MENU

Voor het eerst van hut naar hut

Je gaat de eerste keer een huttentocht in de Alpen maken. Wat een goed idee! Tijdens een meerdaagse wandeling beleef je de bergwereld nog veel intenser dan tijdens dagtochten. Maar welk soort huttentocht is geschikt voor beginners? En hoe plan je huttentochten?

De eerste keer een huttentocht maken

Trekken van hut naar hut is een heel andere ervaring dan dagwandelingen maken vanuit een hotel, appartement of camping. Je blijft op hoogte en bent soms dagenlang weg van de bewoonde wereld. Doordat je elke dag verder trekt, kun je een groter berggebied ontdekken dan bij dagtochten. Je overnacht daarbij in berghutten. En dat is misschien wel even wat anders dan je gewend bent. Berghutten zijn meestal erg eenvoudig, maar de sfeer is bijzonder. Wie ervoor openstaat, kan leuke ontmoetingen en mooie gesprekken met andere bergwandelaars hebben. En de volgende ochtend ga je na een simpel ontbijt weer vroeg op pad, verder waar je de vorige dag gebleven was. Kortom, een meerdaagse huttentocht is echt een bijzondere beleving.

Tip: Een huttentocht vraagt om een goede voorbereiding, zowel bij beginners als bij gevorderden die al vaker een meerdaagse wandeling hebben gemaakt. We helpen je hier graag bij en hebben een whitepaper ontwikkeld die je via onderstaande afbeelding kunt downloaden.

Zo kies je een huttentocht voor beginners

In de Alpen vind je huttentochten met allerlei moeilijkheidsgraden. De afstand per dag, het aantal hoogtemeters, het soort terrein, de staat van de paden: dit zijn allemaal dingen die de moeilijkheid van een huttentocht bepalen. Welke tocht je maakt, is afhankelijk van jouw kennis en ervaring, en die van je tochtgenoten. Als ervaring of conditie binnen je wandelgroep uiteenlopen, stem je de tochtmogelijkheden af op de training en vaardigheden van de zwakste deelnemer.

Denk eraan dat je bij een huttentocht meerdere dagen achter elkaar loopt. Dat kan behoorlijk intensief zijn, zeker als je het (nog) niet gewend bent. Voor je eerste huttentocht is het daarom misschien verstandig om voor kortere afstanden per dag te kiezen en vooraf te kijken of je de wandelingen onderweg eventueel kunt inkorten of zonder problemen een rustdag kunt inlassen.

Je kunt ook kiezen voor een huttentocht als groepsreis. Dan wandel je onder leiding van een ervaren berggids. Als je met kinderen de bergen in gaat, houd dan rekening met een tochtenplanning die voor ieder kind haalbaar is.

wat is een huttentocht vind een huttentocht bergwandelen met kinderen

Waar haal je informatie vandaan?

Waar haal je informatie vandaan?

Informatie over (hutten)tochten en wandelgebieden kun je bijvoorbeeld van internetsites, social media of uit wandelgidsen halen, maar je kunt je ook informeren bij VVV-kantoren of vrienden en familie om tips vragen. De online NKBV-Tochtenwiki geeft actuele informatie over uiteenlopende routes en hutten in verschillende landen. Eerst kun je een land en gebied kiezen en daarna een huttentocht plannen.

Tochtenwikihuttentochten.nl

Hoe plan je een tocht?

Een huttentocht is meer dan een paar wandelingen van slaapplaats naar slaapplaats. Het terrein waar je wandelt is totaal anders dan in Nederland. Ook kan het weer in de bergen snel veranderen. Huttentochten moeten daarom goed voorbereid worden. Je plant de routes die je elke dag gaat lopen en boekt de overnachtingen. Het is verstandig om alvast een plan B te maken voor het geval je door de weersomstandigheden de huttentocht niet zo kunt afmaken als je gepland had. Ook moet je op tijd beginnen met het aanschaffen van de passende uitrusting. De planning van een huttentocht kost best wat tijd, zeker voor beginners. Maar hé, zie het als voorpret! Bovendien zul je er tijdens de tocht veel plezier van hebben als je niet meer eindeloos over de praktische dingen hoeft na te denken.

handige tips

Conditie opbouwen voor een huttentocht

Conditie opbouwen voor een huttentocht

Een meerdaagse bergtocht vraagt om een goede conditie. Hieraan kun je thuis al werken door aan duursporten te doen. Door flinke afstanden te wandelen, hard te lopen, te fietsen of te zwemmen bouw je al een goede basisconditie op. Verder kun je thuis veel kracht- en mobiliteitsoefeningen doen om fit de bergen in te gaan.

oefeningen Trainingsschema's

Bergwandeltechniek

Bergwandeltechniek

Bergwandelen is niet te vergelijken met wandelen in ons vlakke Nederland. In de bergen stijg of daal je vaak urenlang en krijg je te maken met verschillende soorten terrein. Door de juiste bergwandeltechniek aan te leren, voel je je zekerder en loop je meer ontspannen. Je kunt voordat je de bergen in gaat over bergwandeltechnieken lezen en filmpjes bekijken. Je kunt ook een van de bergwandelworkshops van Bergsportreizen volgen.

bergwandeltechniek workshops

Wat neem je mee?

