MENU

Eerste Nederlander op top Nuptse in Nepal

Dat het contrast in de bergen groot kan zijn, bewijst Christian de Jong. Op de dag dat bekend werd dat 3 Nederlandse alpinisten in de Alpen verongelukt zijn heeft hij op 21 mei 2023 samen met Prakash Sherpa (Pemba) een indrukwekkende prestatie geleverd door de Nuptse (7.861 m) in Nepal te beklimmen. Een ongelofelijke prestatie waarmee hij, voor zover bekend, de eerste Nederlander is die deze top bereikt heeft.

De Nuptse ligt in het Himalaya-gebergte en twee kilometer ten zuidwesten van de Mount Everest. Hij werd voor het eerst in 1961 succesvol beklommen door een Brits expeditieteam, onder leiding van Dennis Davis. Daarna hebben slechts 22 klimmers hem dit nagedaan.

Half april vertrok Christian met Prakash Sherpa (Pemba) op expeditie met als doel het bereiken van de top van Nuptse. Een extreem avontuur omdat elke route naar de top bijzonder technisch is, gecombineerd met de grote hoogte. Ze hadden vooraf het plan om deze beklimming volledig in alpiene stijl te doen, waarin een snelle beklimming wordt gedaan met weinig materiaal. Uiteindelijk besloten ze echter ook vaste touwen te gebruiken in verband met de tijd en de weersomstandigheden.

Tijdens deze expeditie hebben de twee klimmers tevens de Pumori 7.261m in alpiene stijl beklommen. Vooralsnog zijn zij de enigen die dit seizoen op de top van Pumori stonden. Meerdere keren zijn andere expeditieteams omgekeerd. Ondanks de uitdagende omstandigheden, waaronder steile ijshellingen en sterke wind, hebben ze op 13 mei 2023 om 7:07 uur 's ochtends de top bereikt. In plaats van de route via kamp 1 te volgen, zijn ze rechtstreeks naar kamp 2 gegaan en keerden ze na de beklimming direct terug naar Everest Basecamp.