MENU

Drie bijzondere Nederlandse beklimmingen in vier weken tijd

De afgelopen vier weken zijn er drie aansprekende beklimmingen geweest door Nederlandse klimmers. Klimmen in de winter is niet voor iedereen weggelegd, maar deze Nederlandse klimmers zijn de uitdaging aangegaan en hebben mooie prestaties neergezet.

Wijds uitzicht over bergketen, beklimming Karel Snoek. Foto van: Karel Snoek

1. Beklimming Dru - Allain - Leininger

door Karel Snoek en Donat Bisschof

De eerste beklimming was op 21 februari door Karel Snoek samen met Donat Bisschof. Zij klommen de Allain - Leininger op de Petit Dru (3733m). Dit is voor zover bekend de eerste Nederlandse beklimming in de winter. De Allain-Leininger is een beroemde route op de Petit Dru, de markante rotspunt die je ziet vanuit het dorpje Argentière in het Mont Blanc gebied. De route is vernoemd naar de Franse klimmers Pierre Allain en Raymond Leininger, die deze voor het eerst beklommen in 1935. De Petit Dru noordwand is onderdeel van een door Gaston Rebuffat bedacht lijstje van zes legendarische klassieke noordwanden (Eiger, Matterhorn, Grandes Jorasses, Petit Dru, Piz Badile en Große Zinne). Deze wanden zijn allemaal in de jaren '30 van de vorige eeuw voor het eerst beklommen in de zomer. Tegenwoordig klimt men de Allain Leininger vooral in de winter omdat er dan minder steenslag is. Dit betekent wel een hoop extra uitdaging door de kou en de mixed condities. De route (800m, veel vierdegraads en vijfdegraads rots) moet daardoor op stijgijzers worden geklommen.

Beklimming Karel Snoek, op grote hoogte aan een touw, langs rotswand Foto van: Karel Snoek
Beklimming Karel Snoek, op grote hoogte aan een touw, langs rotswand met een sneeuw rand Foto van: Karel Snoek

Karel Snoek reageert op de beklimming van de Allain-Leininger route op de Petit Dru: "We hadden enorm veel tijdsdruk vanwege ziekte, het naar de kinderdagverblijf brengen van de zoon van Donat en een naderend koufront in de weersvoorspelling. Maar uiteindelijk hebben we de route kunnen beklimmen in goede condities, met heerlijk knisperende sneeuw in het eerste gedeelte en een compleet droog tweede gedeelte. Het was wel ontzettend koud en we hebben gebibberd in ons bivak. De terugweg naar het skigebied was zwaar vanwege een zware sneeuwstorm. Pierre Alain heeft de routes veel te licht gewaardeerd en het vijfdegraads klimmen was echt volle bak. Maar we zijn blij dat we een van de mooiste bergen van de Alpen hebben beklommen."

Over Karel Snoek

Karel Snoek woont al enkele jaren in de buurt van Bern, waar hij werkt als fysiotherapeut. Hij heeft vroeger verschillende jeugdcursussen gevolgd bij de NKBV en heeft de Alpiene Instructeursopleiding gevolgd. Snoek heeft eerder de Eiger Noordwand en de Grandes Jorasses noordwand beklommen. Toen Karel nog in Nederland woonde klom hij vele weekenden in Ettringen met zijn vriendengroep uit Utrecht.

2. Beklimming Dru - Allain - Leininger

door Niek de Jonge en Jelle Staleman

Naar alle waarschijnlijkheid hebben Niek en Jelle begin maart de tweede Nederlandse winterbeklimming van de Allain-Leininger gedaan. Niek en Jelle raakten geïnspireerd door hun vriend Karel, die eerder die maand al de Allain-Leininger in de winter beklom. Ze besloten om ook de uitdaging aan te gaan en vertrokken direct vanuit Nederland naar de Franse Alpen. Na twee dagen klimmen bereikten Niek en Jelle de top van de Petit Dru. Op dag 3 zijn ze afgedaald via het noordcouloir, een andere bekende route op de Dru.

Man staat op rots, hoog op de berg, uitlijk over dal. Foto van: Niek de Jonge Man klimt sneeuwwand op, boven op een berg Foto van: Niek de Jonge

Niek schrijft direct na thuiskomst: "Twee bivaks in de wand, eentje ongepland, erg koud en behoorlijk bits klimmen. Ben nu echt super moe, zelfs mijn tong doet zeer van snappers in de mond. De waardering zet je ook op het verkeerde been, de vele 4+ en 5a lengtes kunnen zo voor zesdegraads doorgaan."

Jelle steleman en Niek de Jong boven op de berg. Foto van: Niek de Jonge

Over Niek de Jonge

Niek de Jonge is een doorgewinterde klimmer/alpinist. Hij heeft verschillende moeilijke klassiekers zoals de Divine Providence (ED, 800m, 7c of 6c/A1) op de Mont Blanc en de Gervasutti op de Grandes Jorasses Oostwand (ED, 800m, 6B/A2) op zijn naam staan. Hij is commissielid in de “Commissie Expeditie Alpiene Topsport (CEAT)” en coach van de Expeditie Academie, beide van de NKBV.

Over Jelle Staleman

Jelle Staleman is een van de weinige Nederlandse UIAGM ski- en berggidsen en heeft ook verschillende moeilijke klassiekers op zijn naam staan, zoals de Matterhorn noordwand, Colton MacIntyre op de Grandes Jorasses en de Freney pijler op de Mont Blanc. Niek en Jelle zijn meerdere keren op expeditie geweest. Ze klommen samen in Patagonië en in Groenland. Voor deze laatste expeditie hebben ze in 2009 zelfs een Irish Coffee Award gewonnen.

3. Beklimming Grandes Jorasses

door Line van den Berg en Olivier Gajewski

Line heeft begin maart samen met Olivier Gajewski de Sloveense route op de Croz pijler van de Grandes Jorasses geklommen. Voor zover bekend is dit pas de tweede keer dat een Nederlander deze route weet te beklimmen, na Thierry Schmitter in 1997. Het is de derde route van Line op de Grandes Jorasses, na de Walkerpijler en de Phantom Direct. De beklimming was lastig doordat er weinig ijs was.

Alpiene klimmers op scherpe rotswand Foto van: Christopher Shand

Berg in het donker met sterrenhemel Foto van: Christopher Shand

Line van den Berg over haar beklimming: "Het was koud en de condities waren erg droog, waardoor de ijscrux gedrytoold moest worden. Bovenin was er veel poedersneeuw op de rotsen. Op de dag zelf en de dag ervoor zijn er meerdere teams opgehaald met de helikopter. Voor zover ik weet, is er dit jaar slechts één ander team dat de route twee weken geleden heeft beklommen."

Line van de Berg op de top van een berg Foto van: Line van de Berg

Over Line van den Berg

Line van den Berg woont in Bern en is werkzaam in de wetenschap. Haar passie ligt echter bij ijsklimmen en het beklimmen van alpiene noordwanden. Tussen 2016 en 2018 heeft ze een opleiding gevolgd bij Expeditie Academie II van de NKBV. Sindsdien heeft ze indrukwekkende routes weten te beklimmen, waaronder de Eiger Noordwand en Peuterey Integrale.

Mooie prestaties

Voor Nederlandse begrippen zijn dit stuk voor stuk bijzondere beklimmingen. Het gaat om lange, avontuurlijke routes met een hoog technisch niveau. De NKBV feliciteert de klimmers met hun mooie beklimmingen!

Terug naar overzicht