Hintersee en het Zauberwald
Vlakbij het dorp vind je het allerschattigste meertje, de Hintersee. Het kristalheldere water weerspiegelt de omliggende bergen. Door het ontstaan van dit meer werd het ernaast liggende bos opeens overspoeld door vreemde bergbeken. Zo ontstond het Zauberwald (het magische bos). Een magische plek waar je mooie wandelingen kunt maken tussen rotsblokken, met mos bedekte bomen, wortels en zeldzame planten. Het pad loopt van de Ramsauer Ache naar de Hintersee. Deze plek is een goed uitgangspunt voor meerdere wandelingen rond de Hintersee.
Wimbachklamm
Een bezoekje aan de Wimbachklamm mag niet ontbreken. Het blijft toch iets bijzonders om te wandelen door een door water uitgesleten kloof. Via loopbruggen en trappen kun je dit natuurfenomeen bewonderen. De rotsen hebben allemaal verschillende kleuren, het water stroomt onder je door, de hellingen gaan loodrecht naast je omhoog. Dankzij dappere houthakkersknechten die de kloof in moesten om boomstammen los te wrikken, die bleven hangen achter de rotspartijen, is de kloof al sinds 1847 toegankelijk. Het water is echt overal, watervallen, stroomversnellingen, de damp die op je neer daalt en druipende hoge kliffen om je heen.
Volg het witte goud
Berchtesgaden is ook bekend vanwege de zoutmijnen. In Bad Reichenhall werd het zout , door het in te koken, uit het water gehaald en door een pijpleiding vervoerd. Deze pijpleiding werd rond 1816 en 1817 ontwikkeld door ingenieur Georg Friedrich von Reichenbach. Hij legde de 29 kilometer lang leiding, die van de zoutmijn van Berchtesgaden via Ramsau naar de zoutfabriek in Reichenhall liep, aan. De door hem ontwikkelde pomp om het hoogteverschil te overwinnen is nog steeds te zien in de zoutmijn. Langs dit traject loopt nu een wandelpad, de Soleleitungsweg, met oude tunnels en delen van de houten pijpleiding en informatieborden. Maar het mooist aan de wandeling is de omgeving. Het pad van de Soleleitungsweg is als het ware een balkon, met uitzicht op Ramsau in het dal met daarachter een blik op de Watzmann en de Hochkalter.