MENU

Onwennige Speedwedstrijd in Ivy opmaat naar Open NK-BK

In aanloop naar het Open NK-BK Speed van 25 november lieten de snelste klimmers van Nederland zich afgelopen zaterdag 11 november al zien in Ivy Climbing Sittard. Het was wat onwennig, maar het klimmen ging absoluut in een razend tempo.

Voor de wedstrijd hebben zich net genoeg deelnemers ingeschreven: 4 dames en 5 heren. Speed klimmen is ondanks alle aandacht van de Olympische Spelen nog niet zo populair in Nederland, en dat is in Sittard te merken. Het is allemaal net meer onwennig vergeleken met de ‘gewone’ lead en boulderwedstrijden. Hoofdjury Erik de Lepper legt daarom de regels voor het begin nog eens rustig uit, zodat iedereen weer vers in het hoofd heeft hoe het werkt.

Kwalificatie

Net als bij Speed World Cups is het na de oefenronde tijd voor het echte werk: de kwalificatie. Deelnemers klimmen een keer in lane A en een keer in lane B. Het gaat er niet om wie als eerste boven is, de tijden tellen. Wie over de twee runs in de kwalificatie de snelste tijd noteert, gaat door naar de finale. Door het lage aantal inschrijvingen zijn de dames allemaal verzekerd van een finaleplaats, bij de heren valt er slechts één af. Peter Snellens, de oudste van het stel, moet de jeugd voor zich laten gaan. Hij telt dan ook ruim vier keer zoveel winters als Jochem, de jongste deelnemer.

Foto's: Sytse van Slooten ©

Touw vastmaken Speedklimmen

Finale

In de finale draait het om sneller bovenkomen dan de klimmer in de andere lane, de tijd is van ondergeschikt belang. De overgebleven deelnemers maken er een spannende finale van. Bente Schiffeleers wordt eerste met een tijd van 14,97, dat is slechts 0.06 sneller dan de tweede tijd van Hanna van Veldhuizen.

Bij de heren lijkt Jules Kluwer, houder van het Nederlandse record met 7.88 seconden, met gemak de zege te gaan binnenhalen. Zijn runs zijn steeds onder de tien seconden, maar in de laatste run om de eerste of tweede plaats maakt hij een klein foutje. Daarmee moet hij de eerste plek aan Tim Ponsen laten.

Op naar Open NK-BK Speed

Een toegift van hoofdjury Erik en NKBV-organisator Arnoud is het slotakkoord van deze Speedwedstrijd, die als opmaat dient richting het Open NK-BK op 25 november in Noardwand Leeuwarden. Erik en Arnoud gaan zelf de speed wand op. Het heeft toch iets aanstekelijks, dat speedklimmen.

Foto's: Sytse van Slooten ©

Podium Speed Cup 2 Hanna van Veldhuizen, Jules Kluwer, Tim Ponsen, Bente Schiffeleers, Esmee Bonsen, Sala Boulbahaiem Arnoud en Eric de wand op Arnoud en Erik de wand op

Alle foto's en volledige uitslag

De volledige uitslag kun je terugvinden in het WAS. Alle foto’s van deze speedwedstrijd kun je sinds maandag 13 november bekijken op ons Flickr-account in het album Speed Cup 2 Ivy Climbing Sittard 2023-2024.