MENU

Wat is een huttentocht?

Tijdens een huttentocht ga je meerdere dagen wandelen in de bergen en overnacht je onderweg in berghutten. Doordat je elke dag verder trekt, ontdek je een veel groter gebied dan bij dagtochten. Meestal hoef je bij deze mooie wandelroutes namelijk niet via het dal naar de volgende hut te lopen, maar kun je op hoogte blijven. We leggen je uit hoe zo’n huttentocht werkt.

Is een huttentocht iets voor mij?

Een huttentocht is zowel voor beginnende als voor gevorderde bergwandelaars. Welke tocht je maakt is afhankelijk van je eigen kennis en ervaring. Er zijn veel mooie wandelroutes die je als huttentocht kunt lopen. Wil je een sportieve uitdaging in wild terrein en met veel hoogtemeters? Of juist een ontspannen tocht waarbij je veel tijd hebt om in de berghutten te chillen? Een ding is zeker: tijdens een huttentocht kun je lekker je hoofd leeg maken. De wifi in berghutten is schaars, soms heb je zelfs helemaal geen bereik. Je bent een paar dagen helemaal weg uit de bewoonde wereld. Urenlang kun je wandelen in de bergen en genieten van het indrukwekkende landschap. En als je dan aan het einde van de middag bij de berghut aankomt, kun je samen met andere wandelaars aanschuiven voor het eten. Met een beetje mazzel word je getrakteerd op een mooie zonsondergang bij de berghut. En anders kun je in de meeste hutten wel een spelletje uitlenen. Wedden dat je vannacht goed slaapt!

Tip: Wil je voor het eerst een huttentocht maken? Of vind je het leuk om met gelijkgezinden op pad te gaan? Bekijk dan eens de huttentochten van Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV.

vind een huttentocht eerste keer van hut naar hut 10 tips huttentocht

Ga mee op huttentocht: Via Alta Idra

Deze meerdaagse tocht op Via Alta Idra brengt je door de Zwitserse Alpen met vleugjes Italiaanse invloeden. Je ontdekt de Gotthard-tunnel van een andere kant. Onderweg zul je overnachten in berghutten, waarvan er eentje zelfs onbemand is. En natuurlijk is er voldoende tijd om aan een van de vele schitterende bergmeertjes een welverdiende pauze te houden.

Ticino Trail

Reisorganisatie van de NKBV
Reisorganisatie van de NKBV

Wanneer kun je een huttentocht maken?

De meeste berghutten zijn in de zomer geopend van half juni tot en met half oktober. Er zijn hutten die vroeger in het seizoen opengaan of juist vroeger hun deuren sluiten. Dat is vaak afhankelijk van de locatie en hoogte van de berghut. In de zomer is vrijwel alle sneeuw op de paden verdwenen en zijn de toegangswegen voor wandelaars weer goed begaanbaar.

Bij hoger gelegen hutten is het goed om je te informeren over eventuele moeilijkheden in verband met sneeuwresten. Die informatie vind je soms op de website van de hut en anders kun je de huttenwaard hierover bellen. Sommige (lager gelegen) hutten zijn het hele jaar open: je kunt er met gepaste uitrusting ook in de winter naartoe lopen of skiën. Berghutten hebben soms een speciale winterruimte. Deze is bedoeld voor noodgevallen of voor gebruik wanneer de normale hut gesloten is. Of je hier mag overnachten en onder welke omstandigheden, staat meestal op de website van de desbetreffende berghut. Houd er wel rekening mee dat er vaak niemand ter plekke is en je op jezelf bent aangewezen om warm te blijven en te eten.

Check voor je aan je tocht begint altijd of de door jou gekozen berghut nog slaapplaatsen vrij heeft. Het is namelijk altijd verplicht slaapplaatsen van te voren te reserveren.

Waar zijn mooie wandelroutes?

Waar je huttentochten kunt maken, vind je onder meer in de NKBV-Tochtenwiki. Hierin staan complete tochten inclusief hutten, ingevoerd door bergliefhebbers zoals jij.

huttentochten.nlTochtenwiki

Wat kost een huttentocht?

Een huttentocht kun je zo duur maken als je zelf wilt. Voor de overnachting zelf betaal je ongeveer tussen de €25,- en €50,-. Sommige hutten bieden halfpension aan: een overnachting inclusief avondeten en ontbijt. De prijs voor halfpension in een berghut ligt ongeveer tussen de €40,- en €60,-. Een grote kostenpost tijdens een huttentocht is het eten. Omdat de bevoorrading van de hutten, zeker als ze wat hoger in de bergen liggen, moeizaam is, zijn drankjes en eten namelijk een stuk duurder dan in het dal. Meestal bieden berghutten een Bergsteigeressen aan. Je eet dan voor een schappelijke prijs wat de pot schaft. Let er wel op dat je hiervoor op tijd aanschuift want het Bergsteigeressen wordt meestal in een keer aan alle wandelaars geserveerd.

En hoe zit het met proviand voor onderweg? In veel berghutten betaal je een klein bedrag om je waterfles te vullen. Je kunt vaak ook heet water bestellen, zodat je met je zelf meegebracht theezakjes een relatief goedkoop kopje thee kunt drinken. Meestal kun je ook snacks of een eenvoudige (brood)lunch voor onderweg kopen. Als je zelf lunch en snacks meeneemt, ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je alles koopt in de hut. Je moet hierbij de volgende afweging maken: neem je alles zelf mee, wat goedkoper, maar ook zwaarder op je rug is? Of koop je onderweg al je eten en drinken, waardoor je een lichtere rugzak hebt, maar ook meer geld uitgeeft?

Als je lid bent van een alpenvereniging zoals de NKBV, ontvang je vaak tot 50% korting bij overnachting in een hut van alpenvereniging. Die korting krijg je omdat je als alpenverenigingslid bijdraagt aan het onderhoud van hutten en paden in de bergen. Je lidmaatschapsbijdrage verdien je al bij een paar overnachtingen in een berghut per jaar snel terug!

huttenkorting

Wat neem je mee op een huttentocht?

Tijdens een huttentocht ga je meerdere dagen wandelen in de bergen met bepakking. Hoe meer je op je rug draagt, hoe zwaarder de tocht wordt. Het is daarom belangrijk dat je alleen het noodzakelijkste meeneemt. Een rugzak van 20 tot 40 liter is ruim voldoende. Probeer niet meer dan 10 kilo op je rug mee te nemen. We hebben een paklijst voor je samengesteld zodat je niets vergeet mee te nemen.

Paklijst huttentocht

Voorbereiding voor een huttentocht

Een huttentocht is niet zomaar een wandeling van slaapplek tot slaapplek. Afhankelijk van het terrein en de locatie, zijn de meeste paden goed gemarkeerd en onderhouden. Online en in gidsen zijn tal van mooie wandelroutes die je kunt volgen voor een huttentocht. Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een geslaagde meerdaagse wandeling. Wandelkaarten en gidsjes zijn zowel bij de voorbereiding als onderweg een must. Zorg dat je met een goede conditie op pad gaat en dat je tredzekerheid hebt. Omdat het weer in de bergen grillig kan zijn, moet je weten wat te doen als het weer omslaat. En we verklappen je alvast: je zult onderweg vast een keer denken: “Waar ben ik aan begonnen?” Maar als je eenmaal bovenop die bergtop staat of de volgende berghut hebt bereikt, kan je dag echt niet meer stuk.

Tip: Werken aan je conditie? Bekijk ons artikel met tips om dit de bergen in de te gaan!

leven in een berghutberghut reserveren duurzame berghutten

Terug naar overzicht