Wat neem je mee?

Natuurlijk heb je voor huttentochten goede en functionele wandelkleding en perfect passende bergschoenen nodig. Denk er bij het kiezen van je wandelkleding aan dat je in de bergen allerlei weertypen kunt tegenkomen. Neem verschillende laagjes kleding mee. Daarnaast heb je voor huttentochten nog andere spullen nodig, zoals een lakenzak, EHBO-setje en je NKBV-pas voor korting in de berghut.

les in laagjes paklijst huttentocht

Het leven in een berghut

Het leven in een berghut

Laat er geen misverstand over bestaan: een berghut is geen hotel. Veel berghutten zijn in het begin van de vorige eeuw gebouwd. Sommige berghutten zijn sindsdien (grondig) verbouwd om aan de veranderende comfortwensen tegemoet te komen, maar het blijven eenvoudige accommodaties. Houd er rekening mee dat bijna geen enkele berghut wifi heeft, soms is er zelfs helemaal geen mobiel bereik. In veel hutten kun je inmiddels douchen, vaak tegen betaling, soms alleen koud. Als je in een berghut wilt overnachten, kun je als NKBV lid tot 50% korting krijgen. Deze korting geldt in hutten die eigendom zijn van een Alpenvereniging. Enkele hutten zijn in privébezit: daar geldt de NKBV-korting niet.

(over)leven in een berghut huttenkorting

Tijdens een huttentocht: tips voor beginners

Tijdens een huttentocht: tips voor beginners

En dan is het zover: je begint aan de huttentocht. Hoe makkelijk of moeilijk een tocht is, wordt bepaald door de lengte van de tocht, het aantal hoogtemeters en de technische moeilijkheden in combinatie met je eigen conditie en ervaring. Het is goed om de dag of avond voorafgaand aan de tocht de komende etappe nog eens door te lopen. Dit kun je doen aan de hand van het route- en tijdschema dat je bij je voorbereiding thuis al had gemaakt. Teken eventueel de route in op je wandelkaart en zorg dat de track in je telefoon of gps-apparaat hebt geladen. Controleer ’s avonds ook nog een keer je uitrusting, zodat je alles van de ene hut meeneemt naar de volgende. Heb je ook je waterflessen bijgevuld of kan dat alleen de volgende ochtend bij het ontbijt? Je kunt de huttenwaard vragen hoe de weersverwachting voor de volgende dag(en) is en ook naar eventuele moeilijkheden op je wandelroute informeren.

Het terrein en weer in de bergen

Het terrein en weer in de bergen

Tijdens je tocht zul je verschillende soorten terrein tegenkomen. Stijgen en dalen, lopen over puin en rotsblokken en het oversteken van sneeuwvelden vragen allemaal om specifieke technieken en vaardigheden. Bovendien moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Het weer kan enorm snel veranderen in de bergen. Het kan daarmee je meerdaagse tocht flink beïnvloeden en je zelfs in gevaar brengen. Bereid je daarom goed voor op verschillende omstandigheden. Dat is belangrijk voor je veiligheid.

weer in de bergen veilig bergwandelen

Duurzaam op huttentocht

Duurzaam op huttentocht

Bergwandelen is een van de meest duurzame manieren om je vakantie door te brengen. Houd er wel rekening mee dat de bergen een ecologisch kwetsbaar gebied zijn. Steeds meer mensen ‘ontdekken’ de bergen als vakantiebestemming, zowel in de zomer als de winter, waardoor het drukker wordt. Je kunt tijdens je huttentocht in de Alpen een aantal dingen doen om je invloed op de natuur zo klein mogelijk te houden.

vind duurzame berghutten 10 tips duurzaam op pad

Huttentocht en de NKBV

Huttentocht en de NKBV

De NKBV is het ideale reismaatje voor jouw huttentocht en andere bergsportactiviteiten. Als NKBV-lid ondersteun je het onderhoud aan paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Jaarlijks dragen wij €400.000 bij aan het zogeheten Gegenrecht Fonds, het fonds waarmee de Alpenverenigingen de infrastructuur in de bergen onderhouden. Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, biedt bovendien cursussen, workshops, bergwandelreizen en huttentochten, zowel voor beginners als gevorderden, aan.

bergwandelen met de NKBV bergsportreizen

Goed verzekerd op pad: de NKBV-reisverzekering

Goed verzekerd op pad: de NKBV-reisverzekering

Als bergwandelaar zoek je de ongebaande paden op. De NKBV-reisverzekering dekt ongevallen buiten de gebaande paden, daar waar de dekking van andere verzekeringen stopt! De verzekering heeft een dekkingsperiode van 60 aaneengesloten dagen en biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. Opsporing, redding en repatriëring worden vergoed, altijd en overal ter wereld. Dus ook voor je huttentocht kan het verstandig zijn om je bij de NKBV te verzekeren.

NKBV-reisverzekering

Terug naar overzicht