MENU

Bergsteigerdorf uitgelicht: Vent in het Ötztal

Een ultieme bestemming voor de rustzoeker. Degenen die echt komen voor de bergen en de natuur en daarvoor best wat faciliteiten willen opgeven. Maak kennis met het rustige, kleine bergsteigerdorf Vent, gelegen tussen de bergen in het Oostenrijkse Ötztal.

Geen massatoerisme

Mini-dorpje Vent maakte in 1980 al de keuze om niet mee te gaan in het massatoerisme. De dorpen in de omgeving hadden zich volop ingezet op de massa, maar Vent hield zich hier ver buiten. Geen skiliften die kriskras door het gebied gaan, maar ongerepte natuur waar de natuurliefhebber zich thuis voelt. Ze hadden goed geld kunnen verdienen aan een uitgebreid wintersportgebied, maar besloten slechts 4 liften aan te leggen en enkel kleinschalige accommodaties aan te bieden. De ongerepte natuur blijft het uitgangspunt en dus is dit een fijne uitvalsbasis als je komt voor je rust.

Het kleine dorpje Vent heeft nog geen 200 inwoners, maar wat is het er heerlijk vakantie vieren. Alleen al de ligging van Vent is adembenemend mooi. Je bevindt je op 1900 meter hoogte omringd door gletsjers en toppen van 3000 meter en hoger. Een van de meest iconische pieken van de Alpen, de Wildspitze, domineert het uitzicht vanuit het dorp

Vind jouw ideale berggebied

Vind jouw ideale berggebied

Weet jij al waar je je volgende huttentocht gaat lopen? Laat je inspireren door de mooiste berggebieden. Bekijk nog meer gave gebieden in Oostenrijk.

Ontdek

Actie in Vent

Je bevindt je midden in de bergen en dus is er volop mogelijkheid om actief te zijn. De winter in Vent staat in het teken van wintersport. Maar zoals gezegd kleinschalig, met slechts 4 liften, 15 kilometer aan pistes en geen uitbundige après-ski. Tijdens een ritje op de piste sta je echt in contact met de natuur. Let op: er is geen zwarte piste. Off-piste heb je de mogelijkheid om te gaan toerskiën. De skiklassieker Venter Runde start in Vent. Hierbij ski je in 5 dagen over de hoogste toppen van de Ötztaler Alpen. Vanuit Vent beklim je de Similaun (3.606 m), de Fineilspitze (3.514 m), de Weißkugel (3.739 m), de Fluchtkogel (3.497 m) en als afsluiter de Wildspitze (3.774) om vervolgens terug te keren naar Vent. In het gebied zijn ook vele loipes uitgezet waardoor een sneeuwschoenwandeling tot de mogelijkheden behoort.

De zomers staan in het teken van wandelen en bergbeklimmen. Trek dagen lang de bergen in en overnacht in gezellige hutten zoals de Vernagthütte en de Breslauer Hütte. Of maak een dagwandeling zoals de Vent Panoramic High Altitude Trail. Deze 11 kilometer lange trail start op de Tiefenbachgletsjer en loopt langzaam omlaag naar het gemoedelijke Vent. Onderweg zie je de gletsjers op ooghoogte voorbij komen, maar ook een prachtig bergmeer en groene Alpenweides komen langs. Vent is in de zomer tevens de uitvalsbasis voor beklimming van drieduizenders zoals de Wildspitze, Weißkugel of Similaun. Tijdens een gletsjertocht baan je je een weg naar de top.

Ötztal

Vent ligt in het geliefde Ötztal in de Oostenrijkse regio Tirol. Wintersporters en bergliefhebbers weten hun weg hiernaartoe al jaren te vinden vanwege de talloze activiteiten in elk seizoen. Het gebied staat bekend om de prachtige gletsjer, de sprankelende meren, watervallen en de bossen. De mogelijkheden voor een actieve vakantie in de bergen zijn in het Ötztal bijna onbegrensd. Het dal is een waar walhalla voor wandelaars dankzij het uitgebreide wandelnetwerk. Wie van uitdaging houdt kan zich wagen aan de 400 kilometer lange Ötztaler trek, maar kortere routes met panoramische uitzichten zijn ook mogelijk. Naast wandelen kun je in het Ötztal mountainbiken, klimmen, raften, canyoningtochten maken, sneeuwschoenwandelen en wintersporten.

Bergsteigerdorf?

Steeds meer dorpjes in de Alpen sluiten zich aan bij het Bergsteigerdorf-initiatief. Hierbij staat kleinschalig toerisme en harmonie tussen mens en natuur centraal. De bergen zijn van grote waarde voor zowel de bevolking als de bezoeker. Bergsteigerdörfer zeggen nee tegen massatoerisme en omarmen kleinschalig en duurzaam toerisme. Hier geniet je optimaal van een authentieke vakantie in de bergen. We hebben naast Vent nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer.

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut