De inwoners van het Italiaanse Lungiarü ontvangen je met open armen in hun kleine dorpje. Gelegen in een groene vallei in de Dolomieten. Wie deze plek bezoekt gaat even terug in de tijd en geniet in alle rust van de ongerepte natuur en de gastvrijheid van de dorpelingen.
Het gemoedelijke Lungiarü, ook bekend als Campill, ligt op 1400 meter hoogte en vormt de toegangspoort tot Natuurpark Puez-Geisler in de Italiaanse Dolomieten. Hoewel het in steeds meer delen van de geliefde Dolomieten drukker en drukker wordt, weet je in dit dorpje nog de rust te vinden. Lungiarü telt slechts 700 inwoners en de rust die je hier ervaart is overweldigend. Van de ligging alleen al word je stil. Ingebed tussen de grillige pieken van de Dolomieten, omringd door bossen en glooiende heuvels.
Het doel van het dorp is niet om meer toeristen te trekken, maar om degenen die komen het belang van de regio te laten zien. De dorpelingen willen de schoonheid en unieke kenmerken maar ook de kwetsbaarheid van de Dolomieten tonen. Daarnaast krijg je een inkijkje in de lokale tradities. In Lungiarü zet je een stapje terug in de tijd en gaat alles een tikkeltje trager dan je bent gewend. De mensen leven veelal nog zoals tientallen jaren geleden. Vakmanschap en landbouw behoren nog altijd tot de kern van het dorp. Lungiarü is dé plek om te onthaasten en met de dag te leven. Geniet van het goede bergleven en maak contact met de lokale bevolking. Door de kleinschaligheid van het gebied is contact maken nog écht mogelijk.
Tot de bezienswaardigheden in het dorp horen de oude boerderijen, Les Viles genaamd, die typerend zijn voor de regio. De houten paddenstoelvormige gebouwen liggen op de heuvels net boven het dorp. Ook interessant is de Vallei van de Molens. Een korte wandeling van 1,5 kilometer brengt je langs de acht watermolens van het dorp, die met zorg gerestaureerd zijn.
Stap je guesthouse uit en wandel de natuur in. Vanuit Lungiarü is het natuurpark Puez-Geisler niet te missen. Een beschermd gebied van 10.000 hectare om te genieten van de pure natuur. Het natuurpark heeft zijn naam te danken aan de pieken van de Puez en Geisler groep die het landschap domineren. Het park vormt een belangrijk leefgebied voor bijzondere planten en vele diersoorten waaronder adelaars, marmotten, gemzen en reeën.
Er zijn talloze manieren om de natuur van Puez-Geisler in je op te nemen. Bijvoorbeeld door de Adolf-Munkel-Weg te wandelen die wordt gezien als een van de mooiste wandelroutes van de Dolomieten. Dit indrukwekkende 9 kilometer lange pad loopt onder de noordwand van de Geisler door. Rustiger aandoen is ook goed mogelijk, er loopt zelfs een rolstoeltoegankelijk pad door het park. Natuurbelevingspad Zans biedt iedereen de mogelijkheid om van de Dolomieten te genieten. Wie tijdens het wandelen meer wil weten over de bijzondere geologie, biologie en cultuur van het natuurpark kan het beste meelopen met een natuurhistorische wandeling met gids. Een echte aanrader, want Puez-Geisler is zeker op geologisch gebied ontzettend bijzonder. Alle steensoorten van de Dolomieten komen hier voor.
Naast relaxte daghikes kun je het ook hogerop zoeken en een van de vele pieken beklimmen. Waag je naar de toppen in de Puez groep of de Geisler groep met tientallen klettersteig routes. Ga jij de uitdaging aan op de hoogste pieken Piz de Puez (2918 m) en Sass Rigais (3025 m)? Of liever een van de andere vele toppen rond Lungiarü zoals Piz Duleda (2.909 m), Peitlerkofel (2.875 m), Capuziner (2.736 m), Col dala Soné ( 2.633 m), Piza de Antersasc (2.471 m) en de Zwölferkofel (2.384 m).
De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.
De Peitlerkofel verdient een aparte vermelding. Deze piramidevormige berg staat eenzaam in het landschap. Het is een rustig alternatief voor de drukbezochte Drei Zinnen. De startplek is bij Würzjoch, waar vandaan je zo’n 3 uur wandelt en klimt. Het laatste deel van de route is gezekerd met een korte, makkelijke via ferrata. Eenmaal aan de top wacht een geweldig uitzicht over de Dolomieten en je ziet bij goed weer zelfs de Großglockner liggen. Meer ervaren klimmers vinden hun uitdaging in de klimroutes op de noordwand van de berg. Je hebt keuze uit maar liefst 16 routes naar boven.
Wie de via ferrata niet ziet zitten, kan kiezen om naar de top van de Kleiner Peitlerkofel te gaan. Deze top met typerend kruis bovenop ligt net naast de Peitlerkofel en bereik je via een wandelpad. Een rondwandeling om de Peitlerkofel is ook mogelijk. Een mooie route start in Würzjoch waarbij je 12,5 kilometer wandelt met de Peitlerkofel in beeld. Steile rotsen en alpenweiden vormen het decor voor jouw hike. Onderweg bieden gezellige berghutten mogelijkheid om even uit te rusten.
Geen skiliften en kabelbanen, maar ongerepte natuur. Rond Lungiarü kun je eindeloos sneeuwschoenwandelen en toerskiën. Het is een waar paradijs voor degenen die in alle vrijheid willen genieten van een winterwonderland. Toch behoefte aan wat meters op de piste? Reis dan af naar wintersportgebieden in nabij gelegen dorpjes. Ga bijvoorbeeld een dagje skiën of snowboarden in Kronplatz of het Alta Badia skigebied.
Tientallen skiliften, overvolle wandelpaden en beschadigde natuur; Bergsteigerdörfer willen dat niet in hun achtertuin hebben. Daarom zetten zij zich in tegen massatoerisme. Kleinschalig en duurzaam zijn voor deze dorpen de kernwoorden. De lokale cultuur en natuur staan centraal maar bergliefhebbers worden op kleine schaal wel toegelaten om ervan te genieten. In Bergsteigerdörfer vind je vaak slechts enkele kleine hotels en restaurants en rond het dorp is eindeloos mogelijkheid voor activiteiten in de bergen.
We hebben naast Lungiarü nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer.