MENU

Lynn van der Meer en Paul Brand winnen NK Boulder 2023

Waar de uitdagend gebouwde boulders bij andere klimmers tot emotie leidde, doorliepen Lynn van der Meer en Paul Brand de routes van het NK Boulder 2023 vlot en overtuigend. Beiden topten drie van de vier finaleboulders en stootten daarmee de klimmers die zich als eerste hadden geplaatst, Lisa Klem en Don van Laere, van hun favorietenpositie. Het tot de nok gevulde Wildflower Climbing Gym in Leiden juichte mee.

Het opzetten van het NK Boulder 2023 was dit jaar een nog grotere puzzel dan anders. Het relatief kleine Wildflower bleek uiteindelijk als enige bereid de wanden leeg te halen voor deze wedstrijdavond. Die waren allemaal nodig. Het grepenhok werd isolatieruimte, twee dixies waren buiten neergezet voor de nodige ontlasting. Met een kleine tribune en staanplaatsen, ook op tafels en kasten, hielden 400 toeschouwers de acht wedstrijdboulders redelijk in beeld. Een livestream bediende de rest.

Extra spannende wedstrijd

De afgelopen weken had het team van routebouwers hard gewerkt om de boulders zo te maken dat ze onderscheid zouden aanbrengen in het veld. ‘Juist omdat je de klimmers goed kent, weet je wat ze wel en niet kunnen toppen’, legde routebouwster én bondscoach Nikkie van Bergen uit, die samen met een team van bouwers onder leiding van Frank Loeve de wedstrijdboulders had ontworpen. ‘Daardoor kunnen we er extra goed een spannende wedstrijd van maken.’

Dat bleek gelukt. Na de middagronde, waarbij Lisa Klem alle boulders flashte en Don van Laere als enige man vier tops haalde, waren de sterkste klimmers over. Onder hen Lynn van der Meer, die zich vanwege een blessure maar net voor de halve finale had geplaatst. Er was dit seizoen meer blessureleed onder de topklimmers. Amber Schiffeleers verrekte recent haar enkelband en kon ternauwernood meedoen, Don van Laere was ziek geweest en Sabina van Essen was afwezig door een aanhoudende polsblessure.

De eerste mannenboulder van de finale was meteen lastig. Alleen Mark en Paul Brand topten deze, na ettelijke pogingen om de kleine greep te fixeren die net voorbij een grote sloper zat, maar ook hen kostte het behoorlijk wat pogingen. De tweede boulder bleek simpeler, al boden de grote driehoekige modules niet iedereen afdoende grip, wat tot frustratie leidde. De derde was een echte powerboulder met een grote ronde module die je effectief moest omklemmen voor je zelfs maar de zone kon bereiken. Don was de enige die deze wist te toppen, maar zijn achterstand op de broers Brand was toen al te groot. Bij de vierde uitdaging, die een spectaculaire eenhandige draai-swing bevatte, verzekerde Paul zich met een flash van de eerste plaats. Dat zowel Mark als Don ook flashten, maakte voor het klassement niet meer uit: na Paul kwam Mark op twee en Don op drie.

Behendig voetenwerk

De dynamische start op de eerste vrouwenboulder werd door de meesten vrij eenvoudig gekraakt. De twee-vinger grote pockets bij boulder twee zorgden voor grotere obstakels. Amber was de eerste die met behendig voetenwerk de zone bereikte, maar zowel zij, Pleun Frank als Lisa Klem haalden niet de top, al raakte Lisa deze wel aan. Het was Lynn die er vrij eenvoudig doorheen ging en in één soepele poging de eindgreep haalde. Even leek het dat Lynn verder zou uitlopen bij boulder drie, maar ze hield de topgreep net niet lang genoeg vast om deze toegekend te krijgen. Ook Lisa slaagde er niet in de lastig vast te houden greep te fixeren. Boulder vier had een lastige uitzwaai, die Lynn meerdere pogingen kostte en Amber hernieuwde pijn aan haar enkel, maar ze moest het blijven proberen om kans te houden op de derde plek. Bibi Hamers was echter sneller bij de zone. De flash van Lisa was niet voldoende voor de eerste plek, zij werd tweede.

‘Het waren vette boulders’, zei een breed grijnzende Paul Brand na afloop. ‘Er zat veel druk op, omdat ik wist dat het verschil klein was. Ik kon gelukkig rustig blijven en de passen goed uitvoeren. Ik kan niet wachten tot de volgende wedstrijd!’ Van druk had Lynn juist geen last gehad, vertelde ze. ‘Ik focus me op leadwedstrijden, daarom kon ik ontspannen meedoen aan het NK Boulder. En dat ging verrassend goed!’

De wedstrijdboulders blijven nog twee weken in de Wildflowerwanden zitten.

‘Het waren vette boulders’ – Paul Brand

Bekijk de livestream

NK Boulder 2023 from NKBV on Vimeo.

Top-3 Heren

1. Paul Brand
2. Mark Brand
3. Don van Laere

Top-3 dames

1. Lynn van der Meer
2. Lisa Klem
3. Bibi Hamers

bekijk de volledige uitslag