MENU

Marianne van der Steen klimt D15 testpiece A line above the sky

Op woensdag 20 september 2023 heeft Marianne van der Steen (39) een ongekende klimprestatie geleverd door, als derde vrouw ter wereld, de 45 meter lange drytoolroute A line above the sky (D15) in de Dolomieten (ITA) te klimmen.

A line above the sky is de eerste D15 drytoolroute ter wereld en loopt door een enorm dak in het klimgebied Tomorrow’s world aan de voet van de Marmolada. Tom Ballard ontdekte het gebied in 2012 en boorde er in 2014 meerdere drytoolroutes in. In 2016 opende hij A line above the sky en waardeerde de route D15. Angelika Rainer (ITA) was in 2017 de eerste vrouw die deze route en moeilijkheid klom. De Japanse Haruko Takeuchi herhaalde de route vorige maand. Met de beklimming van Marianne van der Steen is ze de derde vrouw ter wereld die een D15 drytoolroute weet te klimmen.

Marianne van der Steen op weg naar de derde vrouwelijke beklimming van A line above the sky (D15, Dolomieten, ITA).

Het project begon voor Marianne in 2017. Ze probeerde de route toen voor het eerst met Tom Ballard. Het bleef dat jaar bij één poging. Deze maand ging ze samen met haar man Dennis van Hoek terug naar het klimgebied. Op de eerste dag werkte ze de route eerst helemaal uit en deed één volgende poging waarbij ze direct tot 6 setjes voor het eindrelais, op ¾ deel van de route, kwam. Na nog twee pogingen op twee verschillende dagen kwam ze telkens twee setjes verder. Vanaf dat moment wist ze dat ze de route zou gaan klimmen. Op de vierde projectdag in haar 6e poging klom ze A line above the sky in net iets minder dan 30 minuten.

Blijdschap na de succesvolle beklimming van A line above the sky (D15, Dolomieten, ITA).

Marianne van der Steen is lid van het Nederlands IJsklimteam. Samen met haar man Dennis van Hoek, heeft ze haar leven volledig toegewijd aan het ijsklimmen. Ze is zevenvoudig Nederlands kampioen, won meerdere Europa Cups en klom in vele World Cup finales. Dit jaar werd ze vierde op het EK IJsklimmen.

Met de beklimming van Lipton (WI7, Rjukan, Noorwegen) dit jaar is Marianne één van de weinige vrouwen die een WI7 waterval heeft geklommen. In 2014 klom ze als tweede vrouw de multipitch mixed route Flying Circus (M10). Met de beklimming van A line above the sky is er geen enkele vrouw ter wereld die deze combinatie van ijs, mixed en drytool prestaties kan evenaren.