MENU

Dit is bergwandelen

Bergwandelen is lekker actief bezig zijn in een bergachtig landschap. Je wandelpad is nooit hetzelfde. Je gaat over bergpaden door alpenweiden, klautert in rotsachtig terrein, en balanceert op smalle paadjes over grashellingen en sneeuwvelden. Altijd wandel je met uitzicht op de mooiste bergtoppen.Je gaat over bergpaden door alpenweiden, klautert in rotsachtig terrein, en balanceert op smalle paadjes over grashellingen en sneeuwvelden. Altijd wandel je met uitzicht op de mooiste bergtoppen.

Veilig bergwandelen

Om veilig zelfstandig de bergen in te gaan, is het belangrijk dat je je kunt oriënteren. Weet jij altijd waar je bent en waar je naartoe moet? Ook het kunnen inschatten van risico's en weersomstandigheden is een belangrijke vaardigheid voor zelfstandige bergwandelaars. Tot slot is tredzekerheid een vereiste.

Veilig bergwandelen

oriËntatie het weer bergwandeltechniek

Tocht plannen

Je kunt op twee verschillende manieren bergwandelen. Op dagtocht maak je een wandeling vanuit een onderkomen waar je na de tocht weer terugkomt. Dat kan heel comfortabel zijn, als je lekker met een lichte dagrugzak wilt wandelen. Maar voor wie liever elke nacht ergens slaapt, is een meerdaagse tocht de ideale manier om de bergen te verkennen. Tijdens een huttentocht trek je van de ene naar de andere berghut, zodat je steeds in een nieuwe omgeving op pad gaat.

een- of meerdaagse tocht Zo plan je een tocht

Is bergwandelen niet te zwaar voor mij?

Iedereen kan bergwandelen, en als je een goede conditie hebt, staat niets je eerste bergavontuur in de weg. Bergwandelen is namelijk een inspannende bezigheid, zeker wanneer je flinke afstanden omhoog en omlaag aflegt. Elk berggebied heeft wandelroutes voor zowel beginnende als gevorderde bergwandelaars. Zoek een tocht uit die aansluit bij je eigen vaardigheden en conditie.

bergwandelniveau'sbergwandeltechniek Oefeningen voor thuis

Dit heb je nodig om te bergwandelen

Zoals je al hebt gelezen, is een goede conditie een voorwaarde. Dan heb je veel meer plezier. Verder zijn goede schoenen en must en trek je kleding aan die past bij het weer en het soort tocht. Wat je in je rugzak stopt, hangt natuurlijk ook af van de tocht. Pak in elk geval een EHBO-set, extra kleding (regenjas en -broek, muts, handschoenen), extra eten/drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas en zonnebrandcrème in.

paklijst bergwandelen

Waar en wanneer kun je bergwandelen?

Bergwandelen kun je overal doen waar het terrein bergachtig is. Dat is meestal in de bergen, zoals in de Alpen of de Pyreneeën. Maar ook op zeeniveau, zoals in Schotland en Noorwegen kun je bergwandelen. Wanneer je dat kunt doen is al veel minder duidelijk te zeggen. Dat lijkt afhankelijk van aan wie je het vraagt. Vraag aan een inwoner van een Oostenrijks bergdorpje wanneer je kunt bergwandelen, en hij antwoordt dat het 365 dagen per jaar kan. Handiger is het om te kijken naar de hoogte in combinatie met het weer. In de winter zijn veel bergpaden zodanig besneeuwd, dat je ze nauwelijks kunt vinden. Dan is het waarschijnlijk verstandiger om te gaan sneeuwschoenwandelen. En als het tientallen graden onder nul is, wil je in het hooggebergte ook niet zijn.

Afgegaan op de openingstijden van de meeste berghutten kun je tussen mei en oktober doorgaans op de meeste wandelroutes terecht. Uiteraard moet je altijd ter plaatse even informeren of je er inderdaad verstandig aan doet om op dat moment daar te gaan bergwandelen.

10 tips bergwandelen plan je tocht