MENU

Les in laagjes

In de bergen is het hebben van keuze in kleding erg belangrijk zodat je je kunt aanpassen aan alle weersomstandigheden. Daarom kleed je je in laagjes. We leggen uit wat handige laagjeskeuzes zijn voor trailrunners, wandelaars en alpinisten.

Als je denkt aan bergsportkleding, dan denk je waarschijnlijk aan laagjes. De theorie is dat meerdere lagen zorgen voor flexibiliteit, zodat je je kleding kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden en, als je ze goed kiest, de lagen elkaar helpen in de functie die ze hebben in die ‘laagjestheorie’. In die theorie heb je het meestal over drie lagen: de basis-, middelste en buitenste laag, in de outdoorwereld ook wel base-, mid- en outer layer (of shell) genoemd. Een nog warme, extra vierde laag is van toepassing als je stilstaat in de bergen.

Het 3 lagen + 1 systeem

Wat heeft welke sport nodig?

Elke sport stelt andere eisen aan je kleding, omdat intensiteit en omgeving voor elke sport anders zijn. Voor elke sport kies je daarom het best andere kleding. We lichten de keuze in bovenkleding uit voor de sporten bergwandelen, alpinisme en trailrunning.

Bergwandelen

Als je gaat wandelen, is de intensiteit van je beweging veel lager dan bij trailrunners, maar een wandeling duurt vaak wel lang – een hele dag, soms zelfs meerdere. Natuurlijk kunnen er tijdens een wandeling intensievere stukken zijn en is je lichaam wel aan het werk, wat warmte genereert. Maar die warmte is minder en veel beter te managen dan bij trailrunning – je kunt makkelijker stoppen en je kleding aanpassen aan de omstandigheden.

  1. In omstandigheden waarbij je minder zweet, is een baselayer van merinowol erg geschikt. Ook als je hem meerdere dagen draagt, want wol houdt minder luchtjes vast dan polyester of nylon. Overigens zijn er layers van polyester die ook het probleem van nare luchtjes tegengaan, bijvoorbeeld door er zilver in te verwerken.
  2. De midlayer kan ook prima van merinowol zijn, maar fleece is ook een goeie optie.
  3. De shell, ten slotte, hoeft niet bombproof te zijn en is vaak een hardshell. Zo ben je beter voorbereid op een mogelijke weersomslag.

paklijst bergwandelen

Alpinisme

Alpinisme zit qua intensiteit tussen trailrunning en wandelen in, maar die inspanning kan behoorlijk variëren: het heeft een typisch ‘stop & go’ karakter. De ‘go’ momenten kunnen erg intensief zijn, net alstrailrunning, maar duren vaak minder lang. Net als bij een trailrun is het bij een beklimming belangrijk dat je niet te veel gewicht en volume meezeult.

  1. Veel alpinisten kiezen voor een baselayer van merino.
  2. Als midlayer is ook weer merinowol geschikt, net als fleece of een andere synthetische isolatielaag. Hier wordt ook wel dons gebruikt. Dat heeft als nadeel dat het minder goed warm houdt als het nat wordt, maar als voordeel dat het een stuk lichter is dan de synthetische isolatievariant.
  3. Als shell wordt vaak gekozen voor een bombproof waterdichte variant, bijvoorbeeld van Gore-Tex of een vergelijkbaar stevig en waterdicht materiaal. Of je kiest voor softshell als buitenlaag; die is niet waterdicht, maar ademt wel beter dan een hardshell. Bovendien komen er steeds meer shells op de markt die aanvoelen als een dunne so shell, met de ademende eigenschap, maar toch volledig waterdicht zijn – ideaal!

paklijst bergbeklimmen

Trailrunning

Omdat hardlopen erg intensief is, genereert het lichaam veel warmte en is zweten nodig om het lichaam af te koelen. Kleding voor trailrunners moet dus heel goed met zweet om kunnen gaan. Het zit vaak losser en het materiaal moet het zweet kunnen afvoeren.

  1. De baselayer is vaak van polyester. Dat droogt relatief snel en het heeft een grove structuur, om de waterdamp goed en snel af te voeren. Vanwege de hogere lichaamstemp eratuur hebben trailrunners vaak geen midlayer nodig. Wil je die toch aan, dan De baselayer is vaak van polyester. Dat droogt relatief snel en het heeft een grove structuur, om de waterdamp goed en snel af te voeren.
  2. Vanwege de hogere lichaamstemperatuur hebben trailrunners vaak geen midlayer nodig. Wil je die toch aan, dan is fleece of een andere synthetische isolatielaag aan te raden.
  3. Omdat veel renners in zware regen niet snel naar buiten gaan, zal een trailrunner als bovenste laag minder vaak een bombproof hardshell dragen, maar kiezen voor een windshell. Het grote voordeel van een windshell is dat hij afkoeling door wind voorkomt, heel goed ademt, veel lichter is dan een hardshell en ook tegen een spatje regen kan.

paklijst trailrunning