6. De Ring van Zoldo
Een week lang wandelen rond de bergen van het Val di Zoldo? Dan is de Ring van Zoldo voor jou de ideale trektocht. Het is een route die dateert uit 1985, toen Paolo Bonetti en Paolo Lazzarin, bestaande paden met elkaar verbonden. Je loopt 6 etappes tussen de 2000 en 2300 meter hoogte, waarbij je in totaal zo’n 4000 hoogtemeters stijgt en daalt. Op twee stukken kom zelfs je een klettersteig tegen. Maar deze kun je ook omzeilen.
7. Klimmen en klettersteigen
Klimmers kunnen hier hun hart ophalen! Val di Zoldo is echt een klim- en klettersteigparadijs. Bijna alle klettersteigen in de buurt liggen op de Civetta-Moiazza groep. Het zijn moeilijke lange beklimmingen, waar je zo de hele dag mee bezig bent. Geen gebied voor beginners. Als bergbeklimmer treed je hier als het ware in de voetsporen van de nationale klimheld Reinhold Messner. Je kunt hier de wanden en toppen van alle omliggende bergen, zoals de Pelmo en de Civetta beklimmen. De mogelijkheden zijn enorm. Er liggen ook twee ‘klettergarten’ in de buurt: de Sass de Càleda en de Ziolère.
8. Jachtpaden
Wanneer je alle wandelingen uitpluist kom je ongetwijfeld ook de bijzondere ‘Viaz’ tegen. Dit zijn jachtpaden, waarover gemsenjagers de bergen beklommen. De paden lopen over rotsbanden, door de wildernis en zijn steil. Je hebt dus wel genoeg ervaring nodig om hier te lopen, soms moet er zelfs worden geklommen. Zo is er bijvoorbeeld de Viàz Gonela, genoemd naar jager Ciacom Pra Baldi, el Gonela, die de sleutelpassage heeft ontdekt. De Viàz de l‘Oliana is genoemd naar Oliana Lazzaris, die dagelijks eten bracht via dit pad van Sóra l’ Sass de Mezzodi naar de houtskoolbranders op de Pala dei Lares Bassa.
Bergsteigerdorf
Het predikaat ‘Bergsteigerdorf’ is een beschermd predikaat; alleen dorpen die aan een aantal strenge voorwaarden voldoen, mogen zich bergsteigerdorf noemen. Grootschalig toerisme, hoogbouw en enorme skigebieden zul je in een bergsteigerdorf dan ook niet vinden. Er wordt ingezet op kleinschalig toerisme en harmonie tussen mens en natuur, met een focus op duurzaamheid en intensief natuurbeheer. De meeste Bergsteigerdörfer vind je in Oostenrijk. Daarnaast liggen er ook een aantal in Duitsland, Zwitserland, Italië en Slovenië.
Hier vind je nog een aantal blogs over Bergsteigerdörfer:
LEES MEER IN HOOGTELIJN