MENU

Dit is boulderen

Boulderen is een spectaculaire tak van de klimsport. Het is een soort verticaal fitness. Je puzzelt in je hoofd hoe je een route moet oplossen om vervolgens alle spieren in je lichaam te gebruiken om de boulder te klimmen. In de stad klim je in boulderhallen. Buiten kun je terecht op rotsblokken in vaak spectaculaire natuur. We leggen je uit wat boulderen is.

Boulderen is voor iedereen

Iedereen kan boulderen, want er zijn routes - ook wel boulders of problemen genoemd - voor elk niveau. Van beginners tot topsporters, jong tot oud. Boulders worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Die moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de wand en hoe flexibel, sterk of moedig je moet zijn om de boulder uit te klimmen. Maar er is meer dan dat, boulderen is namelijk niet puur fysiek. Vaak is het niet meteen duidelijk wat de makkelijkste manier is om een probleem op te lossen. Het zoeken naar de juiste oplossing, het vinden van de voor jou beste methode maakt dat boulderen ook veel van je hoofd vraagt. Boulderen is fitness voor je lichaam en je brein. Los het probleem op met je hoofd, om het daarna te klimmen.

MOEILIJKHEIDSWAARDERING10 tips

Waar kun je (leren) boulderen?

Om te leren boulderen, kun je in bijna alle hallen trainingen volgen. Je leert dan wat voor klimtechnieken je gebruikt, maar ook hoe je veilig moet spotten en vallen. In Nederland zijn tientallen boulderhallen, en er komen er elk jaar weer een paar bij. Er is dus ongetwijfeld ook een boulderhal bij jou in de buurt. Kijk op de website van een hal bij jou in de buurt wat je er allemaal kunt doen.

klimtechniekboulderhallen in Nederland

Behalve binnen, kun je ook buiten boulderen. Hoewel er in Nederland geen rotsen zijn, vind je niet ver over de grens de mooiste boulderblokken. Om buiten te boulderen kun je op eigen gelegenheid naar bijvoorbeeld bouldermekka Fontainebleau (FRA) gaan of je aansluiten bij het boulderweekend van een NKBV-Regio bij jou in de buurt.

Buiten boulderen

Wat heb ik nodig voor boulderen?

Als boulderaar heb je in een hal alleen maar klimschoentjes en een pofzak nodig. Ga je naar buiten, dan neem je je eigen valmat mee en een borsteltje om de rots weer schoon en pofvrij achter te laten.

alles over boulderen

Terug naar overzicht