MENU

Twee zilveren medailles voor Paraklimmers op WK

Paraklimmers Christiane Luttikhuizen (RP3) en Jamie Barendrecht (RP3) hebben op het WK Sportklimmen 2023 in Bern allebei een zilveren medaille in de wacht gesleept. Eva Mol (RP1) was ook geplaatst voor de finale, maar greep daarin net naast de medailles.

Eva

De voorbereiding van Eva op het WK verloopt niet optimaal door een in Villar opgelopen blessure. Toch slaagt ze erin om de finale te bereiken door in de kwalificatie tweede te worden. In de finale is de vierde plaats echter haar eindstation en daar heeft Eva, zoals ze zelf zegt, “flink de balen van”. De Belgische Pavitra Vandenhoven neemt het goud mee naar huis.

Christiane

Het optreden van Christiane is qua score genoeg voor een gouden medaille. Net als de andere drie finalisten kwam ze donderdagmiddag tot 42+. Dus kijkt de jury naar de uitslag van de kwalificatiewedstrijd en de klimtijden. De Braziliaanse Marina Dias won de kwalificatiewedstrijd en gaat op basis daarvan met het goud aan de haal. Christiane pakt de zilveren medaille omdat ze na Dias degene is met de snelste tijd.

Christiane Luttikhuizen WK Sportklimmen Bern 2023 Christiane Luttikhuizen Eva Mol WK Sportklimmen Bern 2023 Eva Mol

© Lena Drapella, IFSC.

Jamie

In de finale van Jamie zijn de scores niet allemaal gelijk en is meteen duidelijk wie de medailles winnen. Jamie klimt naar een tweede plaats, waar hij een dubbel gevoel aan overhoudt. “De kater van het niet redden is ietsje groter dan de trots op zilver”, verklaarde hij na afloop. Zodra de kater verdwenen is, zal hij toch met trots terugkijken op zijn prestatie in Zwitserland. Het goud is voor Tadashi Takano.

Jamie Barendrecht WK Sportklimmen 2023 Bern Jamie Barendrecht

© Lena Drapella, IFSC.

Nieuwe bondscoach

Voor bondscoach Berber Brouns was dit WK haar laatste optreden. Ze neemt afscheid als bondscoach, maar wel met twee zilveren WK-medailles voor haar team. Onder haar leiding is het Nederlandse Paraklimmen op een hoog niveau gebleven. Knap! Berbers opvolger is Jesse Pauw, die ook aanwezig was in Bern om zijn toekomstige klimmers in actie te zien. Samen met hen gaat hij een nieuwe fase in, met hopelijk goed nieuws rond kerst: dat Paraklimmen een olympische sport wordt in Los Angeles 2028.

Terug naar overzicht