MENU

Rust en ruimte in de Bergsteigerdörfer

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Dat zei ooit eens een legendarische Nederlandse voetballer. Zijn gelijk werd het afgelopen jaar maar weer eens bewezen. Door de coronapandemie zochten veel vakantiegangers plaatsen waar ze vooral verzekerd waren van rust en ruimte.

En zo werden de Bergsteigerdörfer, die dat als handelsmerk hebben, veel vaker opgezocht voor een verblijf in de bergen. Er zijn inmiddels 36 van deze dorpen, waar oorspronkelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Het idee voor deze authentieke plaatsen begon in Oostenrijk, waar ook de meeste dorpen liggen. Recent zijn er vier aan het rijtje toegevoegd.

Helga Beermeister uit het Wipptal, die we eerder al in Hoogtelijn aan het woord lieten (Hoogtelijn-5-2019), denkt dat er mogelijk nog een paar Franse dorpen bij komen, maar dat het daarbij voorlopig wel blijft. ‘’De eisen zijn streng en het gebied moet echt ongerept zijn. Recent zijn er nog vier dorpen toegevoegd, Steinberg am Rofan en Göriach in Oostenrijk, en Balme en Triora in Italië. Als er nog een paar Franse dorpen bijkomen, zitten we in de zes grote Alpenlanden, dat zou mooi zijn.’’

Eerder dit jaar werden twee Zwitserse dorpen aan de Bergsteigerdörfer toegevoegd. Het zijn St. Antönien en Lavin, Guarda & Ardez. Dat is een mooie oogst in het jaar waarin de SAC, de Schweizer Alpen-Club, officieel partner werd van het project.

Bij de wedstrijd om het mooiste plekje in Oostenrijk van 2021 werd eind oktober het Bergsteigerdorf Gschnitztal, iets ten zuiden van Innsbruck, tweede achter het bergmeer Wiegensee op 1900 meter in Montafon.

Wat kan je verwachten bij een Bergsteigerdorf? Dit zijn de belangrijkste eisen:

  • Alpien landschap, met minstens 1000 meter hoogteverschil.
  • Maximaal 2500 inwoners, bouwstijl die past bij het landschap.
  • Geen grote bouwwerken of fabrieken, geen doorgaande wegen.
  • Goede toeristische infrastructuur, waaronder alpiene hutten.
  • Geen aansluiting op een groot skigebied.
  • Land- en bosbouw belangrijk naast het toerisme, zo mogelijk met levering van eigen regionale producten.
  • Ligging in of bij een beschermd natuurgebied is een voordeel.
  • Goed openbaar vervoer, zodat vakantie zonder auto mogelijk is.
  • Een goed aanbod voor actieve wandelaars en alpinisten.
  • Alpiene traditie vastgelegd en uitgedragen.

Wie heeft er zin in een nieuw verblijf in de rust en ruimte in toch midden in de bergen? Kijk op de site voor een goed overzicht van de aangesloten dorpen, die zowel in de zomer als in de winter te bezoeken zijn. Zeker in een winter waarin het coronavirus zich nog niet heeft laten verjagen en er overal nog strenge regels zijn, waarbij rust en ruimte in het voordeel werken van de vakantiegangers.

Bergsteigerdörfer voor je uitgelicht:

lees meer in Hoogtelijn

Onderhoud aan paden en hutten

Als NKBV-lid draag je bij aan het onderhoud van paden en hutten. Elk jaar dragen de leden gezamelijk €400.000,- bij aan het Gegenrechtfonds. En wist je dat je als NKBV-lid korting krijgt in de meeste berghutten in de Alpen?

Gegenrechtfonds Korting in de hut