Als je op een veilige manier wilt leren klimmen en zekeren, volg je een sportklimcursus. We leggen je uit over sportklimcursussen en klimvaardigheidsbewijzen.
De basis om veilig te klimmen leg je tijdens een klimcursus. De NKBV heeft klimcursussen ontwikkeld voor zowel indoor klimmen als voor het outdoor klimmen in de echte rots. De kans is groot dat je in Nederland voor het eerst met klimmen in aanraking komt in de klimhal. In de klimhallen mag je pas zelfstandig klimmen na het volgen van een beginnerscursus, of nadat je hebt aangetoond dat elders deze vaardigheden hebt behaald. Er is in Nederland niet wettelijk voorgeschreven wat de inhoud van een klimcursus moet zijn. De NKBV heeft daarom als nationale bond voor de klimsport samen met de Vlaamse Klimfederatie en de Nederlandse klimhallen een structuur voor de klimcursussen opgezet. Hierdoor zijn de inhoud, lengte en zwaarte van de beginnerscursussen in vrijwel alle Nederlandse klimhallen en in Vlaanderen identiek.
Er zijn in totaal zes verschillende NKBV-klimcursussen: twee cursussen voor het indoor klimmen, drie voor het outdoor klimmen, en één klettersteigcursus. De vijf (sport)klimcursussen zijn zo opgezet dat ze voortbouwen op de voorliggende cursussen. Instructeurs en aanbieders van cursussen kunnen echter ook gecombineerde cursussen aanbieden waarin je in één cursus meerdere facetten van de sport tegelijkertijd leert.
Als je in de klimhal begint dan volg je de cursus Indoor Toprope. Je leert in deze cursus de basis van het sportklimmen met touwen die al in de routes hangen (toprope). Als je daarna verder wilt gaan, dan kun je de cursus Indoor Voorklimmen, waarbij je zelf al klimmend het touw naar boven brengt, volgen. Het voorklimmen bereid je voor op het klimmen buiten én het is de manier hoe er tijdens wedstrijden geklommen wordt.
Het sportklimmen in de rotsen leer je in de (basis)cursus Outdoor Voorklimmen single-pitch. Na het volgen van deze cursus heb je de kennis om veilig in behaakte sportklimgebieden te kunnen klimmen. Als je daarna meer wil leren dan kun je de aanvullende modules multi-pitch en trad volgen. Bij de module multi-pitch leer je sportklimroutes van meerdere lengtes klimmen, en bij de module trad (van 'traditioneel klimmen'), leer je routes klimmen met je eigen (mobiele) zekeringen. De NKBV biedt ook een klettersteigcursus aan die aangeleert hoe je zelfstandig een zogenaamde sportklettersteigs (zonder Alpien terrein) kan doen en hoe je daarbij minder ervaren mensen (kinderen) kan begeleiden.
de inhoud van DE zes NKBV klimCURSUSSEN
Als je één van de klimcursussen van de NKBV met goed gevolg hebt doorlopen, dan krijg je een NKBV Klimvaardigheidsbewijs. Alleen een erkend NKBV instructeur of erkend NKBV opleidingscentrum mag NKBV klimvaardigheidsbewijzen uitreiken. Met je klimvaardigheidsbewijs kun je op eenvoudige wijze aantonen dat je een kwalitatief goede cursus hebt gevolgd. Dat is handig als je in een andere hal in binnen- of buitenland gaat klimmen. Sinds 1 april 2022 worden geen fysieke pasjes meer uitgegeven, maar wordt een klimvaardigheidsbewijs enkel nog als PDF of digitaal (in je NKBV app of via mijnnkbv.nl) verstrekt.
Tot enkele jaren geleden kreeg je een pasje bij je klimvaardigheidsbewijs.
Niet iedere klimhal verstrekt na het volgen van de cursus indoor toprope of indoor voorklimmen een NKBV klimvaardigheidsbewijs. Soms krijg je in plaats daarvan een ander certificaat dat aantoont dat je in die specifieke hal of keten zelfstandig mag klimmen. Je kan dan bij jouw klimhal vragen om ook een NKBV Klimvaardigheidsbewijs uit te geven. Dat maakt het voor jou makkelijker om aan te tonen wat je opleidingsniveau is als je een keer in een andere Nederlandse of buitenlandse klimhal gaat klimmen. In Vlaanderen worden overigens dezelfde indoor klimvaardigheidsbewijzen gebruikt als in Nederland, het outdoor gedeelte is echter net iets anders van opzet. Omdat er geen centraal 'Europees klimvaardigheidsbewijs' bestaat ben je, ondanks je Nederlandse klimvaardigheidsbewijs, altijd afhankelijk van de bereidwilligheid van de specifieke buitenlandse hal om jouw klimvaardigheidsbewijs te erkennen.
In Nederland kun je op veel plekken een klimcursus volgen die wordt afgesloten met het NKBV klimvaardigheidsbewijs. Behalve in de klimhallen kun je ook terecht bij de regio's van de NKBV en bij de door de NKBV-erkende klimverenigingen. Ook kun je terecht bij studenten klimclubs, diverse outdoor bedrijven, bij onderwijsinstellingen en bij zelfstandig kliminstructeurs die cursussen aanbieden. Alle cursussen die afgesloten worden met het officiële klimvaardigheidsbewijs van de NKBV worden gegeven door gediplomeerde instructeurs die een opleiding bij de NKBV hebben gevolgd én die een geldige licentie hebben.
De cursus Indoor Toprope kun je in alle Nederlandse klimhallen volgen. De klimhallen waar je kan voorklimmen bieden ook de cursus Indoor Voorklimmen aan. Sommige hallen bieden ook cursus outdoor voorklimmen aan. Vind hier een overzicht van klimhallen die cursussen voor het klimvaardigheidsbewijs aanbieden. Neem zelf contact met de hal op om te vragen naar de mogelijkheden.
De NKBV heeft vijftien regionale verenigingen, én enkele bij de NKBV-aangesloten zelfstandige klimverenigingen met elk een eigen aanbod aan activiteiten. Bij alle regio's en verenigingen bieden indoor en outdoor klim- of klettesteigcursussen aan.
Bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, kunnen zowel beginnende als gevorderde klimmers een klimvakantie op hun eigen niveau boeken. Sommige cursussen van Bergsportreizen worden afgesloten met een toets en het bijbehorende klimvaardigheidsbewijs.
Als je lid bent van een Studenten Alpen Club dan kun je bij jouw vereniging een klimcursus volgen.
Klimcursussen worden ook aangeboden door onderwijsinstellingen, outdoor bedrijven en zelfstandig kliminstructeurs die cursussen (eventueel op maat) aanbieden.