MENU

Bergwandelconditie opbouwen tot 4 uur

Dit schema is bedoeld voor mensen met weinig loopervaring en gaat uit van een aanvangsniveau waarbij je minimaal 2 uur op een dag ongafgebroken zonder onderbreking kunt wandelen.

Wandelen in de bergen is een stuk zwaarder dan in Nederland. Daarom bouwen we je conditie zo op, zodat je in Nederland minimaal 5 uur per dag kunt wandelen.

In dit schema gaan we uit van een wandeltempo van 5 kilometer per uur. Dus wanneer er 2 uur staat, loop je 10 kilometer. De aangegeven tijden zijn zonder rustpauze. Neem tijdens het wandelen voldoende rust en eten en drinken mee in je rugzak.

Week

Training 1

Training 2

Training 3

Totaal

1

2 uur

2 uur

2 uur

6 uur

2

2 uur

3 uur

2 uur

7 uur

3

3 uur

2 uur

3 uur

8 uur

4

2 uur

Rust

2 uur

4 uur

5

3 uur

2 uur

3 uur

8 uur

6

3 uur

3 uur

3 uur

9 uur

7

3 uur

4 uur

3 uur

10 uur

8

4 uur

3 uur

4 uur

11 uur

9

4 uur

4 uur

4 uur

12 uur

10

3 uur

Rust

3 uur

6 uur

11

4 uur

4 uur

4 uur

12 uur

12

4 uur

5 uur

4 uur

13 uur

13

5 uur

4 uur

5 uur

14 uur

14

5 uur

5 uur

5 uur

15 uur

Probeer wanneer mogelijk een aantal (berg)wandelingen in Nederland op onverhard terrein te maken. We hebben er een aantal voor je geselecteerd.

(Berg)wandelingen in NL

Naast het opbouwen van je wandelconditie is het daarnaast belangrijk dat je werkt aan je kracht, mobiliteit en je conditie verbeterd. In de bergen wandel je op verschillende soorten oneffen terrein waardoor het wandelen een stuk meer belastend zal zijn dan in Nederland. Je kunt deze oefeningen uitvoeren op dagen dat je niet wandelt.

Kracht en mobiliteit opbouwen

Oefeningen lichaamsgewicht

Conditie verbeteren

Hardloopschema 30 minuten hardloopschema 60 minuten

Klachten?

Bij het opbouwen van je conditie wil je niks forceren. Pijn is een signaal van je lichaam waar we naar moeten luisteren. Wanneer je pijn voelt, probeer dan de oefening makkelijker te maken, in te korten of stop bij je pijngrens en ga hier niet overheen. Blijf je pijn ervaren? Neem dan contact op met je fysiotherapeut.

Je conditie verbeteren kost tijd en discipline. Voer de oefeningen goed uit, bouw rustig op en forceer niks. Heb je vragen over de oefeningen of wil je meer ondersteuning? Neem dan contact op via communicatie@nkbv.nl.

Verbeter ook je:

Kracht Mobiliteit & flexibiliteit Stabiliteit en balans overzicht

Specifieke oefeningen voor sterke:

Knieën Rug Enkels Core

Terug naar overzicht