MENU

Bergsteigerdorf: Villgratental

In een wereld waar massatoerisme en moderne voorzieningen steeds meer de boventoon voeren, blijven er verborgen schatten bestaan die hun traditionele charme en authentieke sfeer hebben weten te behouden. Welkom in het betoverende Bergsteigerdorf Villgratental in Oost-Tirol, Oostenrijk. Hier geen skiliften of drukke toeristische attracties, maar juist rust, traditionele houten huizen en frisse berglucht. Het is niet voor niets dat ze hier reclame maken met de slogan ‘Kom naar ons, wij hebben niets!’.

Innervillgraten & Außervillgraten

Het Villgratental is een 15 kilometer lang zijdal van het Hochpustertal in Oost-Tirol dat tegen Italië aan ligt. Hier vind je de kleine schattige dorpjes Innervillgraten (1.402 m) en Außervillgraten (1.287 m) waar de eeuwenoude tradities nog steeds voelbaar zijn.

Geen skiliften, geen massatoerisme en grote hotelcomplexen. De afgelopen vijftig jaar is meermaals geprobeerd om het Villgratental te verbinden met het skioord Sillian. Het zou meer toeristen en inkomsten opleveren, maar toch hebben de nog geen 2.000 inwoners zich hier altijd tegen verzet. Ze wilden de rust en de oorspronkelijkheid bewaren. Juist dat blijkt nu de reden te zijn waarom het dal zo geliefd is bij duurzame reizigers.

Authentieke almdorpjes

Doordat de boeren vroeger steeds hoger gelegen weiden in gebruik namen ontstonden er kleine dorpjes met prachtige almhutten waar het vee en de boerengezinnen de zomers doorbrachten. Vandaag de dag kun je deze almdorpjes, de Oberstalleralm, Kamelisenalm en Alfenalm nog steeds bezoeken en er overnachten. Het mooiste almdorp is het monumentale Oberstalleralm. Hier vind je 18 rustieke en authentieke hutten waar je kunt overnachten. Zonder overbodige luxe, maar wel midden in de prachtige natuur en omgeven door stilte en rust.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Wandelen in Bergsteigerdorf Villgratental

Hier vind je geen liften om je omhoog te brengen. Je zult het helemaal zelf moeten doen. Maar daar kom je dan ook voor. Want het Villgratental is een wandelparadijs bij uitstek. Diverse routes hebben het Tiroler Bergwege-Gütesiegel. Dit keurmerk belooft wandelaars onder andere veilige, goed onderhouden wandelpaden, duidelijke bewegwijzering en informatie over de route. Er zijn eenvoudige routes die geschikt zijn voor families met jonge kinderen en er zijn meer uitdagende bergtochten. Ook zijn er themawandelingen, zoals het bosnatuurleerpad in Innervillgraten en een 7 kilometer lange smokkelaarsroute die je naar Italië brengt.

Langeafstandswandeling Herz-Ass-Weg

  • 76 kilometer
  • 5 etappes

Als je de vijftig bergtoppen rond het dal met elkaar zou verbinden, zie van bovenaf dat ze een hart vormen. Een langeafstandswandeling van 76 kilometer heeft daarom de naam Herz-Ass-Weg gekregen. De panoramawandeling bestaat uit vijf dagetappes van zo'n zes tot acht uur wandelen. In totaal stijg je 5.750 meter en daal je 4.900 meter. Naar keuze kun je onderweg ook bergtoppen beklimmen.

Je begint en eindigt elke dagetappe in het dal. Indien gewenst, kan een Wandertaxi je brengen naar het startpunt en weer ophalen bij het eindpunt. Je hoeft de vijf etappes dus niet perse vijf dagen achter elkaar te lopen als je de hele route wilt afleggen. Wil je dat wel, en wil je niet elke keer teruglopen naar het dal, dan is het ook mogelijk om te overnachten in berghutten.

De route, die grotendeels op 2.000 meter hoogte ligt, volgt vaak paden die herders en melkmeisjes vroeger vaak gebruikten om van de ene alm naar de andere alm te gaan. Onderweg heb je prachtige uitzichten over de berglandschappen van de oostelijke Alpen. Zo kun je bijvoorbeeld de Großglockner, Großvenediger, Lienzer Dolomieten, Zillertaler Alpen en Hohe Tauern zien.

Walhalla voor toerskiërs

De meer dan 50 bergtoppen bieden legio mogelijkheden. Voor wandelaars, mountainbikers, gemakkelijke tochten voor gezinnen tot en met uitdagende hoogalpiene tochten voor ervaren bergbeklimmers. Maar in de winter is het Villgratental een paradijs voor toerskitochten. Vanwege de gunstige ligging vind je hier, van november tot en met mei, maar liefst 45 tochten in alle moeilijkheidsgraden. De meeste tochten starten direct in het dal. Andere vanaf verschillende accommodaties.

Van de Herz-Ass-Weg is ook een wintervariant voor toerskiërs. In 4 etappes wandel je op ski’s met vellen door het winterse landschap. In totaal ben je zo’n 55 km onderweg, zijn er meerdere afdalingen per dag en zijn de hoogste toppen het doel van de tocht.

Bergsteigerdorf?

Een Bergsteigerdorf, of bergbeklimmersdorp in het Nederlands, is een dorpje in de bergen dat meer wil dan alleen toeristen trekken. Toerisme en duurzaamheid moeten hier hand in hand gaan. Alles wat ondernomen wordt, moet ten goede komen aan het dorp, de inwoners en de natuur. Bezoek je een Bergsteigerdorf dan ben je verzekerd van een vakantie in alle rust, omgeven door ongerepte natuur. Steeds meer dorpen in de Alpen sluiten zich aan bij deze beweging, een fijne ontwikkeling voor de rustzoekers. We hebben naast Johnsbach nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer.

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut