MENU

Dagtocht of meerdaagse tocht

Je bent van plan in je vakantie de bergen te ontdekken. Heerlijk! Maar nu moet je kiezen of je bergwandelvakantie uit dagtochten of uit een meerdaagse tocht bestaat. Dit is het verschil.

Dagtocht

Op dagtocht maak je een wandeling vanuit een onderkomen waar je na de tocht weer terugkomt. Wanneer je op een camping staat, in een chalet in het dal verblijft of misschien in een berghotel of –appartement, kun je je slaapspullen mooi daar laten liggen als jij overdag de bergen verkent. Dat is lekker comfortabel; met een lichte dagrugzak op pad. Een aantal materialen en kledingstukken mogen niet ontbreken onderweg.

Dit neem je altijd mee

Meerdaagse tocht

Maar voor wie zich echt wil onderdompelen in het bergleven, als je liever elke nacht ergens slaapt, is een meerdaagse tocht de ideale manier om de bergen te verkennen. Tijdens een huttentocht bijvoorbeeld, trek je van de ene naar de andere berghut, zodat je steeds in een nieuwe omgeving onderweg bent. Tijdens zo’n huttentocht, slaap, eet en leef je in berghutten. Dat zijn eenvoudige onderkomens waar je kunt eten en slapen. Primitief, maar steeds comfortabeler. In de hut voert gezelligheid en vakantiegevoel de boventoon. Leven in een berghut vraagt wel enig aanpassingsvermogen.

Huttenleven dit is een huttentocht

Bivak

Je kunt bij een meerdaagse tocht ook overnachten in bivaks. Dat zijn hutjes zonder personeel of kamers, maar waar je matrassen vindt om op te liggen. Soms zijn er zelfs dekens en kussens aanwezig. Of dat zo is kun je checken bij het lokale gidsenbureau of de VVV. In enkele bivaks is een kookgelegenheid waar je je meegebrachte maaltijd kan bereiden, maar vaker moet je voor het gebouwtje je eigen maaltijd bereiden op je meegebrachte brandertje.

Bivakzakken

Voorbereiding

Of je nu kiest voor een dagtocht of voor een meerdaagse tocht, een goede voorbereiding op zo’n tocht is altijd een vereiste.

Zo plan je een tocht