MENU

De indrukwekkendste Nederlandse klim- en bergsportprestaties uit 2023

Unieke prestaties in de bergen, in klimgebieden, op internationale en nationale wedstrijden: in 2023 lieten meerdere Nederlanders zich van hun beste kant zien in de klim- en bergsport. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Alpinisme

Christian Nuptse Christian de Jong op de Nuptse Karel Snoek Karel Snoek - Petit Dru: Allain - Leiniger

In het Himalayagebergte deed Christian de Jong iets wat nog geen enkele Nederlander hem na kan zeggen: hij stond als eerste op de top van de Nutspe in Nepal (7.861m). Hij vertrok in april op expeditie en kwam op 21 mei 2023 aan op de top. Een dag om nooit te vergeten.

Op de rechter foto zie je Karel Snoek, die net als Niek de Jonge en Jelle Staleman de Allain - Leininger beklommen op de Petit Dru. Over deze beklimmingen en de volgende twee schreven we een artikel.

Christian op de Nutspe Karel, Niek en Jelle op de Petit DrU

Klimroutes

Mark Brand Mark Brand klimt Unendliche Geschichte

In de klimgebieden was het voor een paar Nederlanders ook raak met een fantastische prestatie. Mark Brand zie je hierboven in actie, terwijl in Fontainebleau La Révolutionnaire en The Big Island werden afgevinkt.

IJsklimmen

Marianne vd Steen Marianne op de UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht. © Rein Zout fotografie

Dat Marianne van der Steen een geboren ijsklimmer is, bewees ze in de laatste maanden van het jaar. In maar liefst twee van de drie UIAA Ice Climbing Continental Open wedstrijden was ze het beste met de ijsbijlen. Extra mooi was dat een van de twee zeges in Utrecht was. Daarmee had ze ook meteen de nationale titel in de tas. Tom Phillips pakte de gouden medaille bij de heren.

Verslag ijsklimwedstrijd Utrecht

Wedstrijdklimmen: Lead, Bouider en Speed

De internationale klimwereld zag in 2023 dat in Nederland de klimsport groeiende is. Amber Schiffeleers klom bij haar debuut op het Jeugd WK naar plek negen, Lisa Klem werd derde op een European Cup en Lynn van der Meer eindigde als dertiende op het WK. Nog nooit kwam een Nederlandse klimmer zo hoog op een WK. Dat belooft wat voor de komende jaren.

Lynn op NK Lead 2023 Lynn op NK Lead 2023

Op nationaal niveau greep Lynn de winst op zowel het Petzl NK Lead als op het NK Boulder. Jens de Louw won in een spannende Petzl NK Lead-finale bij de heren en Paul Brand was de beste op het NK Boulder. De titels van het NK Speed gingen verrassend naar Reitze Jonkman en de nog jonge Merel Heilbron.

  • Paul Brand en Lynn van der Meer - NK Boulder 2023
  • Jens de Louw en Lynn van der Meer - Petzl NK Lead 2023

Verslag NK Boulder 2023 Verslag Petzl NK Lead 2023 Verslag NK Speed 2023

Paraklimmen

Eva Mol op WK Eva Mol op WK in Bern Jamie Barendrecht op WK Jamie Barendrecht op WK Bern

De Paraklimmers van de Nederlandse selectie kenden en een succesvol jaar. Op het wereldkampioenschap was het net geen goud, maar eerste plaatsen werden behaalden ze wel op de World Cups.

  • Jamie Barendrecht - 2e plaats WK Bern, 1e plaats World Cup Innsbruck
  • Christiane Luttikhuizen - 2e plaats WK Bern, 1e plaats World Cup Villars
  • Eva Mol - 4e plaats WK Bern, 3e plaats World Cup Innsbruck & Villars

Verslag paraklimmers op WK