MENU

Merel Heilbron maakt speedklimmen aanstekelijk met Ljouwertse jetlag

Het Open NK Speed in Noardwand Leeuwarden is ondanks een jetlag gewonnen door Merel Heilbron. Bij de heren verbaasde Reitze Jonkman zichzelf, vriend en vijand.

Slaap

Helemaal uit de Verenigde Staten is Merel overgevlogen om mee te doen aan het Open NK Speed in Leeuwarden (Ljouwert). In de klimhal, drie dagen later, geeuwt ze: “Ik val steeds in slaap.” Toch blijkt later dat haar jetlag Merel niet in de weg zit als ze het opneemt tegen Ayla en Guana uit Limburg. Met de negen heren erbij is het deelnemersaantal hoger dan twee weken geleden in Sittard. En er is aanzienlijk meer publiek. Heeft speedklimmen dan inderdaad iets aanstekelijks, zoals in Sittard werd vermoed?

Als het aan de pas zestienjarige Merel ligt: zeker! Met haar prestaties wil ze andere (toekomstige) klimmers enthousiasmeren om ook voor deze olympische discipline te kiezen. Merel zelf maakte de keuze al. Gestopt met boulderen, volle focus op Speed. Daar liggen haar ambities, en daarom is ze hier. “Ik wil ooit het Nederlandse record van Elbrich Schoorstra (10,25 seconden) verbeteren. In Noardwand zit ze daar nog wel een eindje vandaan (12,88). Droog concludeert Merel daarom dat “het vandaag elke ronde beter had gekund.”

Foto's: Sytse van Slooten ©

Merel Heilbron Merel Heilbron Publiek NK Speed Publiek Open NK Speed 2023

Overtroffen

Nagenoeg dezelfde conclusie trekt Jules Kluwer als het in de ronde voor de finale helemaal mis gaat. Jules is tot dan toe de snelste geweest met een tijd van 8,30 en torent daarmee boven de rest uit. “Ik wil nog onder de 8 seconden komen”, zegt hij. Als houder van het Nederlandse record (7,88) is hem dat eerder gelukt, maar dat zit er in de Friese hoofdstad niet in. Nadat Jules een fout maakt, mislukt zijn herstelpoging en valt hij uit de muur. Reitze Jonkman blijft wel hangen en kan zijn geluk niet op wanneer hij even later met de trofee in zijn handen staat. En dat niet alleen. Voor het eerst klimt hij een tijd onder de tien seconden. “Ik heb mezelf overtroffen”, lacht Reitze in het bijzijn van zijn evenzo blije ouders.

Merel heeft haar familie per telefoon op de hoogte gebracht van het mooie nieuws. Zij zien haar prijs pas na het weekend in het echt, als Merel terug is in de Verenigde Staten en weer naar school gaat. Jules, die zijn frustraties snel te boven is, feliciteert Merel en is benieuwd naar haar plannen voor 2024. Want zo hoort en gaat het in het in de klimwereld. Is dat misschien wat het zo aanstekelijk maakt? Merel antwoordt dat ze mee gaat doen aan Europese jeugdwedstrijden in mei en/of juli. Waarschijnlijk opnieuw met een jetlag. Maar wat maakt het uit als je daar wedstrijden mee wint?

Foto's: Sytse van Slooten ©

Podium Open NK Speed 2023 Ayla, Pim, Merel, Reitze, Jules, Guana Reitze juicht na beklimming Reitze klimt een goede tijd

Volledige uitslag en meer foto’s

Alle geklommen tijden en de volledige uitslag kun je terugvinden in het WAS. Alle foto’s van het Open NK Speed in Noardwand Leeuwarden kun je bekijken op ons Flickr-account in het album Open NK Speed 2023.