MENU

Bergsteigerdorf: Großes Walsertal

Het Großes Walsertal is een stil dal, verscholen in de bergen van Vorarlberg in Oostenrijk.

Het dal is uitgesleten door de rivier de Lutz. Aan de noordzijde liggen glooiende groene heuvels, onderdeel van de bergen van het Bregenzerwald. Aan de zuidkant liggen kalkrotsen. Dit zijn de ruige steile toppen van het Lechbrongebergte. Naast steile hellingen, bossen, bergmeren, kloven en ravijnen is het Großes Walsertal vooral bekend om haar cultuurlandschap, dat al eeuwen niet veranderd is. Hier grazen de koeien op sappige alpenweiden vol bloemen. In de stilte hoor je gefluit van de bergmarmot.

Foto: Verena Hetzenauer Bergsteigerdorfer

De Walser cultuur

De Walser zijn nauw verbonden met de geschiedenis van het dal. Vanaf het jaar 1313 trekken de Walser vanuit Wallis hiernaartoe. De vallei is dan al bewoond, waardoor de Walser hoger in het dal gaan wonen. Hun huizen bouwen ze op de steile hellingen. De Walser waren houthakkers en boeren. Uniek voor die tijd is dat ze vrije boeren zijn. Ze hebben ook een eigen rechtssysteem en geen huurverplichtingen. In ruil daarvoor controleerden ze de bergpassen en grenzen hoog in de bergen. In geval van oorlog was het hun taak om de grenzen te beschermen. Bij de slag bij Frastanz in 1499 kwamen veel Walser om. Daarna gaven de Walser hun bijzondere positie op. Doordat de vallei bijna volledig afgesloten was, is er in het Großes Walsertal nog steeds een eigen cultuur. Meest herkenbaar is de klederdracht en het dialect dat de mensen spreken.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Cultuurlandschap

Het landschap in het Großes Walsertal is gevormd door de Walser-boeren. Zij dreven de koeien in het voorjaar vanuit de boerderijen naar middelhoogte op de bergen (de Maisäß). Pas in de zomer werden de almen hoog op de berg opgezocht. Deze drietraps-landbouwvorm zorgt voor een groot aandeel almen op verschillende niveaus op de hellingen. Het dal van nu is nog zoals vroeger zonder dat de landbouw geïntensiveerd is. In de vallei vind je daardoor veel kruiden en bloemen. Waar jij nu wandelt op bergweiden vol met valkruid en orchideeën. Daar maaiden de Walser met hun sterk gebogen zeisen op de steile hellingen.

Bergsteigerdorfer

Vakantie op een alm

Op 10 november 2000 wordt het Groot Walserdal door UNESCO tot Biosferenpark benoemd. De natuur gebruiken, zonder haar te beschadigen. ‘Vakantie in harmonie met de natuur’, is het motto. Ga je naar het Groot Walsertal, dan vier je vakantie op de almen. Op die almen wordt de Walserstolz geproduceerd. Een specifiek bergkaasje afkomstig uit deze regio. De smaak ontstaat door het gebruik van dagverse melk (hooimelk, zoals ze het hier noemen) en de lange rijping. De verschillende kruiden op de alpenweiden dragen bij aan de smaak van de kaas. De almen en berghutten zijn afgesloten voor autoverkeer. Echt alles in het dal is gericht op duurzaam en kleinschalig toerisme. Wil je niet alle hoogtemeters zelf afleggen? Neem dan de wandelbus of één van de drie bergliften (in Faschina, Sonntag en Damüls) omhoog.

Wandelen in het Großes Walsertal

In het Großes Walsertal is 230 km wandelpad en zijn 40 bergtoppen. Genoeg te wandelen dus. Verwacht geen zware hoog-alpiene bergtochten met veel hoogtemeters. Wat niet wegneemt dat sommige tochten best pittig kunnen zijn. Doordat veel hellingen autovrij zijn wandel je in alle rust naar de berghutten of de almen, waar de boerin zelfgebakken brood met bergkaas verkoopt.

Een mooie wandeltocht loopt rond de Zafernhorn. Je start in Faschina en loopt over alpenweiden en met prachtig uitzicht over het dal. Een grote wandeltocht is de ‘Rund um die Rote Wand’. Hierbij start je aan het eind van een zijdal en loop je rondom de hoogste top van het gebied. Zoek je iets eenvoudigers? Ga dan naar het Bloemen-wandel-leerpad, onder de Hahnenkopf, met informatieborden over geologie en flora. Uitdagend zijn de wandelingen naar de top van de Gamsfreiheit, de Breithorn of de Kellapsitze. Tot slot lopen er twee langeafstandswandelingen door het dal: de Walserweg en de Via Alpina.

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie

Klimmen

Als klimmer is het Großes Walsertal ook de moeite waard. De afgelopen jaren zijn er rondom de Biberacher hut en Freiburgerhut veel klimroutes geopend. Veel verschillende moeilijkheidsgraden vind je in de klimtuin Wandfluh. Het is niet zo’n groot gebied. Je vindt hier voornamelijk sportklimroutes in een alpiene setting. Een mooie langere route is het beklimmen van de graat van de Schöneberg (Schönebergkante/Südwestkante).

Foto: Ch. Schwann Bergsteigerdorfer

Bergsteigerdorf?

Een Bergsteigerdorf, of bergbeklimmersdorp in het Nederlands, is een dorpje in de bergen dat meer wil dan alleen toeristen trekken. Toerisme en duurzaamheid moeten hier hand in hand gaan. Alles wat ondernomen wordt, moet ten goede komen aan het dorp, de inwoners en de natuur. Bezoek je een Bergsteigerdorf dan ben je verzekerd van een vakantie in alle rust, omgeven door ongerepte natuur. Steeds meer dorpen in de Alpen sluiten zich aan bij deze beweging, een fijne ontwikkeling voor de rustzoekers. We hebben naast Het Großes Walsertal nog een paar andere Bergsteigerdörfer uitgelicht. Daarnaast lees je in Hoogtelijn 5-2019 over de eisen top-10 voor Bergsteigerdörfer

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut