MENU

Bergsteigerdorf: Ramsau bei Berchtesgaden

Alsof de tijd heeft stilgestaan. Bergsteigerdorf Ramsau bei Berchtesgaden is zo’n pareltje. Deze authentieke plek, in het zuiden van Duitsland, wordt omringd door machtige bergtoppen. Het is de ideale plek voor bergsportliefhebbers die graag duurzaam op pad zijn.

Wat Ramsau bei Berchtesgaden zo bijzonder maakt is dat het het allereerste Bergsteigerdorf van Duitsland is. Het ligt in het enige nationale park in de Duitse Alpen, het is onderdeel van een biosfeerpark en het is ook nog eens tot kuuroord gekroond. Niet zo gek dus dat de inwoners hun geliefde dorp en de omgeving goed beschermen en zich volledig richten op duurzaam toerisme.

Bergsportgeschiedenis

Ramsau ligt aan de voet van de 2713m hoge berg de Watzmann. Deze berg is voor Duitsland misschien nog wel belangrijker dan de Zugspitze. Want de Watzmann hoeven ze namelijk niet te delen met Oostenrijk. Johan Grill heeft hier de bergsport op de kaart gezet. Hij was de eerste die in 1881 de oostwand van de Watzmann beklom, was de eerste officiële berggids van Duitsland en werd de eerste huttenwaard van het Watzmannhaus. Het dorp kent dus een rijke bergsportgeschiedenis. Zelfs nu nog vind je hier misschien wel de grootste concentratie berggidsen van het land.

Nationaal park Berchtesgaden

Het nationaal park Berchtesgaden, opgericht in 1978, is het enige nationale park in de Duitse Alpen. Je vindt het helemaal in het zuidelijkste puntje van Beieren, tegen de grens van Oostenrijk. Hier dompel je jezelf onder in de prachtige natuur, schone berglucht, indrukwekkend berglandschap, donkere bossen, valleien en schilderachtige dorpjes. De perfecte plek voor een actieve vakantie in de bergen.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Hintersee en het Zauberwald

Vlakbij het dorp vind je het allerschattigste meertje, de Hintersee. Het kristalheldere water weerspiegelt de omliggende bergen. Door het ontstaan van dit meer werd het ernaast liggende bos opeens overspoeld door vreemde bergbeken. Zo ontstond het Zauberwald (het magische bos). Een magische plek waar je mooie wandelingen kunt maken tussen rotsblokken, met mos bedekte bomen, wortels en zeldzame planten. Het pad loopt van de Ramsauer Ache naar de Hintersee. Deze plek is een goed uitgangspunt voor meerdere wandelingen rond de Hintersee.

Wimbachklamm

Een bezoekje aan de Wimbachklamm mag niet ontbreken. Het blijft toch iets bijzonders om te wandelen door een door water uitgesleten kloof. Via loopbruggen en trappen kun je dit natuurfenomeen bewonderen. De rotsen hebben allemaal verschillende kleuren, het water stroomt onder je door, de hellingen gaan loodrecht naast je omhoog. Dankzij dappere houthakkersknechten die de kloof in moesten om boomstammen los te wrikken, die bleven hangen achter de rotspartijen, is de kloof al sinds 1847 toegankelijk. Het water is echt overal, watervallen, stroomversnellingen, de damp die op je neer daalt en druipende hoge kliffen om je heen.

Volg het witte goud

Berchtesgaden is ook bekend vanwege de zoutmijnen. In Bad Reichenhall werd het zout , door het in te koken, uit het water gehaald en door een pijpleiding vervoerd. Deze pijpleiding werd rond 1816 en 1817 ontwikkeld door ingenieur Georg Friedrich von Reichenbach. Hij legde de 29 kilometer lang leiding, die van de zoutmijn van Berchtesgaden via Ramsau naar de zoutfabriek in Reichenhall liep, aan. De door hem ontwikkelde pomp om het hoogteverschil te overwinnen is nog steeds te zien in de zoutmijn. Langs dit traject loopt nu een wandelpad, de Soleleitungsweg, met oude tunnels en delen van de houten pijpleiding en informatieborden. Maar het mooist aan de wandeling is de omgeving. Het pad van de Soleleitungsweg is als het ware een balkon, met uitzicht op Ramsau in het dal met daarachter een blik op de Watzmann en de Hochkalter.

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Wat is dat eigenlijk een Bergsteigerdorf?

Wat is dat nou eigenlijk, een Bergsteigerdorf? In 1995 is er een verdrag opgesteld tussen alle acht Alpenlanden. Het doel is om het Alpenlandschap te beschermen én te blijven ontwikkelen. 36 dorpen/gebieden werden aangewezen tot Bergsteigerdorf. Ze kenmerken zich door de kleinschaligheid, alpiene historie en tradities. Het zijn stuk voor stuk authentieke plaatsen, waar de omgeving nog rust uitstraalt en natuurlijke berghellingen de boventoon voeren. Het toerisme in een Bergsteigerdorp is duurzaam, gericht op de alpiene sportieveling. Ramsau bei Berchtesgaden is zo’n Bergsteigerdorf. We hebben naast Ramsau bei Berchtesgaden nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut