MENU

Winnaars Petzl NK Lead 2023 bekend

Lynn van der Meer houdt in de finale haar koppositie overtuigend vast. Hiermee maakt ze haar favorietenrol wederom waar en wordt ze voor de zesde keer bekroond als Nederlands kampioen Lead. Bij de heren leek het er tijdens de halve finale op dat Leto Cavé zijn titel uit 2021 terug zou stelen, maar Jens de Louw zat hem dicht op de hielen en pakt uiteindelijk de titel. Het publiek van Mountain Network Amsterdam juicht mee.

De afgelopen week was het routebouwteam druk bezig met het bouwen van de routes voor de halve finale en finale van het NK Lead. Met samen 36 jaar wedstrijdbouwervaring lag de lat voor indrukwekkende routes hoog. Gelukt als je de klimmers en het publiek mag geloven. De finaleroutes lieten zien dat het routebouwteam goed in staat is om ‘out-of-the-box’ te denken en de klimmers uit te dagen, terwijl zij rekening houden met de verschillende krachten van het deelnemersveld. ‘Het was een spectaculaire wedstrijd voor het publiek’, vertelt Sam van de Vorstenbosch, routebouwer én wedstrijdcoördinator van Mountain Network. De klimmers spraken na het uitbinden ook met lof over de routes als zij het hemd van het lijf worden gevraagd door de speakers Truong en David.

Harde pas

De heren trapte af, maar het werd al snel duidelijk dat in deze route hard gevochten moest worden. De beta van één pas lag bij meerdere klimmers niet voor de hand. De kruispas werd alleen door Luuk Spaargaren en Leto Cavé uitgevoerd zoals de bouwers zich hadden voorgesteld. Zowel Jens de Louw als Boris van Asselt vond een andere oplossing ‘Met wedstrijdbouwen is er altijd de mogelijkheid dat klimmers niet door hebben wat je voor ogen had’, aldus Sam van de Vorstenbosch. Nadat vier klimmers voorbij dit punt weten te komen, slaat de verzuring langzaam toe. Jens de Louw moest diep gaan, maar hij klimt enkele grepen verder dan Luuk Spaargaren en belandt op de hot seat. Terwijl Jens met spanning toekijkt hoe Leto Cavé klimt, houdt het publiek zijn adem in. Eén greep maakt uiteindelijk het verschil. Jens de Louw wint voor het eerst de titel van Nederlands Kampioen Lead. ‘Ik ben blij met het resultaat. De grepen in het dak waren beter dan verwacht, maar op dat moment was ik al flink verzuurd’, licht Jens toe met een grote glimlach. Leto eindigt als tweede en Luuk als derde.

Ogen gericht

Alle ogen waren bij de dames gericht op Lynn van der Meer. Wordt ze dit jaar voor de zesde keer Nederlands kampioen Lead? Het antwoord is een overduidelijke ja. Overtuigend klimt Lynn naar de top, rustend op een passage waar haar voorgangers aan het worstelen waren en dit allemaal met een vingerblessure. Het publiek juicht Lynn naar de top. Nét voor de eindgreep zit nog een listige pas waar met beide duimen minuscule greepjes gefixeerd moeten worden. Ook dit deert Lynn niet. Wie er met de tweede en derde plaats naar huis gaat, is tot op het laatste moment spannend. De uitslagen van de dames liggen dicht bij elkaar. Uiteindelijk weten Julia Meijer en Doenja Sinke even ver te komen, waardoor gekeken wordt naar de resultaten van de halve finale (count back). De definitieve uitslag laat nog even op zich wachten door een protest indiening. Nadat de videobeelden onder ogen zijn genomen door de jury is de uitslag officieel: Julia Meijer gaat naar huis met het zilver en Doenja Sinke met het brons.

Een aantal bekende gezichten ontbraken tijdens het Petzl NK Lead 2023. Een groep klimmers, bestaande uit Mark Brand, Paul Brand, Tedyano Sordam, Amber Schiffeleers, Bibi Hamers en Lisa Klem, stond namelijk aan de startstreep bij onze zuiderburen tijdens de laatste European Cup Boulder van het seizoen.

Extra spannend

Voor sommige klimmers had dit NK extra spanning omdat er opnieuw startbewijzen te verdienen waren voor de Europa Cups. Wie niet in april bij Lead 1 een toegangsbewijs voor deze wedstrijden had gewonnen, kreeg deze avond nog een kans. De twee hoogst geëindigde klimmers van het Petzl NK Lead 2023 bij de dames én heren bemachtigen een startbewijs. Dat betekent dat Jens de Louw en Leto Cavé een startbewijs hebben bemachtigd. Naast Jens en Leto waren het Julia Meijer en Doenja Sinke die met hun respectievelijke tweede en derde plek een van de felbegeerde startbewijzen verdienden. Zij mogen komend wedstrijdseizoen internationaal uitkomen voor Nederland.

Bekijk de wedstrijd terug

Mis je de spectaculaire momenten van het NK Lead? Geen zorgen! Je kunt de wedstrijd nu herbeleven door de livestream te bekijken. Mis niets van de spanning en sensatie die deze wedstrijd te bieden had. Haal de popcorn tevoorschijn en geniet van de actie!

Livestream NK Lead

Volledige uitslag