Ben jij nog aan het speuren naar een huttentocht voor deze zomer? Stop met zoeken. Hoogtelijn tipt twee tochten in Zwitserland: één voor wandelaars met een wekenlange vakantie, en één voor liefhebbers van korte tochten.
Na een lange klim kom je aan op de pas. Je shirt plakt aan je rug en je moet even uitpuffen. Maar voor je ligt een nieuw landschap. Boven op de pas openbaart zich een nieuwe wereld, met bergen die je vanmorgen nog niet kon zien, een meer en een kleine hut. Is dat gevoel niet de reden waarom we in de bergen wandelen? Overdonderd worden door het landschap, keer op keer?
Als je dat gevoel meerdere keren per dag wil ervaren, dan is de Alpenpässe-Weg de route voor jou. In 43 etappes loopt deze tocht van Sankt Moritz in het oosten van Zwitserland naar Saint-Gingolph aan het Meer van Genève in het westen. Terwijl je dwars door de bergen van Wallis en Graubünden loopt, ligt de focus niet op de toppen, maar op de passen. De dagtochten zijn hier en daar wel lang, maar niet al te moeilijk. De Alpenpässe-Weg loopt over paden van niveau T2 en T3.
Laat je inspireren door Wout Knoben, die in Hoogtelijn zijn ervaring op de route deelt. Samen met zijn partner Yolanda legde hij de volledige Alpenpässe-Weg af. Wandelend van hut naar camping staken zij Zwitserland door. “Het is moeilijk te bevatten,” schrijft Wout na een maand, “we zijn al zo lang bezig en hebben al zo veel gezien en meegemaakt, en dan hebben we nog de helft te gaan!” Hoogtepunt na hoogtepunt rijgt zich aan elkaar, letterlijk. Op sommige dagen steekt hij wel drie passen over en hier en daar passeert hij zelfs de 3000-metergrens.
Foto's: Wout Knoben en Yolanda de Both
Vind je de Alpenpässe-Weg te lang? Je kan natuurlijk ook je eigen tocht uitzetten door slechts een paar van de etappes te lopen. Of lees verder en ontdek een twee- tot vierdaagse huttentocht.
Onbekend maakt onbemind. Maar onbekend maakt ook: juist, rustig. Voor een pure natuurervaring is het Zwitserse Nationale Park de aangewezen plek. “Behalve ons eigen paadje zien we niets wat op menselijk ingrijpen wijst. Bomen, planten, water, berghellingen zo ver het oog reikt, verder niets”, schrijft Paul Janse in Hoogtelijn. Het oudste nationale park van de Alpen is niet groot, net iets kleiner dan Schiermonnikoog, maar heeft zo’n 100 kilometer aan wandelpaden.
In het Zwitserse Nationale Park staat slechts één bemande berghut. Daarom rekte Paul de grenzen van zijn ‘huttentocht’ wat op: hij sliep ook in het enige hotel in het park en deed een hut en hotel vlak buiten de grenzen van het beschermde natuurgebied aan. Het resultaat werd een vijfdaagse route, met dagelijks 700 tot 1200 hoogtemeters.
Rood-witte (wandelpaden) en blauw-witte markeringen (alpiene wandelpaden) wisselen elkaar af. De rivier de Spöl beneden, gemzen op de rotsen en de witte top van de Ortler in de verte. “Vijf dagen puur genieten van stilte en ongerept berglandschap”, volgens Paul.
Foto’s: Paul Janse en David Bruggeman
Nog korter? Dag 1 en 2 van Pauls route kun je ook als tweedaagse tocht lopen. Je wandelt dan volledig door het Zwitserse Nationale Park en kunt aan het einde de bus terug naar het startpunt Zernez nemen.
Heb je in Hoogtelijn nog niet de route gevonden die je zocht? Kijk dan eens op Huttentochten.nl, de verzamelplaats van huttentochten van de NKBV. Alleen al in Zwitserland staan tien tochten volledig uitgewerkt voor je klaar. Filter op duur, moeilijkheidsgraad of het aantal hoogtemeters.
Vind tochten in Zwitserland op Huttentochten.nl