MENU

Bergsteigerdorf uitgelicht: Johnsbach in het Gesäuse

Johnsbach, een oase van rust midden in Nationaal Park Gesäuse in Oostenrijk. Omringd door grillige toppen, een woeste rivier en stilte. Ontdek deze parel in een gebied dat al eeuwenlang bekend staat als een klimmerswalhalla. Zónder massa’s andere mensen.

Bergsteigerdorf Johnsbach

Tijdens je rit naar Johnsbach toe krijg je al een eerste indruk van wat je vakantie in het dorp gaat brengen: rust, ruimte en bovenal overweldigende natuur waarin je volop geniet van de bergsport. Johnsbach ligt tussen de toppen van het Oostenrijkse Gesaüse Nationaal Park en heeft zich aangesloten bij de Bergsteigerdörfer-beweging. Het kleine dorp telt nog geen 200 inwoners en staat garant voor een fijn en rustig verblijf in een klimmerswalhalla. Een enkel pension, camping en restaurant biedt onderdak en een plek om lekker te eten. Hier ervaar je het echte dorpsgevoel.

Johnsbach ligt aan de zuidelijke kant van de bergen in het Gesaüse, die sinds het begin van de bergsport al populair zijn bij klimmers en wandelaars. Het dorp is dan ook een ideale uitvalsbasis om het Gesaüse park helemaal in je op te nemen. Of je nu komt voor een fijne bergwandeling, een pittige beklimming of een rondje op de ski's.

Gesaüse Nationaal Park

Johnsbach ligt midden in het Gesaüse in de Oostenrijkse regio Steiermark. De Xeis, zoals het ook wel genoemd wordt, is ontzettend populair bij bergliefhebbers. De elementen aarde en water hebben hier een waar paradijs gecreëerd voor de actieve reiziger. De rivieren Enns en Salza komen samen bij de imposante kalkstenen rotswanden van het Gesaüse. Het indrukwekkende landschap vormt het decor voor al jouw bergavonturen.

Actief in de Gesaüse

Dankzij de afwisselende natuur is er rond Johnsbach van alles te doen voor de actieve reiziger. We geven je hieronder een overzicht van alle belevenissen in het gebied.

© Stefan Leitner

Klimmen

In eerste plaats werd de Gesaüse populair vanwege de vele klimmogelijkheden. Het staat dan ook bekend als de Universiteit van het bergbeklimmen. In de rotsen kunnen klimmers namelijk goed oefenen op veelvoorkomende uitdagingen in de bergen. Wie wil klimmen in de Gesaüse pakt een van de vele via ferrata routes of waagt zich naar de toppen in het gebied zoals de Hochtor (2.369 m), Großer Ödstein (2.335 m), Admonter Reichenstein (2.251 m) of Planspitze (2.117 m).

Berggebieden in Oostenrijk

Berggebieden in Oostenrijk

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden in Oostenrijk.

Ontdek

Wandelen

Iets rustiger aandoen is ook goed mogelijk. Met 500 kilometer aan wandelroutes past er altijd eentje bij jouw niveau. Ook aan familieroutes is gedacht. Daarnaast loopt het langste lange afstandspad van Oostenrijk door de Gesaüse. De route 'Van gletsjer naar wijn' is 924 kilomter lang en loopt van het eeuwige ijs in Dachstein tot de wijnregio in Steiermark. Drie etappes voeren dwars door het landschap van de Gesaüse. Deze zijn te bewandelen tijdens een driedaagse huttentocht van Admont naar de Hartelsgraben Brücke. Onderweg beklim je hoge pieken, geniet je van panoramische vergezichten en heb je (kleine) kans op het zien van gemzen en lynxen.

Fietsen

Liever op de fiets door de Gesaüse? Pak de Ennsradweg die de Enns rivier volgt. De gehele route beslaat 263 kilomter en loopt van Flachau in Salzburgerland tot aan het stadje Enns in Oberösterreich. Fiets de hele route of kies alleen voor de etappe die door de Gesaüse loopt, waar je trapt langs de woeste blauwe rivier en steile rotswanden.

Wintersport

De Gesaüse is een heerlijke bestemming in de zomer, maar ook de wintersportmogelijkheden verdienen aandacht. In het kleine Johnsbach is welgeteld één skilift met 1,2 kilometer aan blauwe pistes. Verwacht geen uitdaging, maar een relaxte afdaling in alle rust.

Grottertour

Ook benieuwd wat zich aan de binnenkant van die rotswanden afspeelt? Wandel dan letterlijk de bergen in tijdens een bezoek aan de Odelstein grot. Hier krijg je weer een hele andere kant van het dorp te zien. Tijdens een begeleide tocht verken je het gangenstelsel met zijn bijzondere blauwgroene aragoniet kristallen. De Odelstein grot mag met recht een verborgen juweel genoemd worden.

Bergsteigerdorf?

Een Bergsteigerdorf, of bergbeklimmersdorp in het Nederlands, is een dorpje in de bergen dat meer wil dan alleen toeristen trekken. Toerisme en duurzaamheid moeten hier hand in hand gaan. Alles wat ondernomen wordt, moet ten goede komen aan het dorp, de inwoners en de natuur. Bezoek je een Bergsteigerdorf dan ben je verzekerd van een vakantie in alle rust, omgeven door ongerepte natuur. Steeds meer dorpen in de Alpen sluiten zich aan bij deze beweging, een fijne ontwikkeling voor de rustzoekers. We hebben naast Johnsbach nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut

Terug naar overzicht