MENU

Wat neem je altijd mee op bergwandeltocht?

Voor bergwandelen heb je een andere uitrusting nodig dan in Nederland. Outdoorwinkels hebben een enorm assortiment aan kleding en andere spullen. Maar wat heb je nu echt nodig en wat niet? Het belangrijkste uitgangspunt: neem de dingen mee die een noodgeval kunnen voorkomen en/of nuttig zijn wanneer het een keer tegenzit, maar neem vooral niet teveel mee.

Het is niet altijd nodig om de duurste hightech-uitrusting aan te schaffen voor een bergwandelvakantie. Duurdere producten kunnen qua pasvorm, functionaliteit en gewicht beter zijn dan goedkopere producten, maar in veel gevallen voldoet ook een minder dure uitrusting. Wat moet je nu echt meenemen als je gaat wandelen in de bergen? We geven je een aantal tips voor het kopen van je wandeluitrusting.

Berg- en wandelschoenen

Goede wandelschoenen zijn erg belangrijk voor goed en plezierig bergwandelen en daarom een essentieel onderdeel van je wandeluitrusting. De pasvorm en het juiste type schoen voor de specifieke activiteit zijn de belangrijkste criteria bij het uitkiezen van wandelschoenen. Outdoorwinkels kunnen je hierover informeren en helpen het juiste paar te vinden.

Wandel- en bergschoenen worden naar inzetbereik geclassificeerd:

  • A-schoenen zijn lage wandelschoenen. Ze zijn geschikt voor (dag)wandelingen . Ze bieden veel bewegingsvrijheid bij de enkel en bij het afwikkelen van je voet, maar zijn minder geschikt voor paden met sneeuw.
  • Approachschoenen en trailrunschoenen zijn ook ideale schoenen voor wandelingen in de bergen. Het lage gewicht en de strakke pasvorm zorgt voor goede feeling met het terrein. Wie geen bezwaar heeft tegen af en toe een steentje in z’n schoen kan, zoals de skyrunners het voordoen, tot diep in de bergen komen met dergelijke schoenen. Hou wel rekening met de beperkingen van dergelijke schoenen, met name op sneeuwvelden.
  • B-schoenen worden ook wel trekkingschoenen of softwalkers genoemd. Ze zijn geschikt voor lange bergwandelingen en voor technisch niet te moeilijke huttentochten. Deze schoenen geven meer steun aan voet en enkels dan lage wandelschoenen en hebben door de buigzame zool en het dempingkussen een hoog loopcomfort. De hoge schacht voorkomt dat steentjes, sneeuw en nattigheid in de schoen komen. De zool van dit type schoen is te zacht om goed treetjes in de sneeuw te schoppen of houvast te bieden in bevroren sneeuwvelden.
  • C-schoenen zijn stugger dan B-schoenen en hebben een stijvere zool, die soms verstevigd is. Onder veel C-schoenen passen stijgijzers. C-schoenen zijn bedoeld voor mensen die huttentochten door zeer alpien terrein met sneeuwvelden maken.
  • D-schoenen hebben een volledig stijve zool en zijn bedoeld voor zeer alpiene tochten over sneeuw en ijs. Voor de ‘normale’ wandelaar zijn deze schoenen ongeschikt: de stijve zool zorgt voor minder loopcomfort, wat de schoenen minder geschikt voor wandelpaden maakt. Het is dus alleen zinvol om D-schoenen te kopen als je bijbehorende alpiene activiteiten gaat ondernemen.
  • E-schoenen zijn een variant op D-schoenen die meer koudebestendig zijn en geïntegreerde gamaschen hebben. Ze zijn bedoeld voor tochten in hooggebergte en extreme koude.

Lees in het artikel 'Wie de schoen past?' meer over bergschoenen.

Rugzak

Een ander belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting is de rugzak. Het volume van een wandelrugzak hangt af van het soort wandeling dat je gaat maken. Neem voor dagwandelingen een lichte rugzak van 20 tot 30 liter. Voor meerdaagse huttentochten is een volume van 40 liter voldoende. Voor trektochten met complete kampeeruitrusting heb je een rugzak nodig met een inhoud van 55 tot 70 liter. Pas de rugzak altijd voordat je hem koopt, het liefst ook een keer met de spullen erin die je normaal meeneemt tijdens een bergwandeling. Stel de rugzak goed af of laat je hierbij helpen in een outdoorwinkel.

Vind de perfecte rugzak

Kleding: het lagensysteem

Bergsportkleding moet in de eerste plaats functioneel en duurzaam zijn en een goede bescherming bieden tegen kou, wind, regen en sneeuw. Het lagensysteem is een efficiënte manier om je te kleden. Het lagensysteem biedt veel aanpassingsmogelijkheden met een beperkte hoeveelheid kleding. Ga je uitrusting aanschaffen om te bergwandelen? Kies sportkleding die gemaakt is van moderne snel drogende materialen Kunstvezels en (merino)wol nemen niet of nauwelijks vocht op en wegen zowel in droge als natte toestand minder dan katoen. Vermijd katoen want dat droogt langzaam en isoleert slecht in natte toestand.

1. Vocht afvoerende onderlaag

De onderlaag dient om het transpiratievocht af te voeren en de huid droog te houden. De onderlaag bestaat uit nauw aansluitende thermokleding. Een tweede thermoshirt is nuttig als het erg koud is en om bij de hut aan te trekken na de wandeltocht.

