieden. Het maakt deel uit van een lang rotsmassief dat zich net ten oosten van Namen over vele kilometers langs de Maas uitstrekt. Kenmerkend voor Beez zijn de vrij atletische routes met grote grepen in relatief gematigde moeilijkheidsgraden. Het klimgebied kent 200 routes met het zwaartepunt tussen 4 en 6c. De expositie op het zuidoosten maakt dat de rots 's ochtends snel opwarmt.

Meer over Beez

14. Rocher du Chateau du Moha

Moha is een klein maar fijn klimgebied in de omgeving van Huy. Je klimt hier op een uniek plekje op een rots die gelegen is aan de voet van de ruïne van het Chateau Féodale de Moha.

Meer over Rocher du Chateau du Moha

15. Avalonia

Er kan in het Ruhrtal op diverse plekken geboulderd worden in de overblijfselen van voormalige steengroeven. Je klimt daar op korte wanden van zandsteen of op de onderzijde van hogere wanden. Het grootste en mooiste van de gebieden is Avalonia dat gelegen is tussen de plaatsen Wetter en Herdecke. Verwacht echter geen Fontainebleau. Verre van dat zelfs. Avalonia is kleiner en minder interessant dan een gemiddeld deelgebied in Fontainebleau.

Meer over Avalonia

16. Rochers de Regissa

De Rochers de Regissa in het dal van de Hoyoux ten zuiden van Huy zijn het grootste klimgebied op conglomeraat van België. Door de ligging op het noordwesten is het klimgebied prima geschikt voor een bezoek in de zomer. Niet iedereen zal echter enthousiast worden van de klimstijl hier. Maar wie houdt van wat avontuur, zelfredzaamheid en eigen tussenzekeringen plaatsen kan hier z'n lol op.

Meer over Rochers de Regissa

17. Rocher de Flône

De Rocher de Flône is een aantrekkelijk en relatief nieuw klimgebied tussen Luik en Huy in. Het gebied in een voormalige steengroeve kent een vijftigtal tot maar liefst 42 meter lange routes. De klimstijl van de routes wisselt tussen platen, hoeken en spleten.

Meer over Rocher de Flône

18. Carrière des Awirs

Carrière des Awirs is een klimgebied met twee kanten – letterlijk. Aan de zuidzijde zijn er enkel plaatklimroutes terwijl de noordzijde sterk overhangend is. Een gebied voor alle seizoenen!

Meer over Carrière des Awirs

19. Le Paradou (Yvoirs)

Le Paradou is één van de grootste en populairste klimgebieden van België. Je vindt op Le Paradou, ook wel bekend onder de naam Yvoir naar het gelijknamige naastgelegen stadje, voornamelijk hellende routes in de vierde, vijfde en zesde graad.

Meer over Le Paradou

20. Pont-à-Lesse

De Rochers du Castel bij Pont-à-Lesse zijn een voor Belgische begrippen groot en afwisselend klimgebied. De rotsen zijn rustig gelegen in een hellingbos langs de Lesse. Je vindt hier ruim 150 erg goed ingerichte klimroutes in een afwisselende klimstijl. Ook is er een moderne klettersteig, die perfect geschikt is om het begaan van een klettersteig voor het eerst te oefenen.

Meer over Pont-à-Lesse

21. Grands Malades

De rotsen in de voormalige steengroeve van Grands-Malades onder de rook van Namen zijn snel bereikbaar en hebben wel wat weg van een openlucht klimhal. Je vindt er ook een luchtige klettersteig.

Meer over Grands Malades

Tochtenwiki & klimweekenden

Over alle bovenstaande klimgebieden, maar ook over nog veel meer klimgebieden, hebben we een tochtenwiki pagina ontwikkeld. Je vindt er alle informatie voor een klimuitje. Liever meegaan met een georganiseerd klimweekend? Kijk dan bij het overzicht van klimweekenden.

Naar Tochtenwiki Naar activiteiten overzicht