2. Isolerende tussenlaag

De tweede laag zorgt voor warmte en isolatie. Ook moet deze laag goed vocht kunnen afvoeren. Om te kunnen isoleren, moet deze laag goed aansluiten op je lichaam, maar niet te strak zijn. De isolerende laag bestaat uit een of twee dunne shirts van een natuurlijk of synthetisch materiaal. Een (gedeeltelijk) winddichte softshell kan ook handig zijn en biedt zowel warmte als bescherming tegen de wind.

3. Een beschermende buitenlaag

De buitenste laag moet wind- en waterdicht zijn. Tegelijkertijd moet deze laag ademend zijn want anders wordt het al snel te warm als je gaat wandelen in de bergen. Zo voorkom je condensvorming aan de binnenkant van de jas. vooraf wanneer en hoe vaak je deze beschermende buitenlaag gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld doorgaans wandelt in een winddicht shirt en je een jas alleen nodig hebt als het hard gaat regenen, dan is het misschoen minder de zinvol om een duur, ultralicht outdoorjack te kopen en kan een goede regenjas volstaan.

Broeken en andere essentiële kleding

Het drielagensysteem wordt doorgaans voornamelijk voor het bovenlichaam gebruikt; voor de benen volstaan een of twee lagen. Een bergwandelbroek moet winddicht zijn en snel drogen, en is daarom het beste gemaakt van kunstvezel, eventueel in combinatie met katoen (meer comfort). Stretchmateriaal is prettig voor meer bewegingsvrijheid. Versterkingen aan knieën en zitvlak verlengen de levensduur.
Voor de winter bestaan ook gevoerde (winter)wandelbroeken. Een overbroek (regenbroek) beschermt je benen tegen regen en kou. Het is handig wanneer je een overbroek kunt aantrekken zonder je bergschoenen uit te hoeven doen. Een rits in de broekspijpen is daarvoor noodzakelijk. Gebruik eventueel ook gamaschen (gaiters): deze voorkomen dat er sneeuw in je wandelschoenen komt. Het is handig als ze een haakje of bandje hebben dat voorkomt dat ze omhoog 'kruipen'.

Handschoenen, een kraag of col en een muts horen het hele jaar door bij de standaard wandeluitrusting voor in de bergen, ook in de zomer. Een bivakmuts bedekt zowel nek als hoofd en biedt een onovertroffen warmte/gewichtsverhouding. Een pet of zonnehoed voorkomt dat je op warme dagen een zonnesteek oploopt en beschermt je huid tegen de intense zonnestraling op hoogte.

Zonnebril en (hoofd)lampje als wandeluitrusting

Een goede zonnebril is een belangrijk onderdeel van je uitrusting als je gaat bergwandelen. Hoe hoger in de bergen, hoe feller het zonlicht. Sneeuw zorgt voor extra reflectie van het zonlicht. Als je geen zonnebril draagt, kan dat leiden tot geïrriteerde ogen of zelfs tot sneeuwblindheid. Ga je zomers de bergen in? Kies minimaal een bril van categorie 3. Ga je 's winters op pad of ga je het hooggebergte in? Kies dan eventueel een bril van categorie 4 die nauw op het gezicht aansluit.

Een zaklampje voor in de berghut is praktisch; een hoofdlampje is verreweg het handigst. Een hoofdlamp is ook nuttig als je ’s ochtends vroeg in het donker start of nog na zonsondergang op pad bent. Neem ook een zaklamp of hoofdlamp mee als je niet hebt gepland om in het donker te wandelen: je weet nooit wat er gebeurt en kunt beter goed voorbereid zijn voor als je tocht uitloopt.

Uitrusting bergwandelen: altijd in de rugzak

Sommige dingen heb je altijd bij je als je in de bergen gaat wandelen, ook als je dagtochten maakt vanuit het dal. Wat moet je meenemen als je gaat wandelen in de bergen?

  • Eten en drinken
  • Fleecetrui
  • Waterdichte jas
  • Lichte regenbroek
  • Muts
  • Handschoenen
  • Oriëntatiemiddelen, zoals wandelkaarten en GPS of de NKBV app op je telefoon
  • EHBO-setje
  • mobiele telefoon
  • Noodsetje bestaand uit een aluminium reddingsdeken, zaklampje (voor wanneer de tocht uitloopt), zakmes, fluitje, en reparatiemateriaal zoals sporttape en een stukje touw

Tip: Bekijk ook onze paklijst bergwandelen. Ga je op huttentocht? Denk dan ook aan een lakenzak voor in de berghut: die is bijna altijd verplicht. Neem daarnaast je (digitale) NKBV-pasje (of de app op je telefoon) mee om korting op je overnachting te krijgen.

Wandeluitrusting uitproberen

Vergeet niet om je bergwandeluitrusting thuis rustig en op tijd uit te proberen. Loop je wandelschoenen goed in, probeer je rugzak mét inhoud uit, zet de tent alvast een paar keer op en leer je wandeluitrusting door en door kennen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Tip: Moet je nog veel wandeluitrusting kopen? Als NKBV-lid krijgt je bij Bever altijd 10% korting op het assortiment.